Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Vidiecke šlachtické sídla v Liptovskej stolici

Publikácia, ktorá poukazuje na význam a históriu Liptova prostredníctvom zmapovania určitého typu profánnych...


🍎 Vypredané
30,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Publikácia, ktorá poukazuje na význam a históriu Liptova prostredníctvom zmapovania určitého typu profánnych architektonických pamiatok, je prvou svojho druhu na Slovensku. Jej cieľom je zároveň zvýšiť záujem obyvateľstva o vlastné kultúrne dedičstvo, ale aj prispieť k turistickej atraktívnosti regiónu a k rozvoju cestovného ruchu.
Autor Tomáš Janura sa v publikácii Vidiecke šľachtické sídla v Liptovskej stolici zameral na obdobie 14. až 19. storočia. Sú to storočia, ktoré ohraničujú vznik prvých a posledných kaštieľov a kúrií. Ťažisko publikácie tvoria úplne nové informácie, získané autorom na základe archívneho výskumu, ktorý sa najviac dotýkal 18. storočia Celkovo je zdokumentovaných 99 objektov, pričom tento počet nie je považovaný za konečný, vrátane tých, ktoré nie sú doposiaľ zaradené v súpise pamiatok alebo v zozname NKP.
V úvode knihy je štúdia o vývoji šľachtického staviteľstva na pozadí historického vývoja udalostí celoštátneho charakteru s dôrazom na dopad, vývoj a špecifiká tohto diania priamo v regióne Liptova. Publikácia ďalej predstavuje vo forme jednotlivých hesiel každý kaštieľ a kúriu osobitne prostredníctvom fotografie a sprievodného textu. V texte autor popisuje vývoj stavebných zmien a úprav a uvádza aj ďalšie fakty vzťahujúce s k objektom, napr. pôvodných a ďalších majiteľov objektu, spôsob nadobudnutia, význam konkrétneho rodu, jeho majetkové pomery, prípadné významné udalosti viažuce sa k objektu a pod.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2008 ISBN: 9788085706451 Rozmer: 230×286 mm Počet strán: 127 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách