Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

DUPP 9/2019 Používanie registračnej pokladnice e-kasa od 1. 4. 2019

Účtovanie obchodných spoločností a družstiev, Účtovná skupina 33, Zľavy a reklamácie v PÚ, Prenájom nehnuteľností a nájom v ubytovacích zariadeniach,


🍌 Dodanie môže trvať viac ako dva týždne
10,87€
Zľava 10%
9,78€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Obsah:

TÉMA MESIACA

Používanie registračnej pokladnice e-kasa od 1. 4. 2019 (Ing. Marta Boráková)

V súčasnosti je aktuálna téma zavedenia on-line pokladníc, tzv. e-kasa. Noví podnikatelia, musia už od 1. apríla 2019 používať pokladnicu e-kasa klient, pričom si môžu vybrať, či budú používať VRP alebo on-line registračnú pokladnicu. Povinný prechod na ORP je najneskôr od 1. júla 2019.

DANE A ÚČTOVNÍCTVO
Rozdiely v účtovaní obchodných spoločností a družstiev (Ing. Anton Kolembus)

Pri účtovaní v jednotlivých obchodných spoločnostiach a družstve sú v PÚP niektoré rozdiely. Tieto sa týkajú najmä: účtovania pri vzniku spoločnosti, účtovania pri uzatváraní účtovných kníh a účtovania výsledku vysporiadania, účtovania zmien základného imania počas trvania spoločnosti, vyplatenia vkladu počas trvania spoločnosti.

Účtovníctvo podnikateľov
Základné imanie
Akciová spoločnosť
Spoločnosť s ručením obmedzeným
Komanditná spoločnosť
Verejná obchodná spoločnosť
Účtovanie zmien základného imania počas trvania spoločnosti
Uzatváranie účtovných kníh a účtovanie výsledku hospodárenia

Zúčtovanie so zamestnancami a orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia (Ing. Martina Paliderová, PhD.)

Zúčtovanie s orgánmi sociálneho poistenia a zdravotného poistenia sa vzťahuje na účtovnú jednotku ako zamestnávateľa, na zamestnancov a, ktorí sú zároveň v pracovnoprávnom vzťahu k spoločnosti a družstvu. Účtová skupina 33 nezahŕňa zúčtovanie odmien spoločníkom v obchodných spoločnostiach a členom družstiev zo závislej činnosti.

Účtovanie zliav a reklamácii v podvojnom účtovníctve (Ing. Monika Adamíková)

Súčasťou cenovej politiky podnikateľských subjektov sú okrem iného aj cenové zľavy. Zľava z ceny sa v obchodnom styku vyskytuje v rôznych formách. Najčastejšie sa možno stretnúť s nasledovnými formami zliav: skonto, rabat, bonus. Ale nie všetky zľavy poskytované v rámci obchodno-záväzkových vzťahov sú aj z účtovného hľadiska považované za zľavu.

DPH
Prenájom nehnuteľnosti a nájom v ubytovacích zariadeniach (Ing. Jaroslava Betáková)

Platiteľ, ktorý prenajíma nehnuteľnosť alebo jej časť zdaniteľnej osobe, sa môže rozhodnúť, že nájom nebude oslobodený od dane. Právo voľby na uplatnenie DPH sa vzťahuje len na nebytové priestory. Možnosť rozhodnúť sa pre zdanenie nie je možná, ak je predmet nájmu určený na bývanie. Znížená sadzba DPH vo výške 10 % zo základu dane sa uplatňuje na ubytovacie služby uvedené v kóde 55 štatistickej klasifikácie produktov podľa činností.

PRÁVNE PREDPISY
Metodický pokyn k uplatňovaniu nezdaniteľných častí základu dane podľa § 11 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov

Usmernenie k príspevkom na rekreáciu s riešenými praktickými príkladmi

Metodický pokyn k odkladu zo zasielania údajov z on-line registračnej pokladnice do systému e-kasa podľa § 3a zákona č. 289/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov

Metodické usmernenie k postupu účtovania a zdaňovania v procese oddlženia nemocníc

PRÁVO V PODNIKANÍ
Povinnosti podnikateľa podľa zákona o odpadoch (Ing. Karin Štecová, PhD.)

Zákon o odpadoch sa týka každého podnikateľa, či už priamo alebo nepriamo. V rámci svojho predmetu podnikania sa musí správať tak, aby v čo najväčšej miere predchádzal vzniku odpadov a minimalizoval skládkovanie odpadov.

Vládne opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia III (JUDr. Lenka Hmírová)

Tretí balík vládnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia má termíny plnenia až do 31. marca 2020. Obsahuje viacero opatrení zameraných na systematické zefektívnenie procesov na podporu podnikania v súvislosti s komerčnými prevádzkami (napr. zmeniť povoľovacie konanie na oznamovanie otvorených prevádzok bez rizika, vypracovať a zverejniť tzv. checklist, vytvoriť novú kategorizáciu nebytových priestorov pre účely stavebného a katastrálneho konania...)

Súkromná výroba destilátu od roku 2019 (Ing. Juraj Válek, PhD.)

RIEŠIME VAŠE PROBLÉMY
Vy sa pýtate my odpovedáme.

Na otázky čitateľov odpovedajú naši odborní poradcovia

DAŇOVÁ KAVIAREŇ
Každý z nás má vlastnú stratégiu ako prijíma informácie a následne komunikuje. Pozrime sa na to, ako sa prejavuje inflačný, rigidný a deflačný typ správania.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2019 ISBN: 8584113062657 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 192 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách