Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Písačky pre milovanú Lutéciu

Kniha nie je románovým dielom v pravom slova zmysle. Zachytáva erotický a duchovný vzťah medzi zakázaným starnúcim...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
11,20€
Zľava 33%
7,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Kniha nie je románovým dielom v pravom slova zmysle. Zachytáva erotický a duchovný vzťah medzi zakázaným starnúcim spisovateľom a Lutéciou (meno je emblematickým latinského prepisu mesta Paríž – Lutetia). Pomyselný Paríž sa stáva synonymom slobody vzťahu vo všetkých podobách - od slobody fyzickej po slobodu vyjadrovania, myslenia i cítenia. Monologizované listy mladej žene umožnili Tatarkovi formou i obsahom vyjadriť najautentickejšie polohy ľudskej intimity a odkryť duchovné postoje voči moci a mocenským praktikám ostrakizovaného autora. Podľa Lenky Jungmannovej je kniha „nedeliteľnou jednotou milovania a písania“ (MF DNES, 20.3.2000).

Čítanie textu poskytuje zážitok autenticity vlastného jazyka i bytia ako nezameniteľnej súčasti slobody jestvovania, ktorá je vnútri každého z nás.

Texty knihy Písačky pre milovanú Lutéciu vznikali v rokoch 1976-1978. S názvom Písačky vyšla časť z textov začiatkom roku 1979 v samizdatovej Edici Petlice, vydávanej českým spisovateľom Ludvíkom Vaculíkom. Roku 1984 vyšli texty s rôznymi doplnkami v neautorizovanej podobe pod názvom Písačky v exilovom vydavateľstve INDEX v Kolíne nad Rýnom. Roku 1999, zásluhou nakladateľa Joachima Dvořáka, kniha Písačky pre milovanú Lutéciu (prvýkrát po roku 1989) vyšla v slovenskom znení v Prahe, v edícii Granada nakladateľstva Labyrint. Najnovšie knižné vydanie vyšlo v Literárnom informačnom centre roku 2013. Je prvým vydaním textov knihy Písačky pre milovanú Lutéciu na Slovensku, pri príležitosti stého výročia narodenia spisovateľa Dominika Tatarku

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2013 ISBN: 9788081190681 Rozmer: 143×211 mm Počet strán: 251 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách