Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Imámova dcéra

Hannah Shahová je dcérou imáma, vodcu mešity a náboženského spoločenstva moslimov. Žije ako oddaná moslimka v pakistanskej...

Hannah ShahováIkar (2012)

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
9,90€

📚Prečítaná za 5,45€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Hannah Shahová je dcérou imáma, vodcu mešity a náboženského spoločenstva moslimov. Žije ako oddaná moslimka v pakistanskej rodine v Anglicku, ale za zatvorenými dverami, ako motýľ chytený do siete. Takmer desať rokov ju jej otec fyzicky týral a sexuálne zneužíval v pivnici ich domu. Ako šestnásťročná zistila, že ju chcú vydať proti jej vôli do Pakistanu. Pozbierala odvahu a utiekla z domu. Z pohľadu rodiny spáchala ešte jeden, ten najťažší hriech – prestúpila na kresťanskú vieru. Preto ju neúprosne prenasleduje nielen vlastný otec, ale aj bratia, ktorí chcú sestru potrestať za poškvrnenie rodinnej „cti“ smrťou. Vystrašená, ale odhodlaná Hannah musí hľadať nové a nové úkryty. Napokon sa jej podarí dostať svoj život do normálnych koľají. Oslobodí sa od pocitu hanby, odmietne náboženskú neznášanlivosť a predovšetkým sa zbaví tieňov neradostného detstva, ktoré ju ustavične prenasledujú. Imámova dcéra je úžasný príbeh o úteku mladej ženy pred životom plným ponižovania k životu naplnenému láskou a manželským zväzkom s milovaným mužom. Z anglického originálu The Imam’s Daughter (Rider, imprint Ebury Publishing, Random House Group Company, London 2009) preložil Igor Otčenáš.

Ukážka textu z knihy

O pár dní som bola sama doma. Bolo poludnie a učila som sa vo svojej izbe. Náhle som vonku začula nejaký ruch. Pribehla som k oknu. Pozrela som sa na ulicu a neverila vlastným očiam.
Pred domom stálo asi štyridsať pakistanských mužov. Boli vyzbrojení kladivami, palicami a nožmi. Na ich čele stál môj ocko, na tvári maska nenávisti a hnevu. Na moje zdesenie bol medzi nimi aj môj liberálny strýko Kramat, ktorý divoko kričal a jačal ako ostatní. Svojich bratov som medzi nimi nevidela, ani ženy z našej ulice. Ale naozaj som nemala čas stáť pri okne a podrobne pátrať, kto bol v tom dave.
Utekala som sa skryť vzadu v dome. Vedela som, že vchodové dvere sú zamknuté. Mali však iba jednoduchú zámku, ktorú by štyridsať jačiacich mužov bez problémov vyrazilo. Stačilo pár úderov kladivami a nožmi a boli by dnu. Predstavovala som si, ako tá svorka beží hore schodmi, zbrane pripravené, oči plné nenávisti a túžby po krvi. Chvela som sa od strachu.
Ozval sa hromadný rev.
„Špinavá zradkyňa!“ hrmel môj ocko. „Zradkyňa! Zradkyňa! Zradkyňa! Zradila si svoju rodinu! Zradila si svoju vieru! Prekliata zradkyňa! Podrežeme ti hrdlo! Upálime ťa zaživa!“
Zazneli údery a búchanie na dvere. Zaliezla som hlbšie pod posteľ, roztrasená od strachu, a modlila sa k Bohu, aby ma ochránil.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: The Imam’s Daughter Rok vydania: 2012 ISBN: 9788055127231 Rozmer: 125×200 mm Počet strán: 312 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách