Jún, nové knižné zľavy až do 80%!

Idido

výberová káva, zrnková


🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Chuťový profil: fialka, čučoriedky, ibištek, tropické rastliny, ananás, guava, čokoládová pena, krémové telo, jogurt (viacvrstvové telo)
Hada Bekele, Idido, Yirgacheffe, Etiópia
Cupping score: 88.75
Spracovanie: Anaerobic Natural
Odroda: Heirloom
Nadmorská výška: 2050 m.n.m
Farma: Idido

Skupina výrobcov známa ako "Idido, Yirgacheffe" pôsobí v rámci projektu "Ama", ktorý bol založený v roku 2023 s hlavným cieľom podporovať ženy - farmárky a posilňovať postavenie žien v rámci ich komunít. História tejto skupiny je zakorenená v jej záväzku pozdvihnúť úlohy a prínos žien v poľnohospodárskom úsilí. Táto skupina, ktorá sa nachádza v Idido v provincii Yirgacheffe, slúži ako kľúčový konsolidačný bod pre výrobky svojich členov.

Ama poskytuje svojim členom rozsiahlu podporu vrátane realizácie "Programu diverzifikácie príjmov Ama Commitment". Cieľom tejto iniciatívy je zvýšiť finančnú prosperitu členov prostredníctvom ponuky školení, finančnej pomoci a potrebného vybavenia. Tieto snahy spoločne smerujú k zlepšeniu životných podmienok farmárok a k podpore rodovej rovnosti v poľnohospodárstve. Hoci spoločnosť Ama a s ňou združení poľnohospodári nie sú držiteľmi žiadnych certifikátov, záväzok ekologického poľnohospodárstva je zrejmý. Družstvo sa rozhodlo pre ekologické postupy, hoci o oficiálnu certifikáciu sa neusilovalo kvôli značným nákladom spojeným s overovaním.

Amarech Ararso je producentkou tejto dávky, jej meno znamená "stala sa krásnou". Jej farma a spracovateľská stanica sa nachádza v Hade a zohráva dôležitú úlohu v činnosti družstva. Amarech Ararso získava čerešne od miestnych poľnohospodárov a spracováva ich vo vlastnej réžii. Farma sa rozprestiera na ploche 2 hektárov a stojí v nadmorskej výške 2050 metrov, čo podporuje priaznivé podmienky na pestovanie kvalitných kávových zŕn. Počas sezóny zberu (od novembra do januára) spoločnosť Amarech zamestnáva okrem 5 stálych zamestnancov aj 40 sezónnych pracovníkov. Pestovateľské postupy farmy zahŕňajú pestovanie kávy v tieni falošných banánovníkov, pričom sa uplatňujú ekologické metódy. Napriek absencii formálnej certifikácie kávu počas zberu starostlivo ručne zbierajú kvalifikovaní sezónni pracovníci. Po zbere sa kávové čerešne podrobujú osobitnému režimu spracovania. Kávové čerešne sa sedem dní fermentujú v plastových sudoch a potom sa 15 až 20 dní sušia. Po vysušení sa káva uskladní v sklade na mieste a potom sa prevezie do spracovateľského závodu v Addis Abebe. Na ceste na vývoz sa káva spracúva a suší, kým sa dostane do mlyna Moplaco, ktorý sa nachádza v Gerji v Addis Abebe. Odtiaľ sa káva prepravuje vlakom do Džibutska, čo uľahčuje jej vývoz na medzinárodné trhy.

Osobná cesta Amarech odráža odolnosť a silu žien na etiópskom vidieku. Vydala sa vo veku 14 rokov, prekonala výzvy a stala sa úspešnou podnikateľkou, ktorá má rodinu s desiatimi deťmi a zatiaľ šiestimi vnúčatami.

Balenie: vákuové balenie

Zaradené v kategóriách