Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Prionové choroby (PCh), Transmisívne spongioformné encefalopatie (TSE), Neuro - AIDS


🍎 Vypredané
13,24€

Monografické dielo - M.Drobný, E.Mitrová, V.Mayer: Prionové choroby (PCh) – transmisívne spongioformné encefalopatie (TSE) – NeuroAIDS. ISBN 80-968792-3-5, Editor Reklas, s.r.o. – Martin, 2006, 212 s. - je hlavným produktom KEGA projektu č. 3/1130/03.
Produkt je implementovaný v predkladanej monografii, ale aj na CD nosiči. Autori rozčlenili dielo na Obsah a 8 kapitol. Slovenský „Súhrn“ a anglický „Summary“ sú za 7. kapitolou a za samostatnou kapitolou „NeuroAIDS“. Dielo vložili na 212 strán kvalitného kriedového papiera, pričom jednotlivým autorom prislúcha primeraný objem textu, podľa kapitol, ktoré vytvorili. Kapitola V. Mayera: NeuroAIDS je osmou, samostatnou kapitolou.
Obidve časti monografie zásadným spôsobom inovovali obsah a formu predmetnej látky tak, ako si to vyžaduje súčasný stav poznania, dosiahnutý aplikáciou nových technológií výzkumu, praktickej diagnostickej činnosti, molekulárnej genetiky, neurohistochemického spôsobu znázorňovania a identifikácie proteínov, pokrokom v proteanomike. Aj preto z pôvodného názvu monografie – predchodcu: V. Mayer, M. Drobný, E. Mitrová„ Pomalé vírusové neuroinfekcie“, Vydavatelstvo Osveta-Martin, 408 s. neostalo nič, napriek tomu, že hlavným predmetom a obsahom obidvoch knižných publikácií, teda aj inovovanej knihy sú spongioformné degenerativné encefalopatie CJCh, Kuru. V novej knihe pribudli nová varianta nvCJCh, CWD, BSE, FFI. Zásadná zmena nastala v kapitole NeuroAIDS, ktorá z malého odseku, napísaného na niekoľkých riadkoch monografie z roku 1983, vydanej Osvetou v Martine narástla na samostatnú kapitolu primeranú celosvetovej pandémii tohto smrtelného retro-vírusového ochorenia.
Obidvaja oponenti rukopisu - prof. MUDr. Daniel B a r t k o , DrSc. a prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc. - pochvalne kvitujú dielo autorov a ponúkajú ho čitateľovi ako obsahovo zaujímavú odborno-vedeckú „četbu“, obohacujúcu vedomie čitateľa kompendiálnym textom o predmetnej problematike. Nie je známa analogická monografická práca inde vo svete, čo je ďalšia okolnosť zasluhujúca si pozornosť záujemcu o prečítanie predkladanej knihy.
Riešiteľský kolektiv počas plnenia úloh KEGA projektu – do jeho ukončenia – publikoval 19 vedeckých prác v domácich a zahraničných časopisoch, ďalej vytvoril, okrem predkladanej, dve ďalšie monografické spracovania textov o prionových chorobách. Z týchto monografických spracovaní je jeden príspevok v rozsahu cca 50 strán a bude súčasťou učebnice: Prof. MUDr.D.Bartka, DrSc: Neurology of the new Millennium, GRADA, Publishing a ďalší je predmetom inej (nasledujúcej) anotácie.
Záverom autori dokonalým spôsobom splnili ciele projektu KEGA č. 3/1130/03, a to tak, že využili maximálne finančné prostriedky poskytnuté Grantovou agentúrou MŠ SR. Preto považujeme predložený produkt a jeho úroveň za dôkaz
„vynikajúceho splnenia cieľov projektu KEGA č. 3/1130/03.“

Prof. MUDr. Daniel Bartko, DrSc.
V Bratislave 12.1.2006 Prof. MUDr. Ľubomír Lisý, DrSc.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2006 ISBN: 8096879235 Rozmer: 215×305 mm Počet strán: 212 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách