Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Tragédia eura

Nedávna kríza eurosystému otriasa financnými trhmi a vládami. Euro výrazne devalvovalo voci iným menám, a to tempom...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
9,90€
Zľava 27%
7,20€

📚Prečítaná za 5,45€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Nedávna kríza eurosystému otriasa financnými trhmi a vládami. Euro výrazne devalvovalo voci iným menám, a to tempom znepokojujúcim pre politické a financné elity. Tie sa boja straty kontroly. Mesacník Európskej centrálnej banky (ECB) z júna 2010 potvrdzuje, že európsky bankový systém bol zaciatkom mája 2010 na pokraji kolapsu.
Niekolko európskych vlád, vrátane francúzskej, bolo na hranici platobnej neschopnosti. V skutocnosti riziko platobnej neschopnosti niektorých európskych bánk, merané prostredníctvom kreditných swapov, sa zvýšilo viac ako pocas paniky, ktorá nasledovala po kolapse Lehman Brothers v septembri 2008. Politický establišment, reagujúc na krízu, sa zúfalo snažil zachránit socialistický projekt spolocnej nekrytej meny pre Európu. Uspel – aspon nateraz. Po intenzívnych rokovaniach bol vytvorený bezprecedentný „záchranný balícek“ 750 miliárd eur na podporu európskych vlád a bánk. ECB však zacala robit nieco, co mnohí predtým považovali za nemyslitelné: priamy nákup vládnych dlhopisov. A to je konanie, ktoré podkopáva jej dôveryhodnost a nezávislost.
Vnímanie menového projektu Európskej menovej únie (EMÚ) verejnostou a trhmi už nikdy nebude také, ako predtým. Rastie odpor voci týmto bezprecedentným opatreniam, najmä v krajinách s tradicne konzervatívnou monetárnou a rozpoctovou politikou. Prieskum verejnej mienky v Nemecku ukázal, že 56 percent Nemcov bolo proti takémuto fondu financnej výpomoci (tzv. bailout-u).

O autorovi:
Philipp Bagus je autor knihy The Tragedy of the Euro (Mises Institute: 2010) a s Davidom Howdenom spoluator knihy Deep Freeze: Global Credit Markets and the Icelandic Financial Crisis (Mises Institute: 2011). Publikuje v odborných casopisoch, ako sú napríklad Journal of Business Ethics, American Journal of Economics and Sociology, Independent Review, Review of Austrian Economics, New Perspectives on Political Economy, Journal of Libertarian Studies, Economic Affairs.
Philipp Bagus získal viaceré ocenenia, napríklad v roku 2010 cenu O.P. Alford III Prize za najlepší text v Libertarian Papers v tom roku (za clánok Austrian Business Cycle Theory: Are 100% Reserves Sufficient to Prevent A Business Cycle?) a v roku 2003 Ron Paul Liberty in Media Award za clánok The Commons and Tragedy of Banking.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2011 ISBN: 9788080760939 Rozmer: 156×234 mm Počet strán: 159 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách