Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Kontrasty tanečných príbehov / Contrasts in Dance Stories

Rozhovory s prvým sólistom Zoltánom Nagyom / Interviews with the Principal Dancer Zoltán Nagy


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
36,50€
Zľava 27%
26,70€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Prvá odborná monografia o baletnom umelcovi na Slovensku je pútavým príbehom dlhoročného vedúceho sólistu Baletu Slovenského národného divadla Zoltána Nagya. Na javisku tejto scény pôsobil až do svojich štyridsiatich šiestich rokov. Stvárnil tu viac ako päťdesiat postáv, okrem hlavných aj charakterové, v baletných inscenáciách klasického a moderného repertoáru. Kritici ho ocenili titulom danseur noble ako jedného z mála slovenských tanečníkov v dejinách. So svojou tanečnou kariérou dvadsiatich ôsmich divadelných sezón sa zaradil medzi najdlhšie pôsobiacich profesionálov v tejto oblasti.

V prvej časti knihy Zoltán Nagy vo sviežom rozhovore s publicistkou, kunsthistoričkou Lindou Nagyovou, jeho dcérou, hovorí o predstaveniach, stvárňovaných postavách, tanečných partnerkách – jednou z nich bola Augusta Herényiová-Starostová, považovaná za prvú slovenskú primabalerínu. Nezabúda na výtvarné, hudobné dianie spájajúce sa s inscenáciami, na pôvodnú slovenskú tvorbu, na skladateľov Ilju Zeljenku, Eugena Suchoňa. V otázkach je priebežne konfrontovaný s faktami a historickými súvislosťami. Venuje sa aj témam spojeným s úspechom dlhoročnej kariéry tanečníka bez úrazov.

Rozhovor dopĺňa viac než sto fotografií z predstavení i vystúpení na európskych javiskách. Mnohé z nich prešli náročnou rekonštrukciou a neboli doteraz publikované. Súčasťou dialógu sú citácie dobových recenzií.

Druhá časť publikácie patrí spomienkam významných osobností z umeleckého prostredia – jeho kolegyniam, kolegom, žiakom a súčasníkom.

Súčasťou knihy je anglický preklad, ktorý umožní nahliadnuť do problematiky cudzincom.

Napísanie a vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2023 ISBN: 9788097464806 Rozmer: 192×255 mm Počet strán: 160 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina, angličtina

Zaradené v kategóriách