Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Architektúra medzivojnového obdobia mesta Žiliny

Architecture of Žilina City in the Inter-war Period


🍎 Vypredané
10,79€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Najnovšia publikácia žilinského vydavateľstva Artis Omnis predstavuje trochu zabudnuté, ale skvelé obdobie rozvoja Žiliny v prvej polovici minulého storočia. Autor popri doteraz známych faktoch prináša najmä nové, doteraz nepublikované poznatky, čím výrazne prispieva k obohateniu našich znalostí dejín architektúry na Slovensku, ale najmä v našom meste.

"Synonymom tejto doby bolo heslo —Nová doba, nový svet—, ktoré sa odzrkadlilo nielen v živote ľudí a kultúre, ale prejavilo sa najmä v osvojení si architektúry —nového veku—. Je to obdobie avantgardy a nastupujúceho funkcionalizmu, ktorého sa v Žiline zhostili poprední domáci aj zahraniční architekti tej doby," hovorí autor D. Mellner.

V meste sa vybudovali jedinečné stavby od P. Behrensa či M.M. Scheera a mnohých ďalších. "Žilina sa tak stala jedným z hlavných centier modernej architektúry," dodáva Mellner. Mesto sa v tomto období premenilo na veľké stavenisko, výsledkom čoho bol okrem iného aj vznik "ducha doby" – "genia loci", ktorý je prítomný v stavbách a uličkách dodnes.

Kniha prináša okrem faktografických údajoch o stavbách a ich autoroch aj bohatú fotografickú databázu.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2007 ISBN: 8089341009 Rozmer: 240×210 mm Počet strán: 132 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách