Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Začínáme s obchodováním CFDs


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
5,00€
Zľava 14%
4,30€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

CFD (Contract for Difference - kontrakt na rozdiel, diferenčná zmluva) je zmluva medzi dvoma protistranami: kupujúcim a predávajúcim, pričom sa ustanovuje, že vyrovnanie zisku a straty z transakcie si navzájom vysporiadavajú rozdielom medzi cenami. CFDs sa obchodujú s cieľom profitovať na cenových rozdieloch medzi predajom a nákupom.

CFDs sú finančným derivátom, teda odvodeným finančným nástrojom od daného podkladového aktíva, na ktorý sa viaže, teda cena CFDs závisí od ponuky a dopytu podkladového aktíva (napr. akcie). Ak v našej long pozícii CFDs na akcie X hodnota akcie X vzrastie, tak proporčne vzrastie aj hodnota nášho CFD kontraktu. V roku 1990 vznikol derivát CFDs v známom londýnskom obchodníckom dome Smith New Court, kde bolo cieľom vytvoriť produkt, ktorý by niesol všetky výhody obchodovania s akciami bez potreby ich fyzickej držby, ale zároveň ktorý by zminimalizoval ich nevýhody. Musel byť oproti akciám niekoľkonásobne lacnejší, flexibilnejší, ale hlavne umožňovať zaujať short pozície bez toho, že by si investor musel akcie najprv požičať. Short pozíciou CFDs v Anglicku sa obišlo platenie dane (Stamp Duty), ktorá sa musí platiť pri obchodovaní s akciami na LSE. Neskôr tento produkt prevzala americká investičná banka Merrill Lynch. Na konci roku 1990 CFD produkt ponúkala privátnym klientom spoločnosť GNI, ktorá umožnila klientom pomocou vtedy technologicky najvyspelejšej platformy na CFD kontrakty obchodovať priamo na Londýnskej burze LSE zadávaním príkazov cez internet. V porovnaní s obchodovaním samotného podkladového aktíva, napr. akcií, sú CFDs derivátom, ktorý je možné v obchodovať agresívnejšie, teda aj rizikovejšie, ale na druhej strane pomocou nich je možné aj niekoľkonásobne lacnejšie zabezpečiť inú otvorenú (alebo plánovanú) transakciu voči stratám. Podkladové aktíva, na ktoré sa CFDs dajú obchodovať sa rôznia podľa možností jednotlivých sprostredkovateľských spoločností (brokerov, bánk, licencovaných obchodníkov s cennými papiermi), zväčša sú to jednotlivé akcie, akciové indexy (cash a futures), komodity (kovy, softs a futures ropy), dlhopisy (futures), úrokové sadzby (futures) a pod.

V posledných rokoch sa celosvetovo obchodovanie s týmito nástrojmi stalo veľmi preferovaným, pretože logika obchodovania je pomerne jednoduchá. Sú ideálnym nástrojom aj na krátkodobé, aj na dlhodobé obchody.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2010 ISBN: 9788089169191 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 103 Väzba: brožovaná Jazyk: čeština

Zaradené v kategóriách