Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Tretia ríša

Tretia alebo Tisícročná ríša - tak nazývali Nemecko za svojej vlády nacisti. Tisícročná ríša napokon trvala iba dvanásť...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
33,90€

📚Prečítaná za 18,65€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Tretia alebo Tisícročná ríša - tak nazývali Nemecko za svojej vlády nacisti. Tisícročná ríša napokon trvala iba dvanásť rokov a skončila sa úplným zničením Nemecka. Predohrou tohto konca bola ničivá devastácia veľkej časti Európy a likvidácia šiestich miliónov Židov.

Obdobie Tretej ríše patrí medzi kľúčové v moderných dejinách a nerozlučne sa spája s osobou Adolfa Hitlera. Práve on sa rozhodujúcim spôsobom pričinil o to, že sa z nepočetnej skupiny nacionalistov stala mohutná strana, ktorá ovládla nemeckú spoločnosť, a jej vodca mohol pyšne vyhlásiť - NSDAP rovná sa štát. Dosiahol to, pravdaže, terorom, militarizáciou spoločnosti a drastickou diskrimináciou všetkých skutočných či domnelých oponentov, predovšetkým Židov.

Dejiny Tretej ríše sú spojené s agresívnym získavaním "životného priestoru", s totálnou vojnou a s dovtedy nevídanou genocídou. Dlhý tieň Tisícročnej ríše a zlovestného Führera zasahuje moderné Nemecko dodnes - predovšetkým tým, že núti aj dnešných Nemcov (a nielen ich) hľadať odpoveď na otázku, ako sa to všetko mohlo stať, ako sa mohol vyspelý a kultúrny národ nechať tak fatálne zviesť na scestie. Odpoveď na tieto otázky sa usiluje nájsť aj táto kniha.

Tretia ríša krok za krokom, presne a presvedčivo mapuje vzostup a pád nacistickej moci. Opis historických udalostí je obohatený citáciou dokumentov - úryvkov z listov, denníkov a osobných svedectiev pamätníkov - a názorne ho dopĺňa množstvo pôvodných, pozoruhodne výrečných fotografií. Kniha tak ponúka jedinečný pohľad na toto komplikované obdobie nedávnej európskej histórie. Autor svedomito a fundovane pátra po odpovedi na to, čo umožnilo Adolfovi Hitlerovi a jeho prisluhovačom opanovať myslenie svojich spoluobčanov v takej miere, že sa zúčastňovali na neľudskom a ničím neospravedlniteľnom konaní, ktoré spôsobilo skazu miliónov životov a obrovských materiálnych hodnôt.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2011 ISBN: 9788089379408 Rozmer: 185×246 mm Počet strán: 408 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách