Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Kniha o živote a smrti

Príbeh o San Michele


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
19,90€
Zľava 21%
15,72€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha o živote a smrti je zbierkou autobiografických príbehov z pera švédskeho lekára a spisovateľa Axela Muntheho (1857 – 1949), ktorá sa od prvého vydania v roku 1929 nečakane stala celosvetovým bestsellerom a bola preložená do vyše štyridsiatich jazykov. Obsahuje rôzne, nie vždy chronologicky usporiadané epizódy z autorovho dobrodružného a na zážitky bohatého života.

Keď ako mladý muž prvýkrát navštívi ostrov Capri, okamžite sa doň zaľúbi a zatúži sa tam presťahovať. Pri kaplnke San Michele stretne tajomného muža a uzavrie s ním faustovskú dohodu, ktorá má zaručiť, že sa mu to podarí. O tej chvíle podriaďuje tomuto snu všetky svoje kroky a v diele prevádza čitateľa dlhou a kľukatou cestou, ktorá k viedla k jeho splneniu: štúdium medicíny a prax „módneho lekára“ v Paríži, letá strávené stavbou vily na Capri, lekárska prax v Ríme, medzitým epidémia cholery v Neapole, zemetrasenie v Messine, vojna a iné ťažké skúšky, ktoré ako lekár prekonal. Pestré zážitky prepletá úvahami na vážne i ľahšie témy ako smrť, eutanázia, výskum na zvieratách, postavenie žien či povaha niektorých zvierat. Približuje rušné roky strávené vo veľkomeste, kde liečil šľachticov a zbohatlíkov, ale aj bedárov v chudobných štvrtiach, a pokojný vidiecky život na milovanom ostrove, ktorého jasné svetlo sa mu napokon stalo osudným.

Sám priznáva, že udalosti nepodáva vždy presne tak, ako sa prihodili, pretože chce, aby vyzneli čo najpôsobivejšie. Niektoré časti svojho života z rozprávania vynecháva a miestami sa dostáva za hranicu skutočnosti – do ríše fantázie. Muntheho dielo však okrem živého, zábavného a dramatického rozprávania prináša svedectvo nielen o jeho zaujímavých životných peripetiách a celoživotnej láske k zvieratám, ale aj o rôznych aspektoch vtedajšej spoločnosti a o svete, v ktorom žil a pôsobil.


Recenzie a kritiky

Originálny názov: The Story of San Michele Rok vydania: 2024 ISBN: 9788022024655 Rozmer: 125×200 mm Počet strán: 488 Väzba: pevná Jazyk: slovenčinaŠtýl: psychologický, životopisný, filozofický, historický

Zaradené v kategóriách