Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Svitanie nad púšťou

Dirieová, ako ju poznáme zo sfilmovaného bestselleru Púštny kvet. Z dievčiny, ktorá bosá utiekla z púšte, sa stala...

Waris DirieIkar (2012)

🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
8,90€

📚Prečítaná za 4,90€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Dirieová, ako ju poznáme zo sfilmovaného bestselleru Púštny kvet. Z dievčiny, ktorá bosá utiekla z púšte, sa stala svetoznáma modelka, nosí najdrahšie modely, drahé topánky a kabelky, a predsa sa nezriekla svojich koreňov.

Pôvabné rozprávanie o jej návrate z veľkého sveta do Somálska, do Afrického rohu, kde žijú jej príbuzní rovnakým kočovným životom, ako žila predtým. Ľahne si do púštneho domca ako kedysi, spozná svojich nevlastných súrodencov, ďalšie otcove manželky, stretne sa s otcom, s bratom, chce sa o nich postarať.

Načo ten prepych na Západe? Načo je konzumná spoločnosť? Matka odmietne odísť s ňou do Ameriky, je spokojná tam, kde žije odjakživa, kde žili jej predkovia. Kozy, rastliny, zvieratá, sem-tam nejaký recept, náznaky somálskeho folklóru, priam etnologické postrehy - a k tomu všetkému poézia púšte.

Ukážka textu z knihy

Somálsko, matka moja, pomyslela som si, tak veľmi si mi chýbalo. Ako som mohla zostať tak dlho preč – si pre mňa také výnimočné. Prečo som sa ti tak dlho vyhýbala? Všetci na letisku na mňa pozerali, ale boli to normálne pohľady a ja som mala nádherný pocit, že sem patrím. Odtiaľto pochádzajú moje sny. Som dcéra Afriky a okamžite chcem vidieť mamu – potom budem vedieť, že som naozaj doma.

Nestala som sa modelkou pre to, aby som zarábala veľké peniaze alebo preto, že by som po tom túžila. Modelingom som mohla upozorniť na to, čo sa deje v Afrike, ako sa ubližuje malým dievčatkám. Je to mučenie. Pretože vyriezka je skutočne drastická, strašná, a poznamená dievča na celý život. Je to krvavé mäsiarstvo, strácate pocit ženskosti, istoty aj sebaúcty.
Po rokoch zápasu som si uvedomila, že toto je skutočné zmrzačenie, ale stále cítim úzkosť, keď o tom otvorene hovorím – bojím sa, že sa mi prihodí čosi zlé, lebo som porušila tabu. Prehovorila som o tom.
Waris D.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Desert Dawn Rok vydania: 2012 ISBN: 9788055127217 Rozmer: 145×227 mm Počet strán: 192 Väzba: pevná Jazyk: slovenčinaŠtýl: historický

Zaradené v kategóriách