Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Okamihy

Knihu tvoria dve zložky: textová a výtvarná. Aj texty sú dvojakého charakteru. Jednak ide o spomienky na uvedomovanie si...

Ľudovít FullaQ111 (2013)

🍎 Vypredané
5,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Knihu tvoria dve zložky: textová a výtvarná. Aj texty sú dvojakého charakteru. Jednak ide o spomienky na uvedomovanie si výtvarnosti sveta a na jeho kresliarske a neskôr i farebné zobrazovanie z obdobia raného detstva. Pútavo rozprávajúc v drobných záznamoch dal čitateľom nazrieť do svojho prežívania a vnímania toho, čo ho obklopovalo - otcovský dom a krčmička, dvor, zvieratá na ňom, rodičia i starí rodičia, krajina v okolí Ružomberka, kde sa narodil, a čo formovalo jeho osobnosť. Pravda, sú tam aj spomienky na školu a umelecké začiatky budúceho národného umelca.

Druhé, väčším písmom sádzané, sú výňatky a citácie z rozhovorov a článkov v tlači - na mikrofón sa akosi ostýchal hovoriť- v podobe viac-menej uzavretých ktrátkych výpovedí, najmä o výtvarnom umení.

Výtvarnú časť tvoria hlavne drobné kresbičky, záznamy z plenéru, skice, prípravné kresby k maliarskym a grafickým dielam.

Monografistka Fullovho celoživotného diela Katarína Bajcurová píše, že knižka je veľmi cenná i tým, že je to jediný autobiografický prameň o umelcovi.
V súťaži o najkrajšiu knihu roka 1972 sa knihe Okamihy dostalo dvoch ocenení: Fulla dostal cenu za najkrajšiu knihu roka a zostavovateľka a autorka grafického riešenia Kveta Dašková čestné uznanie.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788089092673 Rozmer: 241×211 mm Počet strán: 112 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách