Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Prevencia v onkologickom ošetrovateľstve


🍎 Vypredané
7,99€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Onkologické ochorenie predstavuje vážny nielen zdravotný, ale aj spoločenský, psycho-sociálny problém, preto ho treba chápať vývojovo. Doposiaľ najdostupnejším a najlacnejším prostriedkom ochrany zdravia zostáva prevencia. S prevenciou nádorových ochorení je potrebné začať skôr ako človek ochorie, prostredníctvom pravidelných preventívnych prehliadok u praktického lekára. Strach z utrpenia a odhalenia choroby, či už ide o nádorové ochorenie či inú civilizačnú chorobu, je často dôvodom, prečo sa pacienti nezúčastňujú pravidelných lekárskych prehliadok. Spomínaný fakt bohužiaľ vedie k tomu, že mnohé nádorové ochorenia sú diagnostikované až v pokročilom štádiu.

Účinný boj proti vzniku najobávanejšej choroby je možné viesť iba vtedy, ak poznáme všetky činitele a faktory, ktoré sa na nej podieľajú a rovnako uplatňujeme metódy skríningu pre prevenciu a včasnú detekciu nádorov. Napriek množstvu dostupných informácií je nevyhnutné presviedčanie verejnosti o opodstatnenosti primárnej a sekundárnej prevencie onkologických ochorení. Je potrebné posilniť aktívny postoj ľudí k vlastnému zdraviu, viesť ich k zodpovednosti za svoje zdravie, podporovať ich v zdravom spôsobe života, resp. adekvátne motivovať ich k zmene životného štýlu.

Ošetrovateľstvo môže veľkou mierou prispieť k zlepšeniu prevencie zhubných nádorov. Práve pedagogická rola sestry má široké uplatnenie v prevencii onkologických ochorení v zmysle podporného pôsobenia alebo cielenej adekvátnej edukácie. Predkladaná publikácia by mala prispieť ku skvalitneniu prevencie v onkológii, a to v študijných odboroch lekárskeho i nelekárskeho zamerania budúcich zdravotníckych pracovníkov.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2010 ISBN: 9788089527304 Rozmer: 146×208 mm Počet strán: 125 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách