Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Vidiecke šlachtické sídla v Oravskej stolici

Monografia má premyslenú štruktúru a obsah v základných kapitolách: Po stručnom úvode nasleduje historicko-archeologická...


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
30,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Monografia má premyslenú štruktúru a obsah v základných kapitolách: Po stručnom úvode nasleduje historicko-archeologická štúdia o historickom vývoji oravskej šľachty a jej stavebnej činnosti v 16. – 19. storočí. Na ňu nadväzuje vlastná časť monografie, a to podrobná charakteristika jednotlivých kaštieľov a kúrií v mestách a dedinách na Orave, v abecednom usporiadaní od Dolného Kubína až po Vyšný Kubín.
V takto koncipovanej monografii si autori vytýčili za cieľ „splatiť dlh voči architektonickému dedičstvu tej časti našich predkov, ktorí sa za rôznych okolností dostali medzi privilegované obyvateľstvo a zanechali po sebe svedectvo svojej doby“, a tak „obnoviť povedomie o kaštieľoch a kúriách ako trvalej viditeľnej súčasti historického vývoja regiónu, ktorý sa neodohrával len na Oravskom hrade“ (s. 6 – 7). Šľachtické rezidencie, zachované v súčasnosti, predstavujú dva typy objektov, a to kaštiele a kúrie, pričom kúrie tvoria najviac rozšírený typ oravského šľachtického sídla.

Recenzie a kritiky

ISBN: 9788085706512 Rozmer: 230×285 mm Počet strán: 118 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách