Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Medzi človekom a ľuďmi

1. vydanie - Kapitoly zo sociálnej psychológie

Radomír MasarykIRIS (2010)

🍎 Vypredané
14,99€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Prečo zomrela Kitty Genovese? Dokáže počúvanie Mozarta zvýšiť IQ novorodencov? Koľkí muži by znásilnili ženu, ak by vedeli, že ich nepotrestajú? Čo nám hovoria teórie lásky? Ako ovplyvnil sociálnu psychológiu Adolf Hitler? Prečo sú niektorí ľudia atraktívnejší než iní? Naozaj by dve tretiny z nás dokázali na príkaz autority zabíjať? Sú muži prirodzene lepší v matematike a vede ako ženy? Prečo je ťažké prestať fajčiť? Ako komunikujeme vo virtuálnom prostredí? Čím sa vyznačujú vodcovia? Prečo sa niektoré deti ľahšie začleňujú do skupín? Čo urobí sekta, keď UFO nepriletí?

Kniha Medzi človekom a ľuďmi: Kapitoly zo sociálnej psychológie nielenže odpovie na tieto otázky, ale nastolí ďalšie, omnoho vážnejšie. Napríklad otázku, ako vzniká poznanie v spoločenských vedách a nakoľko môžeme toto poznanie brať vážne. Publikácia je pútavým a čitateľným úvodom do sociálnej psychológie, ideálnym pre študentky a študentov bakalárskeho stupňa a pre všetkých, ktorí chcú na jednom mieste nájsť najdôležitejšie teórie, mená či experimenty z oblasti sociálnej psychológie. Zároveň nastoľuje otázku poznania v spoločenských vedách, čím presahuje kontext sociálnej psychológie. Text nielenže uvádza experimenty či poznatky, ale snaží sa pozerať aj na to, ako vznikli a či nie je možné aj iné vysvetlenie týchto záverov. Ambíciou autora je viesť čitateľov a čitateľky ku kritickému reflektovaniu , a nie predkladať nespochybniteľné fakty. Okrem pôvodných ilustrácií v každej kapitole sa autorovi podarilo získať práva na reprodukovanie niekoľkých jedinečných originálnych fotografií – napríklad zo Zimbardovho a Aschovho experimentu, či fotografiu Milgrama s jeho „generátorom šokov“.

Kniha má 195 strán textu, 10 ilustrácií, 10 schém, 8 fotografií a 3 tabuľky.

Kniha sa snaží dodržiavať nasledovné zásady:

•Jednoduchý jazyk, ktorý je zrozumiteľný a nie je v ňom príliš veľa abstraktných odborných výrazov (pokiaľ to nie je nevyhnutné);
•Názornosť a príklady, hlavne pri teoretických a abstraktných konceptoch;
•Čo najkonkrétnejší popis citovaných experimentov; nielen čo vyskúmali, ale aj ako uvedené dáta vznikli;
•Prácu s pôvodnými zdrojmi, v maximálnej možnej miere;
•Rodovo korektný jazyk.

Obsah knihy:

1. Predmet, metódy a história sociálnej psychológie
2. Človek, spoločnosť a kultúra
3. Identity
4. Interpersonálne vnímanie
5. Komunikácia
6. Postoje a sociálne reprezentácie
7. Sociálny vplyv, konformita a poslušnosť
8. Skupiny a skupinová dynamika
9. Vedecké alebo sociálne poznanie?

O autorovi
Radomír Masaryk vyštudoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, neskôr obhájil malý doktorát (PhDr.) zo sociálnej psychológie a doktorát (PhD.) z pedagogickej psychológie. Predmet „Základy sociálnej psychológie“ prednášal 8 rokov a v jeho kurzoch ho absolvovalo viac než 900 študentiek a študentov Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem akademickej práce sa venuje marketingovým výskumom, a prekladaniu a tlmočeniu anglického jazyka.


Viac informácií o knihe "Medzi človekom a ľuďmi" a odpoveď na otázku, či naozaj musí byť vysokoškolská učebnica škaredá a nudná nájdete na blogu.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2010 ISBN: 9788089238354 Rozmer: 145×205 mm Počet strán: 197 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách