Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Poviedky

Kniha zobraných poviedok Pavla Rankova. Pavol Rankov (1964) - debutoval prozaickou zbierkou S odstupom času, za ktorú...


🍎 Vypredané
16,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha zobraných poviedok Pavla Rankova.

Pavol Rankov (1964) - debutoval prozaickou zbierkou S odstupom času, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska. Nasledovali dve poviedkové knihy My a oni / Oni a my a V tesnej blízkosti a dva romány Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) a Matky. Autorove knihy vyšli v bulharskom, maďarskom a arabskom preklade, publikoval v antológiách a časopisoch v Poľsku, Rumunsku, Nemecku, Švédsku, ale aj v Japonsku a Indii. Vyučuje na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

„Schopnosť predostrieť dostatočne dramatickú zápletku, stvoriť ,vierohodné’ postavy a zasadiť ich do sugestívneho prostredia a atmosféry, toto všetko Rankov vie až márnotratne a je si toho vedomý, preto si môže dovoliť urobiť onen povestný ďalší krok, ktorý jeho texty vyzdvihuje nad štandardnú produkciu.“ (Miroslav Zelinský, Tvar, Praha)
„Čítanie Rankovových poviedok vyvoláva vnútorný nepokoj – nedá sa len tak jednoducho zavrieť knihu a prejsť k niečomu inému. Môže to tak byť preto, že jeho postavy nám pripomínajú nás samých, s našimi túžbami, pocitmi a úzkosťami – lenže ony idú vždy o krok ďalej, ako by sme sa odvážili my." (Milena Schefs, Nowe książki, Varšava)
„Rankova zaujíma život človeka v zajatí obsesií, neprekonateľných tráum, v podvedomí zakorenených fixných ideí – a najmä zdĺhavé, zložité a predovšetkým bezvýchodiskové vyrovnávanie sa, presnejšie poddajná zžitosť s takýmito komplexmi.“ (Zoltán Rédey, RAK)
„To, čo u Rankova nazývam filozofickým tajomstvom, tkvie v nezodpovedaných a azda aj nezodpovedateľných hádankách, ktoré sa u každého dobrého autora obyčajne rodia z banálnych situácií či anekdot. Anekdota odrazu prerastie do hrôzostrašných rozmerov, jej vyústenie vyvolá existenciálnu tieseň.“ (Adam Bžoch, Dotyky)


Ukážka textu z knihy


„Opäť sa ozval zvonček. Nemýlila sa, pred dverami stál policajt. Pozvala ho ďalej. Horúčkovito sa pokúšala spomenúť si, čo sa rozhodla tvrdiť. Samozrejme, prizná sa, že susedke dala huby, ale poprie, že by čo i len tušila, že je medzi nimi aj jedovatá. Nešťastná náhoda. Možno ju budú súdiť. Z nedbanlivosti, ale v dobrom úmysle, urobila hroznú vec.
Policajt medzitým už začal rozprávať. Poďakoval jej za uvedomelý občiansky postoj, ktorý prejavila spoluprácou s políciou. Žiadny iný zo susedov im netelefonoval. Jej meno sa zachová v tajnosti. Oboch páchateľov lúpeže sa podarilo ihneď zadržať. Žiaľ, starenka nadránom skonala v nemocnici. Nie od škrtenia, či iného zranenia, ktoré jej tí surovci spôsobili, ale následkom šoku. Ako len mohla byť starká taká dôverčivá, že v nočných hodinách pustila do bytu dvoch neznámych mužov?
Elena požiadala policajta, aby jej to ešte raz zopakoval. Súhlasila s ním, že pre vrahov starých bezbranných ľudí by mali obnoviť trest smrti. A rovnako aj pre vrahov detí, dodal odchádzajúci policajt.“ (ukážka)

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2012 ISBN: 9788081080685 Rozmer: 125×185 mm Počet strán: 461 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčinaŠtýl: duchovný, filozofický

Zaradené v kategóriách