Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Pravda o rakovine

Rakovina sa dotýka životov mnohých ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dnes jedna z troch žien a jeden z dvoch...

Ty BollingerTatran (2017)

🍎 Vypredané
16,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Rakovina sa dotýka životov mnohých ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dnes jedna z troch žien a jeden z dvoch mužov čelia počas života diagnóze rakoviny.
Pre Tya Bollingera to nie je len štatistika. Je to veľmi osobné. V priebehu jedného desaťročia stratil kvôli rakovine siedmich členov svojej rodiny. To bol podnet, aby sa pustil do štúdia a zhromaždil všetky informácie o spôsobe liečby rakoviny. Neobišiel ani „medicínsky priemysel“, ktorý sa tejto liečby zmocnil. V tejto knihe sa chce s čitateľmi podeliť o svoje zistenia – niektoré vás možno budú šokovať – a predstaviť nové metódy, ako sa vysporiadať s rakovinou vo vašom živote alebo v živote vašich blízkych.
Ty vysvetľuje, že existuje mnoho spôsobov, ako liečiť rakovinu a predchádzať jej. Tie vysoko prevyšujú chemoterapiu, ožarovanie a operácie, ibaže o nich nevieme. Pravda o rakovine sa ponára do histórie medicíny – až do čias Hippokratovho kréda „neubližovať“ – a prináša prenikavý pohľad na účinnosť množstva nekonvenčných liečebných metód rakoviny, ktoré pomáhajú pacientom po celom svete. Dočítate sa o rakovinovej politike, o faktoch a mýtoch, o jej príčinách (rodinná anamnéza je len jednou časťou skladačky) a širokej škále dostupných nástrojov na diagnostiku a liečbu tejto choroby.
Ak práve teraz čelíte diagnóze rakoviny, táto kniha môže pomôcť vám aj vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pri rozhodnutiach o ďalšom liečebnom postupe. Ak už podstupujete konvenčnú liečbu, môže podporiť vaše zdravie počas chemoterapie či ožarovania. Ak ste poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a chcete sa dozvedieť čo najviac o tom, ako pomáhať svojim pacientom, pomôže vám rozšíriť si obzory a inšpiruje vás skutočnými príbehmi o úspešnom uzdravení. A ak chcete vidieť rakovinu v novom svetle, otvorí vám oči.


Ukážka textu z knihy




Informácie uvedené v tejto knihe slúžia výlučne ako informačný zdroj a autor prezentuje svoje názory na liečbu rakoviny, nie medicínske rady. Cieľom knihy nie je nahradiť individuálnu diagnózu a liečbu kvalifikovanými medicínskymi odborníkmi. Pred nasadením ktorejkoľvek liečebnej metódy opísanej v tejto knihe odporúčame čitateľovi poradiť sa s kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý odporučí liečbu na základe zdravotnej anamnézy a momentálneho zdravotného stavu čitateľa.

Túto knihu venujem mojej mame Jerry Jean Bollinger-Taylorovej a môjmu otcovi Charlesovi Grahamovi Bollingerovi. Boli najlepšími rodičmi, akých som si mohol želať, a obaja ma bezpodmienečne milovali. Oboch týchto skvelých ľudí mi vzala rakovina a jej neefektívna liečba. Obaja boli svojím spôsobom mojimi hrdinami. Keď sa zamyslím nad svojou minulosťou, môžem úprimne vyhlásiť, že na mamu a otca nemám ani jedinú zlú spomienku. Mali nákazlivý úsmev a chuť do života. Teraz, keď sú obaja preč, v mojom srdci sú dve diery,
ktoré už nikdy nikto nezaplní. No s oboma sa opäť stretnem v nebi.
Aspoň dúfam.

PREDSLOV


y Bollinger je muž s poslaním. Jeho mocné posolstvo, že rakovina nie je rozsudok smrti a ktokoľvek kdekoľvek môže aktivovať svoj od Boha daný zázračný telesný potenciál, prináša nádej miliónom ľudí na celom svete.
Téma víťazstva nad rakovinou pomocou prírodných liečebných prin­cípov nie je v našej rodine žiadnou novinkou.
Pred vyše storočím môj pradedo Moshe utiekol pred ruskou armádou, keďže vtedajší cár sa pokúšal vyhubiť Židov, a emigroval do Spojených štátov (po príchode si zmenil meno na Max). Z Ruska ušiel s prázdnymi rukami a na Staten Islande pristál len s batohom šiat na chrbte. Z Maxa sa akosi stal zubný technik a napokon si otvoril vlastné zubné laboratórium v Brooklyne.
Pri modelovaní umelých zubov a mostíkov vo vzduchu výdatne víril prach. Bol by sa tým jemným prachom zadusil a tak, aby si prečistil hrdlo, pil Coca-Colu. Vlastne vypil až osem plechoviek každý deň. Po nejakom čase sa Max začal sťažovať na silné bolesti a pálenie v žalúdku. Dostal gastritídu a hneď nato žalúdočné vredy. Napriek všetkým symptómom Coca-Colu piť neprestal. Keď Maxovi vredy praskli, odviezli ho do nemocnice a po celej plejáde testov mu diagnostikovali rakovinu žalúdka.
Doktori mu nevedeli pomôcť, no môj pradedo našiel nemeckého doktora Maxa Gersona, ktorý liečil rakovinu prostredníctvom jedinečného stravovacieho programu. Gerson viedol kliniku prirodzeného liečenia v Hyde Parku v štáte New York, len hodinu a pol cesty od mesta New York, kde Max žil. Po pár mesiacoch Gersonovej liečby sa Max rakoviny úplne zbavil.
Môj starý otec sa stal zubárom a môj otec chiropraktikom a prírodným liečiteľom. Vyrástol som v dome, kde sa uplatňovali princípy prirodzenej liečby. No až keď mi diagnostikovali „nevyliečiteľnú“ Crohnovu chorobu, až keď mi 69 konvenčných lekárov a prírodných liečiteľov povedalo, že mi nie sú schopní pomôcť, až vtedy som si uvedomil, že mojím poslaním je viesť takých, ako som ja, a pomôcť im ich chorobu prekonať. Sám som sa uzdravil, až keď som stretol muža, ktorý mi odporučil diétu zloženú zo skutočných potravín, ktorá mala základ v Biblii, a história spolu s vedou potvrdili, že naozaj funguje.
Chorobu som prekonal a vrhol som sa na kariéru v oblasti prírodnej liečby, na štúdium športovej medicíny, naturopatie a výživy, písal som články o zdraví a rozbehol som niekoľko firiem v oblasti zdravej výživy. V začiatkoch mojej kariéry zistili mojej babičke Rose metastatickú rakovinu a po operácii, ktorá mala dosiahnuť zmenšenie nádoru, sa rozhodla ďalšiu liečbu už nepodstúpiť. O pomoc požiadala mňa. Jej prog­nóza bola neistá a ja som sa bál, že sa nedožije mojej blížiacej sa svadby.
Začal som hľadať kľúčové prírodné prvky, ktoré by posilnili jej imunitný systém. Povzbudzoval som babičku Rose, aby pila čerstvé ovocné šťavy, jedla kvasené potraviny a aby sa snažila detoxikovať telo. Vytvoril som pre ňu výživové modely obsahujúce kombinácie liečivých húb, probiotík a fermentovaných potravín, ktoré denne jedla. Po pár mesiacoch bola rakovina preč. Zvyšok života prežila svieža a plná energie.
V lete 2008 som sa s beštiou menom rakovina stretol zoči-voči, keď mi pri prieskumnej operácii pre podozrenie na pruh našli zhubný nádor. Ďalšie testy potvrdili agresívnu metastatickú rakovinu, ktorá ma v priebehu niekoľkých mesiacov mohla pripraviť o život, takže som sa rozhodol konať. Vďaka mocnej kombinácii viery v Boha, môjho liečiteľa a agresívneho výživového a detoxikačného programu sa mi podarilo zvíťaziť na celej čiare. Od môjho „rozsudku smrti“ ubehlo už osem rokov a ja stále pokračujem vo svojej krížovej výprave a prinášam svetu uzdravenie a nádej.
Mal som tú česť stretnúť sa s Tyom Bollingerom už pred niekoľkými rokmi, ale až po účinkovaní v jeho prelomovom dokumentárnom filme som mal príležitosť stráviť nejaký čas s týmto pravým križiakom liečiteľstva. Odvtedy som s Tyom strávil nespočetné hodiny a po každej
návšteve je mi čoraz jasnejšie, že tento muž má skutočné poslanie.
Kniha Pravda o rakovine je fenomenálnym sprievodcom pre každého, kto by chcel porozumieť prenikavému modelu posilnenia výživy a simultánnej redukcie toxínov. Oboje predstavuje dôležitý krok k prekonaniu rakoviny. Je to povinná literatúra pre každého, kto chce rakovine predísť alebo ju poraziť.
Pravda o rakovine vám otvorí dvere do sveta nekonečných možností, ako posilniť vašu imunitu, obmedziť zápaly a pomôcť vám v boji o svoje zdravie a život. Je ako mapa k pevnejšiemu zdraviu a bohatšiemu životu. Ak vy alebo niekto, koho poznáte a milujete, zápasí s príšerou menom rakovina, Pravda o rakovine vás môže vyzbrojiť dôležitými informáciami o liečbe a, čo je najdôležitejšie, nádejou.
Ak sa vy alebo váš blízky ocitnete v boji s rakovinou alebo sa táto choroba v minulosti vo vašej rodine už vyskytla a vy si chcete zabezpečiť zdravú budúcnosť, dôrazne vám odporúčam pozorne preskúmať metódy prírodnej liečby opísané v tejto prelomovej knihe.
Môže vám zachrániť zdravie aj život.

Jordan Rubin,
autor knihy Planéta sa uzdravuje sama
a zakladateľ spoločnosti Ancient Nutrition



ÚVOD


Pred sto rokmi sa odhadovalo, že rakovinou trpí len jeden z osemdesiatich Američanov. Dnes však tejto chorobe podľa Svetovej zdravotníckej organizácie čelí jeden z dvoch mužov a jedna z troch žien.1
Rakovina sa dotkla takmer každej rodiny. Tá moja nie je výnimkou. Odkedy sme sa s mojou ženou Charlene v roku 1995 vzali, utrpeli sme kvôli rakovine mnoho zničujúcich strát. Prvou obeťou bol môj otec Graham Bollinger. Prvého júla 1996 mu diagnostikovali rakovinu žalúdka a len o dvadsaťpäť dní nato, 25. júla, zomrel. Mal iba 52 rokov. V priebehu nasledujúcich ôsmich rokov som v dôsledku rakoviny a jej neefektívnej liečby prišiel o oboch dedov, jednu babičku, bratranca, strýka a nakoniec aj o moju drahú mamu Jerry Bollingerovú-Taylorovú.
Počas posledných týždňov pred otcovou smrťou som sa vydal na svoju „rakovinovú cestu“. Trávil som veľa času v knižniciach čítaním kníh a časopisov, keďže v roku 1996 nebola zásoba dát na internete ktovie­ako široká. Nakoniec som začal skúmať odborné medicínske časopisy, PubMed, Národnú medicínsku knižnicu a iné uznávané zdroje informácií. Dokonca som začal spovedať onkologických pacientov, ktorým sa podarilo na liečbu ich choroby efektívne využiť prírodné metódy.
Moja rakovinová púť pokračuje dodnes. Za posledných pár rokov som doslova precestoval svet a stretol som množstvo rôznych ľudí zo sféry zdravotnej starostlivosti, od odborníkov až po pacientov, od Severnej Ameriky cez Európu až po Austráliu, a pýtal som sa, aké liečebné metódy sú najpoužívanejšie v ich časti sveta. Všetky tieto rozhovory a zistenia som zahrnul do svojej knihy.
Za posledných 20 rokov som tisíce hodín strávil výskumom a to, čo som zistil, ma skutočne ohromilo. Objavil som množstvo neuveriteľne efektívnych alternatívnych spôsobov liečby rakoviny a odhalil úžasné prípady uzdravenia pacientov, ktorým diagnostikovali posledné štádium choroby. Zároveň som pochopil, ako medicínsky priemysel tieto me­tódy potláča a prenasleduje odvážnych a inovatívnych medicín­-skych priekopníkov, ktorí ich vytvárajú. Odhalil som rakovinovú politiku a chamtivosť farmaceutických spoločností. Zistil som, že medzi zástancami konvenčných a alternatívnych spôsobov liečby zúri vojna. Veľmi ma mrzí, že verejnosť o týchto alternatívnych metódach liečby rakoviny nevedela, v opačnom prípade by obaja moji rodičia mohli byť ešte dnes nažive.
Zaujímavé je aj to, že alternatívne metódy liečby rakoviny zahŕňajú oveľa viac než len výlet do miestneho obchodu so zdravou výživou a nákup niekoľkých fľaštičiek vitamínov a minerálov. Za týmito metódami sa skrýva celá ohromujúca veda. Ide o úžasné a veľmi špecifické mechanizmy, prostredníctvom ktorých určité liečebné postupy bojujú s rakovinou. V skutočnosti niekoľko alternatívnych liečebných metód vytvorili nositelia Nobelovej ceny.
Kniha sa skladá z troch častí. Prvá z nich tvorí základ pre zvyšok knihy. Dozviete sa v nej niečo o histórii medicíny a politike liečby rakoviny. Informácie o diagnóze, odhaľovaní a príčinách rakoviny nájdete v druhej časti a tretia sa do hĺbky venuje špecifickým liečebným metódam, ktoré sa ukázali ako účinné. Na konci každej kapitoly v tretej časti nájdete zoznam užitočných informácií pod titulom Čo potrebujete vedieť. Ak čelíte diagnóze rakoviny, môžete pokojne prejsť rovno k tretej časti, aby ste sa o týchto metódach dozvedeli čo najskôr.
Šiesty verš štvrtej kapitoly knihy proroka Ozeáša, ktorá je súčasťou Starého zákona, hovorí: „Môj ľud hynie, lebo nemá poznania.“ Keď som cestoval po svete a prednášal o rakovine, zistil som jednu vec: Väčšina ľudí má pomerne rozsiahle vedomosti o „konvenčných možnostiach“ liečby rakoviny (ako sú chemoterapia a ožarovanie), no len veľmi malé percento vie, že existujú aj iné, „prirodzené metódy“. Úlohou tejto knihy je poučiť vás a vyzbrojiť poznaním o týchto prírodných možnostiach, nie vás presviedčať o ich správnosti. Verím, že každý má právo zvoliť si vlastný spôsob liečby, no nejde o skutočnú voľbu, ak nepoznáte všetky možnosti. Skutočne správne sa môžete rozhodnúť len vtedy, keď na stôl vyložíme všetky karty.
Táto kniha je určená zdravotníckym odborníkom a zároveň laickej verejnosti. Pacientom s rakovinou aj bez nej. Špeciálne je však určená onkologickým pacientom, ktorí v súčasnosti podstupujú alebo už podstúpili konvenčnú metódu liečby, ako je napríklad chemoterapia, pretože mnohé metódy opísané v tejto knihe možno kombinovať s konvenčnou liečbou a zvýšiť tak jej účinok. Je veľa dobrých lekárov, ktorí sú otvorení integračnému prístupu k liečbe rakoviny. Odporúčam vám, aby ste si našli takého, ktorý vám pomôže vytvoriť integračný plán liečby, ak si to budete želať.
Väčšina ľudí nemá peniaze ani čas nakupovať a čítať kopu kníh s tematikou medicínskeho, finančného a politického aspektu rakoviny či o efektívnej prírodnej a integračnej metóde liečby. Verím, že táto vám poslúži ako stručný, no komplexný zdroj informácií o tejto chorobe.
Želám si, aby iné rodiny nemuseli zažiť také hrozné straty ako tá moja. Práve preto som napísal túto knihu. Moja láska k ľudstvu ma poháňala v tom, aby som svoj život zasvätil šíreniu pravdy o rakovine do celého sveta. Je to moje životné poslanie.
Pamätajte si, že rakovina nie je rozsudok smrti. Vždy existuje nádej.
Príjemné čítanie.


PRVÁ ČASŤ

História liečby a politiky
rakoviny


KAPITOLA 1

HIPPOKRATES, JENNER A PASTEUR:
MEDICÍNSKE ZAČIATKY

Ľudské telo obsahuje krv, lymfu, žltú a čiernu žlč. Tieto štyri tekutiny predstavujú jeho podstatu a prostredníctvom nich prežíva bolesť a vychutnáva si zdravie.
Práve toto základné krédo Hippokrata z Kósu (460 – asi 370 p. n. l.), slávneho gréckeho lekára, ktorý sa všeobecne pokladá za „otca západnej medicíny“, bolo kľúčové pri vzniku toho, čo dnes poznáme pod pojmom moderná medicína. Ide o súbor dogiem, na základe ktorých vnímame ľudské telo z pohľadu jednotného celku, a nie ako súbor oddelených častí. Z tohto systému pochádza aj koncept holistického liečenia, ktorý je základom prevencie rakoviny a jej liečby.1
Mnohí ľudia to nevedia, no pred Hippokratom bola medicína z väčšej časti zmesou tradície, povier a mágie, čo nie je práve to, čomu by ste chceli vystaviť svoje deti v situácii, keď ide o život. Mnohí ľudia sa mylne nazdávali, že choroba je akýmsi trestom od bohov a že jediným liekom je modliť sa a dúfať v to najlepšie. O faktoroch ako strava, cvičenie, hygiena a životný štýl sa v otázke zdravia vôbec neuvažovalo a len veľmi málo ľudí, ak vôbec niekto, sa pokúšalo liečiť choroby pomocou skutočnej medicíny.
So zdravím to bolo ako na divokom západe, až kým neprišiel Hippo­krates a nepriniesol zmenu. Vďaka jeho ďalekosiahlemu vplyvu sú dnešní lekári vzdelaní profesionáli v oblasti medicíny a namiesto folklóru sa spoliehajú na rozumné vedecké princípy, vytvorené na základe klinických testov a racionálneho pozorovania. Inými slovami, dnes liečime choroby prostredníctvom zavedených postupov a vďačíme za to Hippokratovi, ktorý sa do boja pustil ako prvý.
Týmto a mnohým iným Hippokrates prispel k vývoju modernej medicíny. Pomohol vytvoriť štruktúru a štandardizovať medicínsku prax. No ako čoskoro zbadáte, tento príbeh sa nekončí rozprávkovou formulkou „a žili šťastne až naveky“. Hippokratove úmysly prekazili vonkajšie vplyvy a premenili medicínu na stroj produkujúci zisk, ktorý sa namiesto ozajstnej liečby sústreďuje na riadenie chorôb.
Vydáme sa spoločne na cestu za skúmaním histórie medicíny a jej dramatických premien od dôb klasickej antiky. Pozorne si všímajte, ako sa menila definícia choroby a zdravia v úsilí pretlačiť tento nový program. Je dôležité pochopiť, ako sme sa dostali tam, kde sme dnes, a prečo je životne dôležité, aby sme rýchlo zmenili kurz.

GEOMETRIA, PRÍRODA A KLINICKÁ MEDICÍNA:
HIPPOKRATOVSKÝ PRÍSTUP

Kým sa dostaneme k tomu, čo je tu a teraz, pozrime sa bližšie na moment, keď sa to všetko začalo. Filozofia hippokratovskej medicíny sa sformovala na základe geometrického konceptu známeho ako Pytagorova veta – obsah štvorca nad preponou pravouhlého trojuholníka sa rovná súčtu obsahov štvorcov nad jeho odvesnami. V prírode sa tento koncept uplatňuje v podobe štyroch živlov, ktoré v našom ponímaní tvoria fyzický svet – voda, zem, vzduch a oheň.
V kráľovstve medicíny prišiel Hippokrates s konceptom podobným uplatneniu Pytagorovej vety v prírode a použil ho ako základ svojho prístupu k liečeniu. Podľa jeho hypotézy sa ľudské telo skladá zo štyroch jedinečných tekutín, resp. „štiav“, ktoré musia byť v rovnováhe, aby bolo telo zdravé. Ide o krv, lymfu, žltú a čiernu žlč. Hippokrates okrem toho veril, že existujú štyri základné telesné zdravotné stavy – zima, teplo, sucho a vlhko.
Tvrdil, že ľudské zdravie závisí od harmónie medzi týmito jednotlivými, no dokonale prepojenými časťami, ktoré jedna bez druhej nemôžu správne fungovať. Dnes nazývame tento prístup „holistickou“ medicínou či filozofiou, podľa ktorej musíme liečiť celú chorú osobu, a nie jednotlivé symptómy. Metódy, ktoré Hippokrates používal, sa v jeho časoch mohli zdať šialené, no niektoré z nich sa dodnes využívajú aj v súčasnom zdravotníctve.
Pojmy ako symptómy a diagnóza pochádzajú z hippokratovskej medicíny, ktorá v podstate predstavuje klinickú medicínu vo svojej najranejšej a najsurovšej forme. Hippokrates pokladal medicínu za umenie a prírodu za umelca. Tvrdil, že úlohou lekára je prosto pomáhať prírode v oprave a liečbe tela a pacient s lekárom by mali spolupracovať, aby prírode poskytli dostatok nástrojov na liečbu.
Sám Hippokrates to podal jednoducho a krásne, keď povedal: „Umenie pozostáva z troch zložiek – choroby, pacienta a lekára. Lekár je služobníkom umenia a pacient musí s jeho pomocou bojovať s chorobou.“2
Hippokratovo fascinujúce dedičstvo ohraničuje jeho nadčasový etický kódex, ktorý je aj v dnešnej medicíne vysoko cenený. Hovorí sa mu Hippokratova prísaha. Vyhlasuje, že úlohou lekára je liečiť chorých podľa svojich najlepších schopností, zachovávať lekárske tajomstvo, odovzdávať medicínske vzdelanie nasledujúcim generáciám, a čo je najdôležitejšie, neublížiť nikomu, koho lekár lieči.3
Hĺbka Hippokratových raných medicínskych objavov prežila dlho po jeho smrti a prijali ju mnohí, čo prišli po ňom, vrátane Asklepiada z Bithýnie (asi 124 – 40 p. n. l.). Menej známy grécky lekár sa zaslúžil o rozvoj toho, čo dnes nazývame molekulárna medicína, a dokázal to v rámci širšej klinickej štruktúry, ktorej základy položil Hippokrates.4

SÚCIT, LÁSKAVOSŤ A MOLEKULY:
ASKLEPIADOVSKÝ PRÍSTUP

Aj keď Asklepiades odmietal veľa Hippokratových doktrín, ako sú štyri prvky, štyri šťavy a myšlienka, že príroda je v ozdravnom procese benevolentná, filozofický podtón jeho prístupu k medicíne priam dýcha Hippokratovými ideami. Asklepiades takisto posunul časť Hippokratovej prísahy o „neublížení“ na vyššiu úroveň vďaka priateľskému a naturalistickému prístupu k liečbe.
Podľa historických záznamov bol Asklepiades jedným z prvých lekárov, ktorí podporovali využitie liečivých byliniek, terapiu svetlom, masáže a cvičenie v rámci klinickej štruktúry. Tieto metódy si podrobnejšie vysvetlíme neskôr. Bol takisto prvý, kto začal rozlišovať akútne a chronické ochorenia, ktoré liečil za pomoci „súcitu, starostlivosti a prívetivosti“, ako sa píše v knihe o jeho živote s názvom Predpisy, ktorá je súčasťou Hippokratovho Korpusu.
Asklepiadov život výrazne ovplyvnila epikurejská filozofická škola, čo vysvetľuje jeho dôraz na to, aby sa pacienti počas ozdravného procesu cítili milovaní a šťastní. Takisto to vysvetľuje, prečo odmietal
Hippokratovu hypotézu o benevolencii prírody a prikláňal sa skôr k praktickejšiemu prístupu k medicíne. Pri použití Hippokratovej umeleckej analógie Asklepiades videl umelca skôr v lekárovi ako v prírode.
Keď zomrel, upadlo jeho meno takmer do zabudnutia, no Asklepiadovo dedičstvo prežilo v dielach jeho študentov vrátane knihy De Re Medica. Tento významný medicínsky text z pera Tita Aufidia Sicílskeho bol aj napriek vytrvalým vlnám odmietania zo strany rôznych vtedajších filozofických a náboženských presvedčení od svojho prvého vydania až do 19. storočia vysoko hodnotený.
Mnohé Asklepiadove teórie vrátane jeho atómovej teórie choroby sú dodnes relevantné pre chápanie konceptu choroby v modernej medicíne. A hoci by to pravdepodobne nikdy nepriznal, Asklepiadov prístup k medicíne sa výrazne ponáša na Hippokratov v tom, že obaja muži uznávali prirodzene holistický charakter ľudského zdravia a liečenia.
V roku 2009 to všetko krásne zhrnul dr. Christos Yapijakis, genetik, biológ a výskumník z Lekárskej fakulty Aténskej univerzity, vo svojej práci, ktorú publikoval v Medzinárodnom lekárskom časopise o experimentálnej a klinickej patofyziológii a výskume liečiv:

Veľký Hippokrates z Kósu položil základy medicínskej praxe a etiky. Brilantný Asklepiades z Bithýnie ponúkol realistickejšie a ľudskejšie vylepšenie umenia medicíny spôsobom, ktorý sme začali skutočne oceňovať len nedávno. Je čas, aby sme uznali prínos Asklepiada ako otca molekulárnej medicíny a prisúdili mu zaslúženú pozíciu priekopníka medicíny po boku Hippokrata, právoplatne uznávaného otca klinickej medicíny.5

Recenzie a kritiky

Originálny názov: The Truth about Cancer Rok vydania: 2017 ISBN: 9788022208796 Rozmer: 147×229 mm Počet strán: 304 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách