Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Na vrcholoch

Príbeh hôr a ľudí, ktorých fascinujú výšky Ústrednou témou knihy nórskeho geológa je, ako nás hory formujú a ako sa...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
13,50€
Zľava 15%
11,48€

📚Prečítaná za 8,78€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Príbeh hôr a ľudí, ktorých fascinujú výšky

Ústrednou témou knihy nórskeho geológa je, ako nás hory formujú a ako sa sformovali. Hory oddávna v ľuďoch vyvolávali strach a bázeň, zároveň ich ale aj priťahovali. Kniha sa venuje ich prírodnej a kultúrnej histórii, rozpráva o tom, čo o horách vieme a čo by sme sa ešte len chceli dozvedieť.

Procesy, ktoré v reálnom čase trvali milióny rokov, predstavuje ako pôsobivé drámy, pri ktorých zabúdame, že opisované zrážky kontinentálnych platní a iné geologické procesy prebiehali rýchlosťou, ktorú by ľudské oko nedokázalo zachytiť. Venuje sa rozmanitým vysvetleniam pôvodu pohorí po celom svete, ako aj tomu, ako si ľudia ich vznik predstavovali v minulosti – neraz veľmi zábavne.

Autor nezostáva iba pri geológii, rozpráva aj o dobývaní hôr horolezcami (a nórskej národnej traume, keď ich najvyšší vrch prvýkrát zdolal Angličan) či o posvätnej úcte k horám vo viacerých svetových náboženstvách. V mnohých kultúrach sú dodnes uctievané a plnia symbolickú úlohu. Celé storočia sa im venovali aj básnici a filozofi a ako ukazuje autor, rovnako pútavý a miestami až poetický môže byť aj pohľad geológa.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Bergtatt Rok vydania: 2012 ISBN: 9788089594429 Rozmer: 140×220 mm Počet strán: 296 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách