Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

U nás taká obyčaj

Slovenské ľudové tradície - Táto unikátna publikácia je určená všetkým milovníkom slovenských ľudových tradícií, pre ktorých...

Vojtech MajlingCPRESS (2007)

🍎 Vypredané
19,58€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Slovenské ľudové tradície - Táto unikátna publikácia je určená všetkým milovníkom slovenských ľudových tradícií, pre ktorých v nej autor zhromaždil a zdokumentoval prvky ľudovej kultúry z viac ako 100 slovenských dedín a dediniek.


Vďaka tejto knihe sa môžete zoznámiť so slovenskými zvykmi, obyčajami a obradmi v priebehu celého roka. Na jar poznáte tajomstvá obradu vynášania Moreny, najrôznejšie zvyky spojené s veľkonočným týždňom či tradície viažuce sa ku dňu Juraja alebo Ďura. V lete sa dočítate o zvyku stavania májov, o oslave Turíc alebo sa zoznámite so sviatkami letného slnovratu. Na jeseň vás čakajú bohaté zvyky a obyčaje spojené s dožinkami a vinobraním, pietne obrady k ucteniu pamiatky Všetkých svätých – Dušičiek. A konečne v zime sa odohrá nepreberné množstvo tradícií spojených s tzv. stridžími dňami, Vianocami alebo veselými fašiangami.


Kniha obsahuje:


  • viac ako 300 unikátnych farebných fotografií
  • viac ako 150 prepisov pôvodných ľudových zvykoslovných textov (piesní, porekadiel a pod.)
  • viac ako 50 ľudových zvykov, obyčají a obradov, ktoré autor zhromaždil počas 45 rokov v 106 slovenských dedinách




VOJTECH MAJLING


Banskobystrický fotograf, zberateľ a propagátor slovenských ľudových zvykov a remesiel. Svoju púť po Slovensku s fotoaparátom, magnetofónom a poznámkovými blokmi začal v roku 1965, keď sa stal dokumentátorom rozhlasovej relácie „Klenotnica ľudovej hudby“, ktorej autorom bol Dr. Ondrej Demo. Odvtedy navštívil viac ako 100 slovenských dedín a osád, kde sa venoval svojej vášni: fotodokumentácii ľudových zvykov, obradov, remesiel, ľudí, muzikantov a spevákov. Jeho fotografie sú nielen oslavou ducha a srdca jednoduchého človeka, ale predovšetkým unikátnym národopisným dokumentom.


Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2007 ISBN: 8025118092 Rozmer: 215×305 mm Počet strán: 204 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách