Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Banská Bystrica a okolie

História, gelérie, múzeá, príroda, cestovný ruch, oddych, hotely, reštaurácie


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
3,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Tretie, doplnené vydanie sprievodcu, ktorý skrz pôsobivé fotografie a krátke, no výstižné a pútavé textové heslá informuje, poúča i zabáva záujemcu o bližšie spoznanie klenotu medzi slovenskými mestami.

Autorský kolektív diela tvoria renomovaní autori: fotograf a zostavovateľ publikácie Karol Demuth, spisovateľ Pavel Hrúz, historik Milan Šoka, prírodovedec Peter Urban, knižná grafička Lucia Demuthová a editor Fedor Mikovič.

Banská Bystrica plným priehrštím ponúka návštevníkom a obyvateľom svoje odveké caro, svojbytnú, bohatou históriou poznačenú atmosféru, i malebné okolie, ktoré tvorí horský veniec Nízkych Tatier, Kremnických vrchov, Veľkej Fatry a Slovenského stredohoria. Nečudo, že básnik Andrej Plávka o tomto klenote medzi slovenskými mestami napísal: „Má dobrý rez i cveng toto mesto. Drží ho v kurze jeho rýdzosť, pravosť, jeho nehasnúca sláva“. Právo slobodného kráľovského mesta získala Nova villa Bystriciensis od Bela IV. v roku 1255. Od 13. storočia je s osudmi jeho obyvateľov spätá ťažba striebra, ale najmä medi, ktorá mesto a jeho okolité bane i huty preslávila po celom vtedajšom svete.

Výrečné svedectvo o prosperite a rozvoji hmotnej i duchovnej sféry stredovekej „medenej” Banskej Bystrice vydávajú početné stavebné pamiatky z obdobia gotiky, renesancie, baroka i klasicizmu. Najcennejšie z nich stoja v historickom jadre mesta, ktoré bezpochyby patrí medzi najkrajšie a najpôsobivejšie urbanistické celky na Slovensku.

O tom všetkom – ale aj o mnohom inom z histórie i súčasnosti Banskej Bystrice – sa, vážení čitatelia, dozviete z nášho knižného sprievodcu, ktorého tretie doplnené vydanie vám s láskou k tomuto mestu a s úctou k jeho obyvateľom, ponúkame do pozornosti.
Fedor Mikovic, editor

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2015 ISBN: K005A Rozmer: 122×215 mm Počet strán: 184 Väzba: flexi Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách