Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

HHhH

Atentát na Heydricha Román o vojnovom atentáte storočia Prominentného nacistu Reinharda Heydricha prezývali pražský mäsiar...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
13,90€

📚Prečítaná za 7,65€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Atentát na Heydricha
Román o vojnovom atentáte storočia
Prominentného nacistu Reinharda Heydricha prezývali pražský mäsiar a kat. Šéf gestapa, ktorý naplánoval holokaust a riadil tajnú službu, sa stal protektorom Čiech a Moravy. Po sérii podlých vrážd českých generálov a vlastencov dostali Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš z hnutia odporu poverenie Heydricha zabiť. Kniha opisuje kariéru nacistu až po smrteľné zranenie na pražskej zákrute v Kobylisiach - jediný úspešný atentát na vysokopostaveného esesáka počas vojny. Zrodil sa brilantný román o akcii Antropoid riadenej z Londýna.

Parížsky spisovateľ Laurent Binet (nar. 1972) prišiel roku 1996 na Slovensko a na vojenskej akadémii v Košiciach učil francúzštinu. Neskôr žil v Prahe, dnes učí na parížskej univerzite Seine¬Saint¬Denis. Za knihu HHhH dostal Goncourtovu cenu za najlepší debut roka.

Čím vás Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš tak zaujali?
Stali sa hrdinami, keď boli mladší ako ja. O to viac ma očarili. Bol som dojatý, keď som zistil, že to boli zároveň jednoduchí, milí ľudia. Zdali sa obyčajní, a predsa urobili niečo výnimočné. Áno, cena bola za to vysoká, ale nechali za sebou mimoriadne nádejný odkaz. Ak na nich dvoch nezabudneme, naša schopnosť postaviť sa na odpor bude stále živá.
Píšete, že Československo máte zo všetkých krajín najradšej.
Áno. Šiel som sem na vojenskú službu, pretože som si mohol vybrať medzi Rumunskom, Poľskom, Českom a Slovenskom. Som rád, že som si vybral Košice, rýchlo som si tam našiel kamarátov, zaľúbil som sa. Neskôr som šiel do Prahy, ktorú zase považujem za najkrajšie mesto na svete. Ale stále mám bližšie k Slovensku a slovenčine. Niežeby som dobre hovoril po slovensky, po česky však hovorím ešte horšie, ř považujem za nevysloviteľné.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2010 ISBN: 9788081140655 Rozmer: 142×205 mm Počet strán: 333 Väzba: pevná Jazyk: slovenčinaŠtýl: vojnový, historický

Zaradené v kategóriách