Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Austrália a Oceánia

Tradícia - kultúra - hudba


🍎 Vypredané
13,00€
Zľava 7%
12,09€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Austrália je najmenším a najredšie osídleným kontinentom na svete. Od ostatných svetadielov ju delia tisíce kilometrov. Najbližšie má k ostrovom juhovýchodnej Ázie, konkrétne k Papuy-Novej Guiney. Tento tzv. ostrovný most s juhovýchodnou Áziou hral v dávnej minulosti veľkú úlohu. Práve vďaka nemu osídlili predkovia austrálskych domorodcov tento kontinent pred viac ako 50 tisíc rokmi. Vďaka izolácii od okolitého sveta si austrálski domorodci zachovali po tisíce rokov svoj tradičný spôsob života a tradičnú kultúru. Mnohí vedci považovali austrálskych domorodcov za spoločenstvo, ktoré bolo v čase objavenia Európanmi na najnižšom stupni kultúrneho vývoja na svete. Austrália bola objavená v roku 1602, kedy pristál na západnom pobreží Yorkského polostrova holandský kapitán Wilhelm Janszoon. Prvú kolóniu tu však založili Angličania v roku 1788. Bol to začiatok konca pôvodných obyvateľov, ktorí boli postupne vytláčaní so svojich kmeňových území a vyvražďovaní.

Tradičná kultúra a náboženstvo upadali. V súčasnosti domorodci zväčša žijú v rezerváciách, vládnych osadách, cirkevných misiách. Tradičná kultúra nenávratne zaniká a hrozí nebezpečenstvo, že zanikne skôr, ako sa ju podarí dôkladne zdokumentovať. Podľa sčítania ľudu z roku 2006 tvoria domorodci vrátane miešancov len 2,5 % celkovej populácie Austrálie. Oceánia, ostrovná krajina ležiaca v Tichom oceáne oddávna pútala pozornosť moreplavcov, dobrodruhov ale aj vedcov pre príťažlivosť miestnych ostrovov ale aj zaujímavú kultúru jej obyvateľov. Širokej verejnosti sú známe najmä Havajské ostrovy či tajomný Veľkonočný ostrov s jeho gigantickými sochami Moai. Tento geografický celok sa delí na tri časti: Polynéziu, Mikronéziu a Melanéziu. Kultúra a náboženské predstavy týchto troch celkov sa vo veľkej miere odlišujú. Rovnako aj ich jazyky. Zjavné príbuznosti nájdeme najmä v rámci jednotlivých celkov.

Tak ako iné národy, aj obyvatelia Oceánie utrpeli príchodom Európanov, najmä atraktívne časti Polynézie. Dôsledkom bol rapídny pokles domáceho obyvateľstva, zánik tradičných kultúr a čiastočne aj jazykov. Úlohou tejto publikácie je oboznámiť čitateľa s geografiu, históriou, náboženskými predstavami, duchovnou a materiálnou kultúrou, hudobnými či tanečnými prejavmi týchto pre slovenského čitateľa vzdialených krajín.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2009 ISBN: 9788088820468 Rozmer: 175×245 mm Počet strán: 296 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách