Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Chatrč - Sprievodca

Podľa svetového bestselleru a rovnomenného filmu Cesta k uzdraveniu rán zo straty, traumy a bolesti Kniha je určená...


🍎 Vypredané
11,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Podľa svetového bestselleru a rovnomenného filmu Cesta k uzdraveniu rán zo straty, traumy a bolesti



Kniha je určená jednotlivcom, rodinám, odborným poradcom, kňazom či podporným skupinám, teda ľuďom ochotným popasovať sa so svojou bolesťou a usporiadať si svoj vzťah s Bohom. Prostredníctvom citátov z Chatrče, otázok, ktoré vás prinútia zamyslieť sa, ako i užitočných usmernení vás tento jedinečný sprievodca pozýva vydať sa na cestu k uzdraveniu. Čo poviete, mohli by ste začať už dnes?


O knihe:



Ohromujúci úspech Chatrče možno pripísať Youngovmu majstrovstvu kazateľa, keďže veľmi ľudsky stvárnil následky dlhoročného utrpenia, ktoré zo života robí peklo. Strata najbližších býva najhlbším úderom a často omieľaná formulka: ‚Čas je najlepší liečiteľ ‛ v mnohých prípadoch až tak veľmi nezaberá.
Wm. Paul Young v Chatrči podvedome prináša psychický návod, ako postupovať a bojovať proti vlastnému smútku, pochopiť ho a nakoniec sa s ním vyrovnať. Aby posolstvo bolo čo najúčinnejšie, na pomoc si pribral psychiatra, naslovovzatého odborníka, ktorý jasne sformuloval Youngov príbeh do účinných krokov pomoci.
Naše tajomstvá nás vháňajú do izolácie a osamelosti. Ak sa o ne podelíme s priateľom alebo v komunite, porozumenie a pochopenie nám nielenže zmení život, ale prinesie aj novú kvalitu. Sám autor vyzýva čitateľov, aby sa s ním podelili o svoje zážitky a napísali mu na adresu:
Paul Young, PO Box 2107, Oregon City, OR 97045, USA
Skôr či neskôr každý z nás zažije hlbokú bolesť, smútok alebo dokonca traumu zo smrti niekoho blízkeho. Ako zvládnuť túto bolesť a dokonca sa s ňou vyrovnať, o tom hovorí svetový bestseller Chatrč – Sprievodca, ktorý nadchol a inšpiroval ľudí na celom svete. Na základe Youngovho nevšedného príbehu vznikol aj film. Hoci od vydania príbehu prešlo niekoľko rokov, čitatelia neprestali komunikovať s Youngom a zverovať sa mu so svojím smútkom a bolesťou. Aby im vlial nádej a ukázal cestu smerujúcu k uzdraveniu, požiadal o spoluprácu skúseného psychiatra a rodinného teraupeuta Brada Robinsona a spolu napísali knihu Chatrč – Sprievodca.


Ukážka textu z knihy



ÚVOD






Ďakujeme, že ste siahli po tejto knihe. Dúfame, že vám bude praktickým sprievodcom na
ceste k uzdraveniu. Všetci sme určitým spôsobom poznačení chorobami, narušením a pominuteľnosťou tohto hriešneho sveta. Všetci potrebujeme uzdravenie a obnovu. Každý vedomý krok k integrovanej osobnosti súvisí s budovaním vzťahu, duchovného priateľstva a objavovaním krásy, čo vo vás, vo vašej ľudskosti a vo vašom spoločenstve utvára Boh.
Cieľom tejto knihy je ukázať vám, že na stretnutie s trojjediným Bohom nemusíte krvopotne stavať katedrálu či svätyňu, že jeho prítomnosť možno zažiť v obyčajnej „chatrči“ pozliepanej z vlastnej bolesti. Tam možno odhaliť pravdu o tom, kto je Boh a kto ste vy vo vzťahu k nemu, a toto poznanie vám prinesie útechu. Tam možno prostredníctvom milosti a pravdy nájsť cestu k životu naplnenému skutočnou láskou. Pozývame vás na cestu k radosti z priateľstva, stačí vymeniť izoláciu seba­obrany za životodarnú samotu a otvorenosť voči spoločenstvu.
Existuje viacero spôsobov, ako používať túto knihu. Dá sa čítať v súkromí alebo spolu s inými ľuďmi v malej skupinke, resp. v rámci víkendovej duchovnej obnovy. Čísla a názvy jednotlivých kapitol sú rovnaké ako v knihe Chatrč. Najlepší úžitok vám prinesie vtedy, ak si najprv prečítate určitú kapitolu z Chatrče, a potom si prejdete príslušnú kapitolu z tohto sprievodcu.
Mnohé otázky sú veľmi osobné, a preto vás chceme poprosiť, ak budete pracovať v skupinke alebo na duchovnej obnove, aby ste boli voči sebe ohľaduplní. Základom každej zdravo fungujúcej skupiny je zdvorilosť a úcta. Malá skupinka by mala byť bezpečným miestom pre všetkých zúčastnených. To, o čo sa v skupinke podelíte, má zostať len medzi vami.
Niekedy môže ísť o citlivé a kontroverzné informácie. Dôvernosť v skupinke nesmie byť živnou pôdou pre klebety, ale výzvou k autentickému prežívaniu spoločenstva. Skupinka nie je určená na to, aby ste druhým hovorili, ako sa mali zachovať, čo mali povedať alebo si myslieť, resp. im vnucovali svoj názor. Zaumieňte si, že budete jeden druhého počúvať, že budete voči ostatným citliví a že im preukážete taký súcit, po akom túžite aj vy.
Nezabudnite, že hocktorý z členov skupinky môže v dôsledku ťažkej traumy alebo straty, ktorá sa odohrala v „chatrči“, niesť „veľký smútok“. Nielen my, autori tejto knihy, ale aj Tato, vás pozývame, aby ste cez Chatrč vykročili na cestu k uzdraveniu.


Dávno sme sa nevideli. Chýbaš mi.
Ak sa chceš stretnúť, budúci týždeň ma nájdeš v chatrči.
Tato



PREDHOVOR
Zranenia a uzdravenia vo vzťahoch




Myslím, že ako väčšina zranení vyplýva zo vzťahov, rovnako z nich pochádza aj uzdravenie.

1. Či veríte v Boha alebo nie, skúste sa na chvíľu zamyslieť, aké by bolo stráviť s ním víkend.







2. Aké je pre vás tráviť čas s priateľom?







3. V čom by to bolo podobné? A v čom iné?

Takmer dva dni ho šľahal remeňom a veršami z Biblie, priviazaného o veľký dub za domom – vždy vtedy, keď sa prebudil z opileckého omámenia a odložil fľašu.

4. Napíšte, čo si myslíte o tomto úryvku z knihy a o Mackových skúsenostiach z detstva.







V uvravenom svete je Mack mysliteľ a pracant. Nehovorí veľa, ak sa ho priamo nespýtate, no väčšina ľudí sa už naučila, že to neradno robiť. Keď prehovorí, človek uvažuje, či Mack nie je mimozemšťan, ktorý vníma svet ľudských myšlienok a skúseností inak ako ktokoľvek iný.
Ide o to, že zvyčajne navodzuje nepríjemný pocit tam, kde by väčšina ľudí radšej počula to, na čo sú zvyknutí, a zvyčajne sú to bezvýznamné malichernosti. Tí, čo ho lepšie poznajú, ho vo všeobecnosti majú radi, keďže si svoje myšlienky radšej necháva len pre seba.
A keď prehovorí, nie že by ho prestali mať radi – skôr ide o to, že už nie sú takí spokojní sami so sebou.
Mack mi raz povedal, že v mladosti bol výrečnejší, no pripustil, že väčšina rečí pramenila z mechanického prežívania, chcel nimi len zakryť svoje rany; často sa to však končievalo tak, že chrlil svoju bolesť na každého okolo seba. Poukazoval na chyby iných a ponižoval ich, zatiaľ čo si udržoval falošný pocit vlastnej moci a prevahy. Neveľmi príjemná povahová črta.

5. Zamyslite sa nad tým, aký je Mack. Aký je jeho spôsob prežívania? Ako sa medzičasom zmenil?

Mack prežil v manželstve s Nan už viac ako tridsaťtri zväčša šťastných rokov. Vraví, že mu zachránila život a zaplatila za to vysokú cenu. Z akéhosi nepochopiteľného dôvodu sa zdá, že ho teraz ľúbi viac ako kedykoľvek predtým, i keď mám pocit, že jej v prvých rokoch manželstva kruto ublížil. Myslím, že väčšina našich zranení pochádza zo vzťahov
a v nich pramení aj naše uzdravenie. Viem aj, že milosť len málokedy pochopia tí, čo na ňu nazerajú zvonka.

6. Popremýšľajte, odkiaľ sa berie najviac zranení a z čoho pramení uzdravenie.






A čo sa týka Mackovho vzťahu k Bohu, neberie to už len zoširoka, ponoril sa do hĺbky. Ale za akú cenu! Súčasnosť je úplne iná ako obdobie asi pred siedmimi rokmi, keď do jeho života vstúpil Veľký smútok a on takmer úplne prestal rozprávať.

7. Ako beriete vzťah k Bohu? Zoširoka či do hĺbky? A možno jedno i druhé? Alebo dokonca ani jedno, ani druhé?






Zamyslite sa nad Veľkým smútkom.

Poznáš to miesto: si tam len ty – a snáď Boh, ak v neho veríš. Samozrejme, Boh tam môže byť, aj keď v neho neveríš. To sa naňho podobá. Nie nadarmo ho nazývajú Veľký Prekvapiteľ.

8. Pouvažujte o svojom vnútornom svete: „si tam len ty – a snáď Boh.“






Nad tým, čo sa teraz chystáte čítať, sme s Mackom trávili dlhé mesiace, kým sme to sformulovali do slov. Vyznieva to trochu, nuž… nie trochu, veľmi neuveriteľne. Nemienim posudzovať, či niektoré časti skutočne sú, alebo nie sú pravdivé. Stačí povedať, že i keď sa niektoré veci nedajú vedecky dokázať, predsa môžu byť skutočné. Úprimne vám poviem, že to, že som súčasťou tohto príbehu, ma hlboko vnútorne ovplyvnilo v tom, čo som nikdy predtým nepocítil a ani som netušil, že to existuje. Priznávam, že zúfalo chcem, aby všetko, čo mi Mack povedal, bola pravda. Väčšinu dní som práve tam s ním, no inokedy – keď sa viditeľný materiálny svet, svet počítačov javí ako skutočný svet – strácam kontakt a mám pochybnosti.

9. Porozmýšľajte o pravde a skutočnom svete.




1

SPLÝVANIE CIEST

Búrky, pády, listy, Boh
a Veľký smútok




1. Popremýšľajte o nečakaných životných udalostiach (malých i veľkých, vnútorných alebo vonkajších, príjemných alebo tragických), ktoré vás postretli. Ako na ne zvyčajne reagujete?






Na búrkach, ktoré narušia zabehanú rutinu, je niečo radostné. Snehová metelica alebo ľadový mráz nás oslobodia od očakávaní, požiadaviek a tyranie schôdzok a rozvrhov. A na rozdiel od choroby je to skôr spoločná ako individuálna skúsenosť. Človek takmer počuje jednotný výdych stúpajúci z neďalekého mesta a priľahlého vidieka, kde zasiahla príroda a priniesla úľavu unaveným ľuďom, ktorí tvrdo dreli v jej dosahu. Všetkých, ktorých takto zasiahla, zjednotí spoločná výhovorka a srdce odrazu a nečakane pocíti mierne opojenie. Nebude potrebné ospravedlňovať sa, že sme sa nedostavili tam či onam. Každý pochopí a osvojí si toto jednotné odôvodnenie a náhla úľava od tlaku povinností rozveselí srdce.

2. Porozmýšľajte o takejto nečakanej situácii a čo z nej pramení.

Aj bežné aktivity sa stávajú mimoriadnymi. Rutinné rozhodnutia sa menia na dobrodružstvá a často ich prežívame oveľa intenzívnejšie.

3. Zamyslite sa nad nečakanou búrkou vo svojom živote, ktorá spôsobila, že aj bežné činnosti sa pre vás stali mimoriadnym dobrodružstvom.





Bol to nádherný svet a na krátku chvíľu jeho žiarivá krása takmer zdvihla z Mackových pliec Veľký smútok.

4. Pouvažujte o tom.





Mackenzie,
dávno sme sa nevideli. Chýbaš mi.
Ak sa chceš stretnúť, budem na budúci týždeň v chatrči.
Tato

Mack stŕpol, zaplavila ho vlna nevoľnosti, ktorá sa vzápätí zmenila na hnev. Zámerne uvažoval o chatrči čo najmenej, a ak si ju pripomenul, jeho myšlienky neboli láskavé ani dobré. Ak to bol niečí zlý žart, dotyčný to naozaj prehnal. A podpis „Tato“ tomu všetkému len pridával na desivosti.

5. Porozmýšľajte o takýchto nečakaných udalostiach a o „spúšťačoch“ silných emócií.

V ťažkých situáciách človek väčšinou nájde nejakú útechu, ak hľadá
dôkladne.

6. Pouvažujte o ťažkých situáciách alebo rušivých momentoch vo svojom živote a v životoch svojich blízkych. Súhlasíte s uvedeným
citátom, alebo nie?




„Annie, vieš, že trávu nefajčím – v živote som to nerobil a ani po tom netúžim.“
Annie to, samozrejme, vedela, no Mack nechcel riskovať, že sa k rozhovoru o deň-dva znova vráti. Nebolo by to prvý raz, že vďaka svojmu zmyslu pre humor vytvorila dobrú historku, a tá sa čoskoro stala „pravdivá“. Vedel si predstaviť, ako sa odteraz bude zaňho pravidelne modliť.
„Je to v poriadku, Tonyho zastihnem niekedy inokedy, o nič nejde.“

7. Zamyslite sa nad tou uštipačnou poznámkou a ako na ňu Mack zareagoval.




„… ako sa má Kate?“
„Mack, aj ja by som to rada vedela. Je to, akoby sa človek prihováral skale, a nech sa usilujem, ako len viem, nič nedosiahnem. Keď sme s rodinou, zdá sa, že na chvíľu vyšla z ulity, no potom sa znova stratí.
Jednoducho neviem, čo robiť. Stále sa modlím a modlím, aby nám Tato pomohol nájsť cestu k nej, ale…“ znova sa odmlčala, „zdá sa, akoby nepočúval.“

8. Popremýšľajte o ochrannej ulite, do ktorej sa stiahla Kate.

Predmetom ďalších úvah má byť Tato a vaša vlastná skúsenosť s Bohom.






Vás Boh počúva?

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2016 ISBN: 9788022208314 Rozmer: 147×229 mm Počet strán: 160 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách