Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Zvolen a Zvolenčania 2


🍎 Pripravujeme

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Nová pripravovaná kniha Zvolen a Zvolenčania 2 bude pokračovaním čitateľsky vyhľadávaného prvého dielu obrazovo-textovej knihy o Zvolene, o živote jeho občanov v minulom storočí a najmä v jeho 2. polovici. Prináša zaujímavé čriepky najvýznamnejších udalostí v živote mesta, informuje o tom, čo sa kedy vo Zvolene postavilo a čo, naopak, muselo ustúpiť novej výstavbe.

Knihu plánuje vydať AB ART press, vydavateľstvo unikátnych obrazových kníh vo svojej edícii Ako sme tu žili, a je dielom kolektívu autorov, rodákov i obyvateľov Zvolena, ale aj ľudí ktorí v tomto meste prežili kus svojho života. Títo pamätníci k svojim spomienkam vybrali z rodinných archívov aj pozoruhodné historické dokumentárne i reportážne fotografie prezrádzajúce čitateľom, ako vyzeralo mesto v nedávnej, dávnejšej i dávnej minulosti

Z knihy sa dozvieme napríklad to, aké boli vo Zvolene 60. roky minulého storočia aj ako sa staval luxusný hotel Poľana. Publikácia pripomenie zvolenské prvomájové oslavy, obľúbené diskoplesy a spomenie, kde boli zvolenské kiná, kaviarne, hotely a reštaurácie, aké obchody a krčmy boli na námestí i v priľahlých uliciach, kde bolo staré škvarové futbalové ihrisko. Prezradí mená prvých zvolenských hokejistov aj to, kde bolo zvolenské korzo.

Čitateľov zaujme aj rozprávanie o železničnej stanici v srdci mesta alebo obrázky zvolenských prízemných domčekov učupených na námestí či v mestskej časti Kráľová. Staré fotografie ukážu aj nekonečné vodné zrkadlo z roku 1974, keď sa starý Hron aj Slatina vrtošivo vrátili do svojich pôvodných korýt a zaliali obrovský priestor pod Pustým hradom. V knihe sú fotografie zvolenských žiakov i vysokoškolských študentov budujúcich sídlisko Sekier i Dom kultúry železničiarov.

V príbehu Spomienky nevyblednú si herecká legenda, Juraj Sarvaš, spomenie na svoje herecké začiatky vo zvolenskom divadle. Olympionik Ján Stachera zasa pripomenie staré zlaté časy zvolenskej kanoistiky.

V ďalšom článku priblížime činnosť a úspechy zvolenských motoristov a fotkami pripomenieme manifestačné oslavy dožiniek na zvolenskom námestí z čias 1. slovenskej republiky. Zážitky i spomienky Zvolenčanov aj unikátne fotografie vytvárajú knihu, ktorá sa bude čítať, takpovediac, na jeden dúšok a odložíte ju až po dočítaní poslednej strany.

Unikátne ľudské príbehy doplnené vzácnymi historickými čiernobielymi ako aj romanticky kolorovanými obrázkami a farebnými fotografiami dodávajú publikácii aj reprezentatívny vzhľad a môže byť vhodným estetickým darčekovým predmetom pre občanov, ako aj školy, firmy a organizácie vo Zvolene.

Rok vydania: 2025 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách