Májová knižná akcia už od 1,90 €, klikni tu =>

BigBean Kenya AA Mount Selection

BigBean (2024)

🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil, sú však dostupné iné vydania

Odroda: GUJI 
Proces: mokré spracovanie 
Chuťový profil: vyznačuje sa komplexnou chuťou po kandizovanom cukre, citróne a višniach. Má výraznú arómu, aciditu, príjemné telo s výraznou intenzitou.
Spôsob praženia: CITY
Predajom kávy sa celosvetovo podieľa 0,5% a patrí jej 22. miesto. Hlavý zber kávovej čerešne je od októbra do decembra a vedľajší, tzv. malý je apríl až jún. Výnimočnosť kenskej kávy je ukryté v pestovaní vo vysokej nadmorskej výšky nad 1500 m n m, vo vulkanickej pôde na úpätí vrhu Mt. Kenya blízkosti Nairobi. Najznámejšie oblasti sú Kirinyaga, Neyri, Muraka, Embu a Kiambu.

Vo viac ako 95 percent sa na rozdiel od Etiópie využíva mokré spracovanie čo znásobuje ich ovocnosť. Vo všeobecnosti sú kenské kávy svieže, sladké s tónmi bobuľové ovocia a citrusov. Hodia sa na prípravu espressa, alternatívnych príprav káv, ale aj na filtrovanú kávu.

Aj napriek tomu, že susedí s Etiópiou, kávovník začali farmári pestovať až v 20. storočí. V roku 1930, na podnet vtedajšej vlády Scott Laboratories vyšľachtili podľa dva druhy novej arabiky, a to skrížením Burboun a divokej Ethiope – označili ich SL 28 a SL 34.Vláda ich vo veľkom rozdala farmárom a pestovateľom kávy. Tvoria dodnes 90% vyprodukovanej kávy. Pestovanie prebieha podobne ako v Etiópií na malých farmách v typických afrických kebele - osadách, dedinkách. V hlavnom meste Nairobi sa následne obchoduje iba s najkvalitnejšími kávovými zrnami. Čo motivuje farmárov k pestovaniu kvalitných kávových čerešní.

Rozmer: 164×277 mm Balenie: vákuové balenie

Zaradené v kategóriách