Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Čím žila slovenská rodina

Rodinné zvyky, slávnosti a tradície v našej ľudovej kultúre


🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
34,90€
Zľava 28%
25,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Nová kniha známej slovenskej etnologičky Kataríny Nádaskej, autorky úspešného diela Slovenský rok, je založená na životnom cykle človeka. Približuje rozsiahly a pestrý komplex javov, ktoré v živote tradičnej slovenskej rodiny súviseli s jednotlivými fázami tohto cyklu.
Autorka sa najskôr venuje okruhu tradícií spojených s narodením nového človiečika, potom krok za krokom sleduje jeho začleňovanie do dedinského spoločenstva, podrobne rozoberá svadbu ako rozhodujúci krok založenia novej rodiny a napokon sprostredkuje prirodzenosť, s ktorou tradičné spoločenstvo akceptovalo fakt staroby a smrti.

Narodíme sa do rodiny.
Vyrastáme v rodine.
Svadbou zakladáme novú rodinu.
Rodina nás sprevádza starnutím a uchová si nás v pamäti, keď navždy odídeme.


Napriek tomu, že slovenská rodina za posledných sedemdesiat rokov prekonala nemalé zmeny, neprestala byť trvalou hodnotou dnešného človeka. Jej postavenie v súčasnom myslení nadväzuje na miesto, ktoré zastávala v sústave hodnôt našich predkov. Plní, tak ako plnila kedysi, všetky základné funkcie. A podobne ako platilo v minulosti, platí aj dnes – a nepochybne bude platiť vždy –, že láska, súdržnosť a pomoc, také potrebné v akomkoľvek ľudskom spoločenstve, sú o to potrebnejšie v rodine, kde vzniká a rozvíja sa nový život.

Kniha je nezvyčajne bohato doplnená ukážkami ľudovej slovesnosti a klasickej literatúry a jej ilustračný sprievod vytvoril Martin Kellenberger.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2021 ISBN: 9788057301844 Rozmer: 230×280 mm Počet strán: 256 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách