Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Analýza nekérygmatických komponentov pohrebných kázní profesora Igora Kišša


🍎 Vypredané
8,43€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Albín Masarik predkladá výsek zo svojej rozsiahlej a dlhodobej bádateľskej činnosti v oblasti analyzovania pohrebných kázní. V predloženej práci sa venuje nekérygmatickým komponentom pohrebných kázní svojho učiteľa, bratislavského profesora Evanjelickej bohosloveckej fakulty UK I. Kišša.
Autor rozložil prácu do 5 kapitol s úvodom a záverom. Voľba názvov jednotlivých kapitol odráža Masarikovo profesionálne zorientovanie v homiletickej problematike. Členenie súčastí kapitol je detailné, ide do hĺbky, je rigorózne. Jednotlivé kapitoly sumarizujú množstvo detailných pozorovaní, z ktorých môže mať úžitok nie len autor sám, ktorý túto prácu chápe ako štúdiu na vypracovanie svojej habilitačnej práce, ale aj každý duchovný, ktorý sa chce zodpovedne pripraviť na prejav pri pohrebnom zhromaždení. Veľké množstvo poznámok (542), skrze ktoré môže čitateľ pohodlne načrieť do kazateľskej práce prof. Kišša pri pohrebných príležitostiach, dokladá všetky autorove závery analýzy. Analytické závery sú vecné, vedecky spracované, nevykazujú znaky tendenčnosti. Celá práca má výskumný charakter. Na základe analýzy autor pridáva vlastné hodnotiace postoje.
Predložená práca je nielen vysoko odbornou, ale aj srdcovou záležitosťou autora, ktorý má sám za sebou bohatú kazateľskú činnosť. Po stránke spracovania je zriedkavá v oblasti slovenskej teológie a vôbec jedinečná v oblasti bádania slovenskej evanjelikálnej teológie.

Doc. ThDr. Pavel Procházka, PhD., mim. prof. UMB



Albín Masarik vo svojej monografickej práci „Analýza nekérygmatických komponentov pohrebných kázní prof. Igora Kišša“ odhodlane a cieľavedome zachováva vedecké požiadavky: s výberom textov narába korektne a je dostatočne slobodný na úkon kritického hodnotenia existujúceho stavu pohrebných kázní (hoci aj svojho bývalého profesora).
K celkovému spracovaniu témy možno povedať, že autor si správne stanovil cieľ a maximálne ho aj splnil. Téma z odboru epitafných kazuálií sa v cirkevnej praxi považuje za veľmi náročnú a mnohými obchádzanú: vyžaduje totiž pomerne hlboké teoretické i praktické znalosti a dobrú zbehlosť nielen v praktickej teológii, ale aj v teológii biblickej, zvlášť v exegéze a v eschatológii. Preto sa stáva, že kazatelia mnohokrát pohreb považujú za nepríjemnú záťaž, pod tlakom ktorej aj zlyhajú, následkom čoho zarmútení príbuzní vo svojom bolestnom existenciálnom zovretí nedostávajú očakávanú duchovnú pomoc; tým však aj cirkev premrháva príležitosť svedčiť o novom rozmere života a jeho nádejnej eschatologickej dimenzii. Autor vo svojej práci vydáva počet z toho, že sa v uvedených odboroch pohybuje spoľahlivo a dokáže pracovať interdisciplinárne.
Kvalita spracovania témy po stránke jazykovej je vysoká, vyjadrovacia technika svojrázna a pre čitateľa nesmierne pútavá.
Metodologicky sa autor v skúmanej problematike a jej literárnom spracovaní pohybuje pomerne suverénne a dobre volí metódu analýzy a syntézy. Závery výskumu vyvodzuje zrozumiteľne a vlastné myšlienky prezentuje spôsobom, ktorým potvrdzuje dobrú pripravenosť a schopnosť venovať sa tejto a podobným výskumným problémom erudovane.

Doc. PhDr. ThDr. Imrich Peres, PhD., mim. prof. UJS



Máloktoré slová sú tak častou tematikou ľudských rozhovorov, obáv i nádejí ako zdravie, choroba, utrpenie a smrť. Zároveň máločo dokáže vzbudiť taký záujem v masmédiách ako senzačné správy o uzdraveniach, neobvyklých chorobách alebo náhlych úmrtiach. Preto je vzácna publikácia Albína Masarika, lebo poodhaľuje tie skutočnosti života, ktoré sú spojené so smrťou a umieraním, a pri ktorých svet nevie čo povedať, iba cirkev môže ponúknuť Slovo.
Literárna a teologická analýza textu pohrebných kázní umožňuje „postaviť sa na plecia múdrejšieho“ v čase keď sme s pohrebom konfrontovaní. Okrem analýzy ponúka práca aj posolstvo: dvaja muži vo väzení sa pozerajú do diaľav, cez tie isté mreže, jeden vidí blato a druhý hviezdy...Masarik odkrýva hviezdy v Kiššových kázňach.
Mons. Prof. ThDr. JCDr. Anton Fabian, PhD.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2008 ISBN: 9788080835477 Rozmer: 149×210 mm Počet strán: 163 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách