Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Básne I.

Prvý zväzok zobraných básní Ivana Štrpku. Štrpka. Text, po ktorom tu zostáva úžas čitateľa, pot interpretátorov a vylomené...


🍎 Vypredané
12,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Prvý zväzok zobraných básní Ivana Štrpku. Štrpka. Text, po ktorom tu zostáva úžas čitateľa, pot interpretátorov a vylomené zuby literárnej kritiky. Od knižky ku knižke vždy iný, a predsa ten istý. Prečítate si ho, poviete, fajn, toto je Štrpka, takto píše. Otvoríte nasledujúcu knihu a zistíte, ako ste naleteli. Akoby všetky Štrpkove texty vznikli naraz, ale nečakaná explózia ich nepredvídateľne rozhádzala a vytvorila medzi nimi zdanlivo neprekonateľné vzdialenosti. Čítať Štrpku znamená ochotu vracať sa späť, hľadať súvislosti medzi svojráznymi a niekedy aj bizarnými a nezlučiteľnými svetmi. Vydať Štrpku v akomkoľvek súbore môže znamenať aj radosť z návratu k vzdorujúcej singularite, k veľkému tresku poézie.

Vydaním knihy Básne I. Ivana Štrpku završujú vydavateľstvá KK Bagala a Modrý Peter prvú etapu spolupráce na vydávaní kompletných básnických textov Osamelých bežcov. Štrpkovmu zväzku predchádzali dve rovnomenné knihy – Básne Ivana Laučíka (2003) a Básne Petra Repku (2005).

Básne I. prinášajú prvé štyri Štrpkove zbierky v poradí, v akom vznikli, nie ako boli kvôli rôznym spoločenským deformáciám v tých časoch publikované. Od vydania autorovho debutu Krátke detstvo kopijníkov (1969) uplynulo už tridsaťosem rokov, napriek tomu však ponúka spolu s ďalšími troma zbierkami prvého zväzku stále živú, iskriacu poéziu. Štrpka trvá na svojich textoch. Ich otvorenosť využil pri príprave tejto knihy na drobné, ale zaujímavé dolaďovanie veršov, ktoré možno azda charakterizovať aj ako jemnú spätnú synchronizáciu s neskôr napísanou poéziou. Aj preto je vydanie Štrpkovej knihy Básne I. nesmierne dôležitým návratom k textom s neubúdajúcou hodnotou, novou výzvou, ktorá môže i po rokoch vyústiť do výnimočnej čitateľskej skúsenosti.

Recenzie a kritiky

ISBN: 9788089129928 Rozmer: 130×215 mm Počet strán: 265 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách