Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Fáza uvoľnenia

Presný, jazykovo vycibrený zmysel pre detail a celok, komediálnosť s prvkami grotesky, humoru a irónie, prepojenosť vysokého...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
10,00€
Zľava 27%
7,30€

📚Prečítaná za 5,50€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Presný, jazykovo vycibrený zmysel pre detail a celok, komediálnosť s prvkami grotesky, humoru a irónie, prepojenosť vysokého a nízkeho, súkromného a verejného, to všetko robí z prozaického súboru Stanislava Rakúsa Fáza uvoľnenia príťažlivé čítanie.

I v tejto knihe sa stáva škola, divadlo, literárna tvorba a jej recepcia metaforou života a životných pomerov. Slovo „uvoľnenie“ v názve súboru má pritom protikladný, pozitívny i negatívny charakter.

Ukážka textu z knihy


Jedným z nich bol aj priamočiary ľudový človek Imrich Puchlý. Hovoril zväčša nárečím a mňa volal v súkromí i na verejnosti, pred žiakmi, učiteľmi aj 
rodičmi Cenky drot.
Keď som s ním raz kráčal cez veľkú prestávku, znenazdania rázne, tak rázne a hlasno, až som sa zľakol, zastavil okoloidúceho žiaka:
– Stop! Poc tu! Neška pridzeme k vam. Naj mac zareže kačku. Ja sebe donešem prazny petnasclitrovy demižon a tuto Cenky drot tri prazne fľašečky na vino. Odchod!
Žiaka poslal zrejme len tak, na vlastnú päsť domov a my sme k večeru prišli Puchlého autom na návštevu do neďalekej dediny. Hoci o tom nehovoril, bolo jasné, 
že nie je na tejto návšteve prvý raz.
Ponúkli nás kačacinou, kapustou a knedľou, môjmu kolegovi naplnili vínom demižón a mne tri fľašky. Puchlý nepil, iba jedol, mne ako nešoférovi prikázal piť napriek tomu, že som bol chorý. Vypil som na uvítanie dva poháriky lavórovice a od tej chvíle som musel premáhať nevoľnosť. Lavórovica, sama osebe odporná, sa pomiešala v mojom organizme s antibiotikami.
– Co ši ty, Cenky drot, za chlopa, kec ani pic nebiruješ, – zareagoval Puchlý napriek tomu, že som svoju nechuť ospravedlňoval chorobou a liekmi.
– Ty neznaš, zlaty moj, že najlepši lik na chorotu fajna palenka?
Napriek opakovanému, frekventovanému núkaniu som už nepil.
Prv než sme odišli, povedal, asi len preto, aby návšteva nadobudla aký-taký oficiálny, seriózny a zmysluplný ráz

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788081080852 Rozmer: 120×185 mm Počet strán: 96 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách