Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

AHA100 (Limitovaná edícia v boxe)

Tomáš Kompaníkahaslovakia (2020) • Edícia AHA

🍌 Dodanie môže trvať viac ako 30 dní
69,00€
Zľava 3%
66,59€

📚Prečítaná za 44,85€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Inšpirujte sa ilustráciami slovenských ľudových výšiviek zo 100 dedín Slovenska a spoznajte príbehy 100 ľudí, ktorí za nimi stoja.

“Jój, to neexistovalo, aby boli v dedine dve rovnaké výšivky.” To som často počúval, keď som sa v slovenských dedinách pýtal, aká je pre nich typická výšivka. “To by žena neprežila, keby jej suseda vyšla na ulicu s rovnakým vzorom. Každá musela byť iná a jedinečná.” A to je presne ten dôvod, prečo sa mi slovenské výšivky tak páčia. Hoci mala každá dedina svoje typické tvary, farby, techniky či používané materiály, každá žena si ich prispôsobila a poňala po svojom. A v tom vidím inšpiráciu pre nás pre všetkých, ktorý dnes s tradičnými vzormi pracujú.

V roku 2019 som sa vydal na cestu po Slovensku a zmapoval výšivky zo sto dedín Slovenska. Nezaujímali ma len tvary a farby ale aj príbehy ľudí, ktoré za výšivkami stoja. Preto každú dedinu reprezentuje grafický list s ilustráciou na jednej a rozprávaním človeka z danej dediny na strane druhej.
Niektoré ženy majú dodnes svoje kroje precízne uložené v drevených truhliciach. Keď takú truhlicu predo mnou otvorili, často sa mi stávalo, že mi zažiarili oči a začal som vyťahovať jeden kus za druhým. AHA100 má predstavovať takúto truhlicu. Listy v nej sa tlačili offsetovou tlačou, niektoré sú doplnené sieťotlačou so zlatými či striebornými linkami, výsekmi a parciálnym lakom, aby sa čo najviac priblížili technike vyšívania. Využili sme niekoľko typov papiera, ktoré majú pripomínať rôzne štruktúry podkladovej látky. Nehanbite sa teda s touto publikáciou robiť to isté, čo ja s truhlicou. Vyťahujte, listujte, prezerajte, čítajte a najmä: nechajte sa inšpirovať.

Väzba: box s grafickými listami

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2020 ISBN: 9788097294687 Rozmer: 300×300 mm Počet strán: 312 Väzba: krabička Jazyk: slovenčina, angličtina

Zaradené v kategóriách