Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Slovenská armáda v ťažení proti Sovietskemu zväzu III. (1941 - 1944)

Monografia tematicky nadväzuje na predposlednú kapitolu prvého dielu, ktorá mapovala nasadenie Rýchlej divízie (RD) od konca...


🍎 Vypredané
30,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Monografia tematicky nadväzuje na predposlednú kapitolu prvého dielu, ktorá mapovala nasadenie Rýchlej divízie (RD) od konca novembra 1941 do konca júna 1943 v južnej časti východného frontu. Prvý krát od skončenia 2. svetovej vojny objektívne popisuje všetky ťažkosti obranného boja v krutej ruskej zime a v kaukazských horách, ale aj pohyblivú útočnú činnosť v takmer tropických horúčavách i v lesoch Kaukazu. Bojové nasadenie Rýchlej divízie na východnom fronte bolo v minulosti marxisticko-leninskou historiografiou prakticky ignorované. V priebehu dvoch rokov existencie RD sa z tohto narýchlo a improvizovane zostaveného útvaru vykryštalizovala elitná divízia slovenskej armády. Divízia bojovala po boku elitných nemeckých divízií Wehrmachtu i Waffen SS, a proti elitným divíziám a brigádam Červenej armády. Hoci slovenskí vojaci nemali motiváciu k boju ako nemeckí či sovietski vojaci, plne sa im svojimi výkonmi vyrovnali. Po porážke nemeckej armády pri Stalingrade však už vojaci RD neverili v nemecké víťazstvo. Morálka upadala a vojaci sa domáhali sľubovanej výmeny. Napokon sa jej v lete 1943 aj dočkali. RD prestala existovať po odchode väčšiny jej skúsených príslušníkov na Slovensko.

Kniha je venovaná predovšetkým vojakom a dôstojníkom Rýchlej divízie ako aj ich ruským protivníkom, ktorí padli v boji. Je venovaná aj ostatným príslušníkom divízie, ktorí si čestne a statočne plnili svoju vojenskú povinnosť na východnom fronte. Kniha je doplnená autentickými čiernobielymi fotografiami. Farebné prílohy ručne kreslených obrázkov vojenskej techniky od výtvarníka p. Tomšu robí knihu zaujímavou aj pre zberateľov.

Rok vydania: 2009 Rozmer: 193×260 mm Počet strán: 444 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách