Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Infekcie novorodencov


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
16,50€
Zľava 2%
16,10€

Prvá slovenská publikácia, ktorá sa zaoberá komplexne problematikou infekcií novorodencov. Sumarizuje najnovšie poznatky a ponúka aktuálne odporučenia pre klinickú prax. Nechýbajú informácie o moderných možnostiach diagnostiky, liečby i prevencie infekčných ochorení. Autorka uvádza najvýznamnejších pôvodcov novorodeneckých infekcií. Monografia dopĺňa medzery v učebných textoch pre pediatriu, neonatológiu, infektológiu a príbuzné odbory. Je vhodná pre pregraduálne štúdium i postgraduálnu výchovu lekárov i sestier.

Publikácia začína stručnou charakteristikou imunitného systému novorodenca, jeho špecifikami ovplyvňujúcimi vznik infekcií a obranu proti nim. Rozsiahla kapitola sa venuje bakteriálnym infekciám. Autorka detailne popisuje epidemiológiu, etiológiu, patogenézu, klinický obraz, diagnostiku, liečbu i profylaxiu včasných aj neskorých bakteriálnych infekcií. Ponúka pediatrom a neonatológom praktický návod na starostlivosť o novorodenca s rizikom vzniku včasnej infekcie, sumarizuje najnovšie odporučenia starostlivosti o novorodencov s bakteriálnou infekciou.

Popisuje nozokomiálne infekcie a ich prevenciu. Pozornosť venuje anaeróbnym infekciám, tuberkulóze, lymskej borelióze, chlamýdiovým infekciám i  syfilisu. Detailne sa venuje mykotickým, protozoárnym a vírusovým infekciám novorodencov, ktoré neboli v slovenskom písomníctve doposiaľ prehľadne spracované. Zvláštna pozornosť je venovaná aj HIV infekcii, chrípke novorodencov či kongenitálnej infekcii exotickým Zika vírusom. Každá kapitola je ukončená zoznamom literárnych zdrojov. Text je doplnený tabuľkami a schémami.

V roku 2020 bolo knihe udelené 2. miesto v čitateľskej ankete „Kniha Turca“ v kategórii odborná literatúra.

Recenzenti: Prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc., Prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2019 ISBN: 9788089694600 Rozmer: 176×247 mm Počet strán: 120 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách