Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Sedem vyznaní futbalového kapitána


🍎 Vypredané
12,50€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Ak si chce človek zachovať úctu k hodnotám, ktoré vyznáva, ale rešpektovať aj vlastné nazeranie na svet, zvažuje do akého projektu vloží um a schopnosti. Knihu som uvažoval napísať už dávnejšie, pretože by bolo odo mňa neseriózne neupozorniť mladú generáciu, aký život bol v rokoch minulých na vidieku – dedinách, čo všetko prežili po rokoch vojny malé deti, hlavne v chudobných rodinách, akým úskalím museli prechádzať, než sa vypracovali a stali sa osobnosťami, v mojom prípade v športe.

Chcem, aby táto kniha bola charakteristickou črtou môjho života a osobnosti, aby to bola kniha o suverénnom, nezávislom človeku, ktorý sa do každého obdobia života púšťal s plným nasadením. Dával som si pozor, aby som žil vzpriamene, nikdy neskrivil chrbticu. Mám rád priamy pohľad z očí do očí. Svoj život by som chcel dožiť tak, aby som zostal takým, akého ma ľudia poznali, podľa skutkov. Ako športovec a v prvom rade človek mám svoje pevné zásady, ktoré ma často privádzali na čelo kolektívu. Viac ľudí ma pozná najmä z aktívnej športovej činnosti, ako futbalového brankára VSS a reprezentácie ČSSR, ako trénera Brezna, Humenného, ZŤS Košice, Sp. Novej Vsi a ďalších miest a obcí.
Po dlhej úvahe som sa v zrelom veku rozhodol s pomocou môjho priateľa, veľkého priaznivca olympizmu, činného v Slovenskej olympijskej akadémii, pána MUDr. Mariána Kafku, spoločne napísať knihu autentických spomienok či vyznaní, aby som podal svedectvo o dobe, v ktorej som žil, pracoval, prehrával a víťazil. Tým viac, že nie vždy všetko bolo také, ako sa o tom hovorilo i písalo.

Preto chcem čitateľom a futbalovým priaznivcom opísať niektoré úskalia, zážitky, boje, prehry i víťazstvá zo športu, ale aj osobného života.
Knihu venujem hlavne pamiatke mojich rodičov, súrodencom s rodinami, manželke, deťom, vnukom, spolurodákom zo Solčian, všetkým futbalovým nadšencom, v neposlednom rade všetkým bývalým spoluhráčom i hráčom súperov, s ktorými som sa stretával počas mojej tridsaťročnej aktívnej činnosti.

Venujem ju tiež mojim priaznivcom, priateľom, fanúšikom, no i novinárom, reportérom, ktorí mi pomáhali svojou pochvalou, ale aj kritikou zvyšovať majstrovstvo a udržiavať formu do neskorej jesene športového života.

OBSAH
Prológ ... 5
Autorské príhovory ... 6
Príhovor dr. Márie Mračnovej ... 9
Príhovor starostu obce Solčany ...10
Prvé vyznanie kapitána – Solčany môj prvý domov ... 13
Druhé vyznanie kapitána – Košice môj druhý domov ... 33
Tretie vyznanie kapitána – Reprezentácia pod olympijskou zástavou ... 45
Štvrté vyznanie kapitána – Spomienky z futbalového zákulisia ... 59
Piate vyznanie kapitána – Po úspešnej dráhe trénera ... 81
Šieste vyznanie kapitána – V role funkcionára olympijského hnutia ... 97
Siedme vyznanie kapitána – Láska k rodine ... 109
Chronológia života ... 121
Faktografia ... 123
Epilóg ... 135
Poďakovanie ... 136
Poznámkový aparát ... 137
Literatúra a pramene ... 147

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2007 ISBN: 9788089089642 Rozmer: 164×235 mm Počet strán: 168 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách