Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Etymológia záhadná aj zábavná

Pôvod slov od algoritmu po zavináč


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
19,99€
Zľava 26%
14,70€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Slová a slovné spojenia časom menia význam spôsobmi, ktoré sú často zaujímavé, niekedy vtipné, či dokonca bizarné. Pátranie po pôvode slov vás môže zaviesť na mnohé nečakané miesta aj do rôznych zákutí dejín. Vedeli ste napríklad, že huncút bola kedysi mimoriadne vulgárna nadávka? Že šuhaj je vlastne Švajčiar a za slovo sabotáž môžu dreváky a istý anarchista?

Etymológia je nie len fascinujúca veda, ale aj jedna z najzábavnejších. Kníh o pôvode slov je v našom prostredí málo, a tie, ktoré máme k dispozícii, sa venujú zväčša zaužívaným výrazom či ustáleným slovným spojeniam – frazeologizmom. Ivana Krekáňová napísala knihu o zaujímavostiach zo sveta bežných slov, ktoré denno i denne používame v našom jazyku.

V pätnástich tematických kapitolách prináša príbehy vzniku a pôvodu rôznych slov a slovných spojení, ktoré vás zaručene prekvapia. Ivana do každej kapitoly zaradila tie najzaujímavejšie. Napríklad v kapitole Od cynika po tyrana (etymológia učená a politická) sa tak dozviete, ako vznikli rozhodnutia od zeleného stola; alebo v kapitole Od jachty po šmejda (etymológia v hmotných statkoch) zas to, že za autobus môžu francúzske kúpele a čo má s peniazmi chrám rímskej bohyne.

A navyše, knihu skrášľuje množstvo ilustrácií od Frenkyho Hříbala!

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9788082680402 Rozmer: 145×225 mm Počet strán: 264 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách