Historici, novinári aj priami účastníci revolúcie prinášajú príbeh roku 1989. Je to kompletná mozaika udalostí nežnej revolúcie, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Každý z aktérov vidí revolučné dianie trochu inak aj preto, že... Zobraziť viac
Rozsiahle epicko-didaktické dielo „Mijawa s nowím wekom“ (vyšlo r. 1851) zachytáva históriu Myjavy. Autor prejavil v ňom vlastenectvo, lásku k rodnému kraju, k ľudstvu a pokroku vôbec. Digitalizátori Zlatého fondu SME ho prepísali... Zobraziť viac
Neviete čo dnes navariť? Vyberte si z desiatich menu Anuše Kejřovej a jej podrobne vysvetlených receptov. Kuchárska kniha zo Zlatého fondu SME. Zobraziť viac
Anuše Kejřová bola autorkou mnohých kuchárskych kníh, ale tiež učiteľkou varenia, organizátorkou kurzov varenia a hospodárenia a majiteľkou kuchárskej školy. V slovenskom preklade v edícii Zlatý fond SME prinášame jej Minútové večere. Zobraziť viac
„Nuže — nechť se laskavý čtenář neodstraší četbou některé, nahodile otevřené stránky této knížky! Prosím, aby pročetl tyto pokusy všecky, jako zajímavé kulturně-historické doklady. Hodí-li se některý ku napodobení, ku vyzko Zobraziť viac
Takto varili naše prababičky. Tisícstranová kuchárska kniha od Terézie Vansovej z roku 1930 bude tajnou prísadou vašej kuchyne. Stovky receptov, rady do domácnosti a niekde v pozadí štipka vône, ktorú poznáte z návštev u svojej starkej... Zobraziť viac
Z obsahu: Dobré rady mladým hospodyním, jídelníčky, kuchařské předpisy také pro nemocné a rekonvalescenty, sváteční jídla, cukroví, pečivo, zmrzliny, zavařeniny, saláty, nápoje. Kuchařská kniha ze Zlatého fondu SME. Zobraziť viac
Rozprávanie Daniela Šusteka nám umožňuje dokonalejšie poznať pomery v Amerike, do akých prichádzali koncom 19. storočia naši vysťahovalci... Zobraziť viac
„Knížku „Se Štefánikem v Srbsku“ vydal Ota Resch v Pardubicích pro své přátele, aby přispěl v jubilejním roce 1928 i tímto způsobem k rozšíření znalostí díla jednoho z hlavních budovatelů našeho samostatného státu.“ Histo Zobraziť viac
„Túto prácu venujem jasnej pamiatke hrdinsky padlých československých legionárov a dobrovoľníkov, všetkým, ktorí v zahraničnom a domácom odboji trpeli a mučeníckou smrťou umreli za ideál slobody, všetkým obetavým vodcom a všetkým Zobraziť viac
„Našu verejnosť prosím, aby prijala láskavo vydanie korešpondencie Štefánikovej nielen z pocitu vďačnosti za jeho spoluprácu osloboditeľskú, ale aj z úcty k veľkému človeku duchom aj prácou.“ (V. Polívka 1928.) História zo Zlatého Zobraziť viac
Marie Rosická bola manželkou významného českého vydavateľa a redaktora českých novín Hospodář. Do týchto novín prispievali i mnohé gazdinky svojimi receptmi a kuchárskymi skúsenosťami. Aby nezostali roztrúsené iba v časopisoch... Zobraziť viac
Podľa ústnej tradície bol Babilon budapeštiansky mešťan, pochádzal z Gemera z mnohodetnej rodiny. V mladosti sa pretĺkal životom ako sirota, no skončil ako majiteľ reštaurácie v Pešti. Schádzali sa tam okolo stola popredné slovenské... Zobraziť viac
Digitalizátori Zlatého fondu SME prepísali pre vás zo švabachu staručkú kuchársku knihu. Vyšla pred vyše dvesto rokmi. Jej podtitul znie: „Výborná pražská kuchařská kniha pro paní, děvčata, a služebné dívky v městě y venku... Zobraziť viac
Magdalenu Dobromilu Rettigovú „právem nazvati můžeme matkou všech novějších knih kuchařských, ješto jsme s potěšením shledali a i každý jiný bližším nahlédnutím v tu neb onu část přesvědčiti se může, že jiným spisům... Zobraziť viac
Pavel Križko pracoval takmer celý život ako archivár. Vďaka tomu sa oboznámil s dejinami banských miest na Slovensku. Spoznajte ich i vy, ktorí dejiny študujete, ktorí ich učíte, i vy, pre ktorých sú dejiny záľubou... Zobraziť viac
„Položartovné a polovážne dôkazy o tom, že Slováci sú uhorskí Angličania.“ Klasika zo Zlatého fondu SME. Zobraziť viac
V tejto príručke si každý nájde čaj na svoj zdravotný problém: ťažkosti s trávením, menštruačné problémy, bolesti hlavy,... Zobraziť viac
Diétne recepty pre celú rodinu. Zobraziť viac
Mestský kat iba nestínal hlavy, ale riadil aj nevestinec a vyprázdňoval latríny. Deti zas bežne raňajkovali zohriate pivo s chlebom a dvanásťdňový ničivý požiar v Podhradí akoby zázrakom obišiel kostoly aj synagógu. Denník SME prináša knihu plnú... Zobraziť viac