Jún, nové knižné zľavy až do 80%!

Docha

výberová káva, zrnková


🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Chuťový profil: med, javorový sirup, citrón, paradajka, hrozienka, sladká
Cupping score: 87.75
Spracovanie: Washed
Odroda: SL28, SL34
Nadmorská výška: 1750
Farma: Docha Estate, Danson Wanyutu Karugondo & Bratia

Danson Wanyutu Karugondo a jeho bratia pestujú a spracúvajú túto premytú kávu na svojej farme Docha Estate. Usadlosť sa nachádza vo výške 1 650 až 1 850 metrov nad morom v kenskom okrese Kiambu, len kúsok od Nairobi - presne 15 kilometrov! Bratia vyrastali na Docha Estate a produkcii kávy sa naučili od svojich rodičov. Danson dohliada na väčšinu práce a na zlepšenie kvality kávy používa organický hnoj od svojich kráv a sliepok. Patrili medzi pôvodných členov skupiny Ngewa-Komothai a v priebehu rokov spolupracovali so spoločnosťou Sucafina/Kahawa Bora na zlepšovaní rôznych aspektov ich produkcie. Odviedli takú úžasnú prácu pri zvyšovaní výnosov aj kvality, že teraz môžu kávu predávať pod vlastným menom.

Okres Kiambu má hlboké červené sopečné pôdy, bohaté na organickú hmotu a ideálne na pestovanie kávy. Danson to využíva naplno. Na farme má vysadenú zmes "tradičných" kávovníkov SL34 a SL28 a farmu obhospodaruje sám - spolu s malou pomocou - s veľkou usilovnosťou. Odrody "SL" boli kultivary pôvodne vydané Scottovými poľnohospodárskymi laboratóriami (SAL) v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Čoskoro sa stali pre mnohých pestovateľov v Keni obľúbeným druhom vďaka svojej hlbokej koreňovej štruktúre, ktorá im umožňuje maximálne využiť obmedzené zdroje vody a prosperovať aj bez zavlažovania. Spolu s nedávno vyšľachtenou odrodou Ruiru-11 sú dnes tieto odrody v Keni prakticky všadeprítomné.

Docha je v Keni zaradená do kategórie "malé hospodárstvo". Tento sektor bol donedávna často prehliadaný.

Tradične mnoho farmárov tejto veľkosti v krajine nevlastnilo vlastné spracovateľské zariadenia. V minulosti dodávali čerešne do centralizovanej družstvom vlastnenej "továrne" (ako sa miestne nazývajú umývacie stanice), kde sa ich produkcia kombinovala s produkciou ostatných z ich regiónu. Danson má však vlastný malý mokrý mlyn, v ktorom môže spracúvať vlastnú kávu, čím zabezpečuje úplnú vysledovateľnosť až na svoju farmu.

Čerešne sa vyberajú ručne a potom sa rozvlákňujú. Káva sa potom 12 až 24 hodín fermentuje v malej nádrži a potom sa premyje v čistej vode, aby sa odstránili zvyšky slizu. Všetky odpadové vody z procesu prania sa čistia, aby sa zabezpečil ich obmedzený vplyv na životné prostredie. Pergamen sa namáča 12 hodín a potom sa premiestni na vyvýšené lôžka, kde sa suší 14 až 21 dní. Počas sušenia sa čerešne pravidelne otáčajú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie.

Balenie: vákuové balenie

Zaradené v kategóriách