Nová krimi Dominika Dána v predpredaji!

Pacho, hybský zbojník (1975)

Pacho, the Thief of Hybe (1976) - r. Martin Tapák - h. Jozef Króner, Dušan Blaškovič, Karol Cálik


🍎 Vypredané
3,29€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Jánošík a zbojnícka tematika, rovnako ako celý folklór má v slovenskom umení vyhradené osobitné miesto. Tvoria podstatnú časť slovenskej kultúry a národnej identity a z jánošíkovskej legendy sa preto stal priam symbol boja večne poddaného slovenského ľudu. Trvalo však určitý čas, kým sa národná kinematografia odhodlala jánošíkovskú tému komediálne odľahčiť. Paradoxne sa tak stalo v období normalizácie. Schvaľovanie námetu Petra Jaroša však nebolo úplne bezproblémové, o čom svedčia vtedajšie protichodné názory na vhodnosť jeho sfilmovania. Scenár však napokon odporučili realizovať a Pacho, hybský zbojník sa stal divácky najúspešnejším slovenským filmom rokov 1970–82. Za toto obdobie predbehol aj Hollého Medenú vežu a Orlie pierko. Videlo ho 843 300 divákov. Film zaznamenal úspech a neupadol do zabudnutia hlavne vďaka pamätným dialógom Milana Lasicu a Júliusa Satinského, ktorí kvôli vtedajšiemu zákazu činnosti na Slovensku nemohli byť uvedení ani v titulkoch [Satinský mal dokonca hrať jedného zo zbojníkov]. Ďalšou podstatnou časťou úspechu boli herecké výkony, ktorým dominovali Jozef Kroner a Marián Labuda. Tieto dve hlavné zložky skĺbil do jednotného celku režisér Martin Ťapák, ktorý predtým úspešne spolupracoval s Jozefom Kronerom na dodnes populárnych televíznych komédiách Kubo [1965] a Rysavá jalovica [1970].




Informácie k DVD


Réžia: Martin Ťapák
Námet: Peter Jaroš [poviedka Pacho, hybský zbojník z knižky Krvaviny]
Scenár: Peter Jaroš, Martin Ťapák
Dialógy: Milan Lasica, Július Satinský
Kamera: Benedikt Krivošík
Hudba: Svetozár Stračina
Strih: Maximilián Remeň
Zvuk: Ondrej Polomský
Architekt: Anton Krajčovič
Návrhy kostýmov: Milan Čorba
Vedúci výroby: Ján Tomaškovič
Hrajú: Jozef Kroner [Pacho Matrtaj], Slavomír Záhradník [zbojník Martin], Dušan Blaškovič [zbojník Ondro], Karol Čálik [zbojník Jano], Július Vašek [zbojník Mišo], Peter Debnár [zbojník Peter], Ivan Palúch [zbojník Vojto], Juraj Kováč [zbojník Gašpar], Milan Fiabáne [zbojník Stacho], Michal Hraška [zbojník Melicher], František Desset [zbojník Baltazár], Viliam Meško [zbojník Bonifác], František Velecký [zbojník Matúš], Marián Labuda [gróf Erdődy], Ida Rapaičová [grófka Erdődy], Ivan Rajniak [pandúr Gejza a Mišo, Hankin milenec] a ďalší.
Farba: farebný | Formát: klasický| Minutáž: 85 min. | Distribučná premiéra: 2. 7. 1976
Exteriéry: Rajecká Lesná, Súľov, Červený Kameň, Bielovodská dolina, Manínska úžina, Lakšárska Nová Ves, Bratislava – okolie.

Recenzie a kritiky

Recenzie na ČSFD
Rok vydania: 2014 Katalógové číslo: 8588003785244 Rozmer: 135×190 mm Obal: DVD obal Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách