Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

20/20 Diéta

Premeňte svoju víziu na realitu 20 kľúčových potravín pri úspešnej diéte Pokiaľ patríte k miliónom ľudí, ktorí...

Phil McGrawTatran (2017)

🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
11,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Premeňte svoju víziu na realitu
20 kľúčových potravín pri úspešnej diéte



Pokiaľ patríte k miliónom ľudí, ktorí neúspešne striedajú diétu za diétou, potom ste siahli po správnej knihe. Hovorí o rozhodnutí, vašom rozhodnutí, ktoré musíte urobiť, aby ste sa zmenili. Viete, že doterajšie diéty boli neúčinné, že sa musíte prestať klamať a ujasniť si, akým smerom sa má uberať váš život.
Diéta 20/20 patrí medzi priekopnícke diela o chudnutí a zohľadňuje najnovšie teórie a poznatky. Dr. Phil McGraw v nej predstavuje sedem dôvodov, prečo diéty bežne zlyhávajú. Sú to: hlad, chuť maškrtiť, obmedzujúce pocity, nepraktické a drahé diéty, nuda, pokušenie a nestále výsledky a výkyvy. Ak si nájdete čas a osvojíte si rady Dr. Phila, začnete zdravšie jesť, lebo si uvedomíte, ako veľmi škodíte svojmu telu prejedaním. V rámci Philovho plánu si zložíte jedálniček z 20 základných potravín, ktoré urýchľujú v tele termogenézu a navodzujú pocit sýtosti. Navyše si ľahko osvojíte zdravé zvyky, ako si udržať správnu hmotnosť po zvyšok života.


,,Diéta 20/20 patrí medzi priekopnícke diela o chudnutí a zohľadňuje najnovšie teórie a poznatky. Dr. Phil McGraw v nej predstavuje sedem dôvodov, prečo diéty bežne zlyhávajú. Sú to: hlad, chuť maškrtiť, obmedzujúce pocity, nepraktické a drahé diéty, nuda, pokušenie a nestále výsledky a výkyvy. Ak si nájdete čas a osvojíte si rady Dr. Phila, začnete zdravšie jesť, lebo si uvedomíte, ako veľmi škodíte svojmu telu prejedaním. V rámci Philovho plánu si zložíte jedálniček z 20 základných potravín, ktoré urýchľujú v tele termogenézu a navodzujú pocit sýtosti. Navyše si ľahko osvojíte zdravé zvyky, ako si udržať správnu hmotnosť po zvyšok života."


Ukážka textu z knihy



Premeňte svoju víziu o chudnutí na skutočnosť


20 základných potravín, ktoré prichádzajú na rad tam, kde ostatné diéty zlyhali.

Dr. Phil McGraw

Túto knihu venujem všetkým ľuďom, ktorí dostali do vienka celoživotnú permanentku na horskú dráhu v zmenách hmotnosti, no aj napriek tomu nepoľavujú v úsilí o dobrú postavu a zdravie. Je mojím veľkým prianím, aby sa vám pomocou tohto programu konečne podarilo zbaviť sa bremena nadbytočnej hmotnosti a začali ste žiť život, aký si zaslúžite.


Poznámka pre čitateľov


Príbehy v tejto knihe slúžia na ilustráciu častých situácií a problémov, s ktorými som sa stretol, a nezobrazujú reálnych ľudí ani konkrétne situácie. V knihe neboli použité skutočné mená osôb.
Podobne ako iné knihy, aj táto obsahuje myšlienky a názory autora. Jej cieľom je poskytnúť čitateľom užitočný a informatívny materiál na danú tému. Predáva sa s upozornením, že autor ani vydavateľstvo sa nevenujú profesionálnemu osobnému poradenstvu v oblasti lekárskych, psychologických alebo iných služieb, prípadne terapii. Pred tým, ako sa čitateľ rozhodne riadiť obsahom knihy a vyvodzovať z nej závery, by mal svoje kroky konzultovať s lekárom, psychológom alebo iným kompetentným odborníkom. Obsah tejto knihy je všeobecný, zatiaľ čo situácia každého jej čitateľa má svoje špecifiká. Preto ako v ostatných knihách tohto druhu, ani tu nie je cieľom riešiť individuálne prípady, ale poskytnúť všeobecné informácie.
Autor ani vydavateľstvo na seba neberú žiadnu zodpovednosť za škody, stratu, osobné alebo iné riziká, ktoré vzniknú ako priamy alebo nepriamy dôsledok používania a uplatňovania obsahu tejto knihy.



POĎAKOVANIE


Ako prvej chcem poďakovať svojej krásnej manželke Robin. Už 40 rokov som svedkom toho, ako prežívaš každý jeden deň s obrovským nadšením pre zdravý a šťastný život. Vlastným príkladom vedieš a inšpiruješ nielen mňa, ale každého, koho stretneš. Vďaka tebe máme chuť stávať sa zdravšími a lepšími ľuďmi.
Ďakujem svojim synom Jayovi a Jordanovi. Dávate nám rodičom ten najlepší dôvod, aby sme sa neprestávali o seba starať, a inšpirujete nás svojimi jedinečnými životnými cestami.
Ďalej ďakujem Cynthii Sassovej, M.P.H., R.D., ktorej odborné poznatky o výžive jasne vidieť v každom recepte a jedálnom lístku v tejto knihe. Jej neúnavná práca pri tvorení správne vyvážených jedál je na nezaplatenie. Som si istý, že čitatelia ocenia aj jej kuchár­ske vzdelanie, pretože venuje detailnú pozornosť chutiam a vďaka tomu recepty z týchto stránok na tanieroch skutočne ožijú.
Vďaka Maggie Greenwood-Robinsonovej, Ph. D., že prispela do tohto projektu svojím jedinečným výskumom v oblasti výživy a cvičenia. Cením si vašu prácu na knihe, lebo zakaždým zdvihnete latku o čosi vyššie.
Nesmiem zabudnúť na prácu môjho priateľa a kolegu G. Franka Lawlisa, PhD., A.B.P.P., ktorý je členom Americkej asociácie psychológov (American Psychological Association) a predsedom dozornej rady televízneho programu Dr. Phil. Patrí mu vďaka za múdrosť, ktorú odovzdáva ďalej, a tiež za to, že pri mne stojí už takmer 40 rokov, či už v osobnom a profesijnom živote, alebo ako môj poradca v oblasti zdravia.
Carle Penningtonovej ďakujem za to, že pevne drží kormidlo a vedie tím programu Dr. Phil. Cením si jej oddanú prácu, ktorá je o to dôležitejšia, že pracujeme s ľuďmi a rodinami odkázanými na našu pomoc. Na tomto mieste jej chcem poďakovať najmä za príspevky do knihy a množstvo poučných lekcií o zdraví v mojom programe.
Mimoriadne poďakovanie patrí ešte môjmu dobrému priateľovi a kolegovi Joeymu Carsonovi a celému tímu vydavateľstva Bird
Street Books, hlavne Lise Clarkovej za jej trpezlivosť a neúnavnú dvojročnú prácu na tomto projekte. Lisa, vďaka tebe sa táto kniha stala realitou. Ďakujem ti za neúnavné zhromažďovanie materiálov, editorskú prácu, plánovanie, organizáciu a záverečné úpravy, skrátka za splnenie dôležitej úlohy, a to vytvorenie dobrej knihy založenej na spoľahlivých údajoch.
Na záver ďakujem svojej drahej priateľke Oprah Winfreyovej za vytvorenie príležitosti a priestoru pre Dr. Phila. Moja rodina ti to nikdy nezabudne.



ÚVOD

V živote dosiahnete len tie výsledky, ktoré si podľa vás zaslúžite.
Dr. Phil McGraw


Ak ste ma poctili kúpou tejto knihy, stavím sa, že viete o mne dosť na to, aby ste si boli istí, že vám nepoviem nič, len holú pravdu, aspoň tak, ako ju vidím ja, či ju už počuť chcete, alebo nie. Ak si myslíte toto, nemýlite sa. Som presvedčený, že ak na čítanie mojich kníh miniete čas a peniaze, dlžím vám len čistú pravdu, ktorú potrebujete počuť, ak sa chcete dostať k svojmu cieľu.
U nás sa hovorí, že dôležitejší než samotní hráči sú ich fanúšikovia. Chcem hrať vo vašom tíme. Rád by som bol jedným z hráčov, šikovným a skúseným, ktorý v tejto „hre o chudnutie“ stojí pri vás. Želám si, aby ste dosiahli skutočné výsledky. Tak začnime! Pusťme sa do toho správne, schudnime dôsledne a zdravo a naučme sa dobre jedávať na celý život.
Pokiaľ ide o vašu hmotnosť a zdravie, patríte zrejme do jednej z troch kategórií:
1. Rozhodnete sa svoj problém s nadváhou popierať.
2. Rozhodnete sa podľahnúť ďalšej lži typu „jedz, na čokoľvek máš chuť, a aj tak schudneš“.
3. Rozhodnete sa schudnúť zdravo a naučiť sa pravidlá stravovania, ktoré vám poslúžia do konca života.
Ak ste si zvolili poslednú možnosť, táto kniha je určená práve vám. Budete však musieť zmeniť svoje telo, vnímanie svojho tela, životný štýl, priority, sebaúctu, a to všetko naraz. Zanedbaním akéhokoľvek prvku z tohto zoznamu sa odsúdite na neúspech.
Musíte byť k sebe úprimní však hneď teraz, od začiatku. Schudnúť znie lákavo, tvárite sa, že by ste schudnúť chceli, a možno vám to aj vyjde, ale v skutočnosti si v hĺbke duše vravíte: „Aj tak nikdy neschudnem. Zlyhávam na plnej čiare, ale ak sa tentoraz aspoň nebudem tváriť, že sa snažím, budem sa cítiť ako úplná nula.“ Alebo si poviete: „So mnou sa už nič nedá robiť. Neskoro, doktor Phil! Ja som stratený prípad.“
Moja sestra Deana minulý rok zavtipkovala, že je taká tučná, že na ňu musia brechať dva psy naraz. A vraj keď je vonku horúco, ľudia nachádzajú útočisko v jej tieni. Ako to už býva, zakrývala svoju bolesť žartovaním. Vtipné, ale z toho sa nechudne. Dnes váži ešte viac ako minulý rok. Že by bolo treba čoskoro tri psy? (Au! Za toto budem pykať.)
Celá moja rodina mala vždy problémy s nadváhou. Takto pred rokom som mal dvoch synovcov, z ktorých každý vážil vyše 200 kilogramov. Jeden z nich mi povedal: „Strýko Phil, zomieram tu pomalou smrťou. Som troska. Už nemám svoj život. Nežijem, len prežívam. Som dospelý, no napriek tomu nemám žiaden spoločenský život, na rande som nebol už celé roky a hanbím sa za seba pri každom pohľade do zrkadla. Od hanby sa schovávam a cítim sa osamelo bez najmenšej chuti do života, až mám pocit, že každý deň trvá týždeň. Z domu vychádzam neskoro v noci, nakúpim si hotové jedlá, prídem domov a zjem ich sám. Som úbožiak. Hneď teraz musím niečo zmeniť, inak bude do pár mesiacov po mne. Už takmer nemôžem dýchať. Bojím sa, naozaj sa veľmi bojím. Dostal som sa do bodu, keď by som radšej umrel, než žil ďalej týmto spôsobom. Chcem sa zmeniť a tentoraz som na to skutočne pripravený. Prosím ťa, pomôž mi a ja ti sľúbim, že už nesklamem ani teba, ani seba.“
Uveril som mu, pretože bol naozaj pripravený, a pomohol som mu. Keďže na zhodenie všetkých tých kíl navyše potreboval neustály lekársky dozor (čo je pri takej výraznej strate hmotnosti nevyhnutné), poslal som ho do zariadenia, kde sa mohol naplno venovať opätovnému získaniu svojho zdravia. Počas minulého roka schudol viac než 90 kíl! Neporovnateľne sa mu zlepšilo zdravie. Vysadil lieky na cukrovku, vysoký tlak a ostatné. Z človeka, ktorý nebol schopný bez obrovskej námahy prejsť z jednej miestnosti do druhej, sa stal niekto, kto sa prechádza vonku na čerstvom vzduchu a behá osem kilometrov denne. Stal sa z neho zanietený golfista a chodí s jednou sympatickou mladou slečnou, na ktorú natrafil počas svojej misie.
Jeho brat naopak za ten čas nerobil nič iné len to, čo ho doviedlo k tým 200 kilám. A hádajte, ako dopadol? Je dnes oveľa tučnejší. Ale, a to je naozaj veľké „ale“ (aspoň také veľké ako jeho pozadie), inšpirovaný svojím bratom mi vraví, že teraz je pripravený aj on. Viem, že nežartuje. Po prvý raz to myslí vážne. Prišiel jeho čas.
A čo vy? Ste pripravení? Nadišiel už aj váš čas? Prišla chvíľa, o ktorej budete v budúcnosti rozprávať ako o momente, kedy ste si povedali: „Viem presne povedať, kedy som sa rozhodol, že už stačilo. Presnú chvíľu, keď som si zaumienil, že toto už na sebe nestrpím. Keď som sa rozhodol získať späť svoje práva a stať sa pánom svojho tela a mysle a dopracovať sa k výsledkom, po ktorých som nesmierne túžil, hoci som si sám podkopával nohy.“
Verím, že každý z nás príde v živote do kritického bodu, keď stojí na pokraji priepasti a má šancu zmeniť všetko zlé na dobré. Nech je to dnešok. Minulosť je za nami, budúcnosť je ešte ďaleko, k dispozícii máme práve dnešok. V tejto chvíli môžete stáť na prahu svojej premeny. Ďalší rok života vám uplynie, či už so svojou hmotnosťou niečo urobíte, alebo nie. Zamyslite sa nad tým, čo som práve povedal: uplynie ďalší rok. Čas nezastavíte. Ak sa rozhodnete pravdu popierať, budete len priberať a priberať. Klamte sa teóriami, ktoré znejú príliš dobre na to, aby fungovali, a tiež budete len priberať a priberať.
Nedovoľte, aby dni splývali do týždňov, týždne do mesiacov a mesiace do rokov, zatiaľ čo vy budete len posedávať a nepohnete ani prstom kvôli niečomu, čo by ste nepochybne dokázali. Máte na to! Verte mi, určite to zvládnete, hoci o sebe sami pochybujete. Keďže aj ďalší rok vášho života ubehne bez ohľadu na to, či so svojou nadváhou niečo spravíte, alebo nie, je najvyšší čas začať.
Nemienim urážať vašu inteligenciu, ťahať vám popod nos medové motúzy a tvrdiť, že hmotnosť stratíte automaticky alebo nebodaj ľahko. Keby som také čosi tvrdil, v hĺbke duše by ste tušili pravdu, aj keď by ste sa rozhodli uveriť mi. Takže namiesto toho, aby som vám klamal alebo vás podporoval v klamaní seba samých, vám na rovinu poviem, že rovnako ako môj synovec, aj vy budete musieť zmeniť niekoľko oblastí svojho života. Neznamená to, že sa budete cítiť ako väzeň trestaný hladom a odriekaním, ale isté veľké zmeny nastanú. Keď budete pripravení a skutočne odhodlaní na zmenu, prekvapí vás, aká je jednoduchá.
V prvom rade budete musieť prestať používať jedlo na čokoľvek iné ako na výživu. Nesmiete jedlom oslavovať, nesmie byť vaším spoločníkom, zábavkou ani útočiskom. Nesmiete sa ním liečiť, navodzovať si dobrú náladu či zaháňať bolesť.
Ide o jednoduché, ale pevné odhodlanie. Dohodnime sa, že psychologické problémy budeme riešiť psychologicky, zdravotné problémy zdravotne a spoločenské problémy spoločenskou cestou. Povedzme si to na rovinu. Ak vám nejaký somár zlomil srdce, pretože ste ho nachytali s nejakou Sabínou Silikónovou z práce, musíte predsa vedieť, že kamarátka zmrzlina to nenapraví. (Navyše ste pravdepodobne už dávno vedeli, že je somár.)
Chcem tým povedať, že netrpíte nadváhou, lebo požívate jedlo. Nadváhou trpíte preto, lebo jedlo zneužívate. Chrumky vaše problémy nevyriešia, kiežby to dokázali! Začal by som s nimi obchodovať a stal by som sa miliardárom. Jete preto, aby ste žili, nežijete preto, aby ste jedli. Potrebujete živiť svoje telo, nie svoj tuk. To predsa vie aj každé hlúpe zviera! Len si pomyslite: videli ste už niekedy tučného vlka? A tučného leva? Nevideli! Sú to lovci, a veľmi dobrí lovci. Zožerú toľko, koľko potrebujú, a idú si za svojimi povinnosťami, nech to už v ríši levov a vlkov znamená čokoľvek. Levica nezožerie ešte jedného jeleňa len preto, že jej suseda na vedľajšom strome má krajšiu srsť alebo že trávi čas s jej levom.
Ďalšie predsavzatie: Prestaňte byť naivní. Mnohí vám povedia: „Jedz, na čo máš chuť, a schudneš.“ Vážne?! Alebo vám hovoria
o nových bláznivých diétach, pri ktorých by ste mali jesť len kum­-kvatové polievky a kapustovo-kartónové rezance. Uveriť takýmto somarinám je hlúpe a zúfalé. Vy však máte na viac. Rozpoznáte predsa pravdu, keď ju počujete, nie? Pravdou je, že musíte byť ochotní zmeniť sa a, áno, aj niečo obetovať. Pokiaľ neprestanete využívať jedlo na všetko iné, ako je výživa, a neprestanete veriť reklamám, neschudnete a nevytvoríte si návyky, ktoré vám pomôžu predchádzať nadváhe. Mrzí ma to, ale nech už vyskúšate túto diétu alebo desať ďalších, no nebudete ich brať vážne, jednoducho nedosiahnete výsledky, ktoré si zaslúžite.
Prekážkou na vašej misii môže byť aj opakovanie chýb z minulosti. Vraví sa, že sa najlepšie učíme z vlastných chýb. Ráno je múd­rejšie večera. Najlepšie sa zápas hodnotí, keď je už po ňom. A presne o to sa spolu musíme pokúsiť, pretože v chybách z minulosti sa skrýva návod na lepšie riešenie. Okrem našich osobných prekážok sa pozrieme na zúbky aj klasickým najčastejším dôvodom, prečo v diétach zlyhávajú ostatní. Som si istý, že sa niekde v tom zo­zname nájdete a že konečne pochopíte, prečo sa vám aj napriek mnohým pokusom nepodarilo schudnúť.
Potom by som bol rád, keby ste sa posunuli ešte o krok ďalej a vedeli predvídať. Nemusí byť ľahké predstaviť si, ako sa váš život zmení, keďže ste doposiaľ o ňom mohli len snívať. Musíte mať však jasnú predstavu o tom, ako bude vyzerať a aké pocity, chute a vône budú sprevádzať to víťazné pretrhnutie cieľovej pásky. Alebo, lepšie povedané, váš nový štart, lebo keď konečne začnete vyzerať a cítiť sa tak, ako si zaslúžite, otvorí sa vám úplne nový svet.
Skúsme si to predstaviť do detailov. Aké to bude, keď nebudete každé ráno zápasiť s oblečením, pretože vám padne ako uliate? Čo pocítite, keď uvidíte svoju novú postavu v zrkadle? Ako sa zmenia vzťahy vo vašej rodine, keď sa budete môcť naháňať s deťmi po parku, alebo len bez väčšej námahy zvládnete všetky domáce práce? Zamerajme sa na zmenu aj tých najmenších detailov každodenného života a premeňme tieto predstavy na skutočnosť pomocou návodu, ktorý vám ponúkam.
Táto kniha vychádza viac než desať rokov po mojej prvej publikácii na túto tému, The Ultimate Weight Solution (Zbavte sa nadváhy raz a navždy). Písal som v nej o „siedmich zásadách slobody pri chudnutí“. Všetky som zakomponoval aj do tejto diéty, navyše, čo je veľmi dôležité, som sa dostal ešte ďalej, keďže nové výskumy a teórie prinášajú nové poznatky o tom, ako telo spracúva potraviny a reaguje na ne. Výsledkom je množstvo nových informácií z bariatrického výskumu (výskumu zameraného na otázky obezity), ktoré sú nevyhnutné pri jej efektívnej liečbe a ktoré sú zakomponované aj do tejto knihy.
Niektoré nové objavy vás istotne prekvapia, hlavne novinky týkajúce sa genetiky a biochémie, ktoré napríklad vysvetľujú, prečo sa vaše telo odmieta zbaviť zásob tuku aj napriek toľkej snahe. Nové výskumy a teórie obsahujú aj poznatky o rôznych základných potravinách a spôsoboch cvičenia. Verím, že aj tie vám môžu dopomôcť k strate hmotnosti. Ja sa z nich veľmi teším a dúfam, že sa im potešíte aj vy.
Mojím cieľom je poskytnúť vám najnovšie informácie v kombinácii s kľúčmi k úspechu overenými rokmi. Najdôležitejším z nich je „pocit liečivého účinku“. Mám ním na mysli to, že jedlo nesmie mať inú funkciu než byť zdrojom výživy. Svoje emočné potreby musíte vyriešiť iným spôsobom, nie prejedaním sa. Opakujem: jedlom nevyriešite psychologické, spoločenské, finančné, romantické ani nijaké iné problémy.
Ďalším kľúčom je „správne myslenie“. Ak si správne nenastavíte myseľ a správanie, nezmeníte ani svoje telo. Nikdy sa vám nepodarí schudnúť a nadobudnúť správne zvyky, ktoré vám správnu hmotnosť udržia. Začal som s úpravou vášho zmýšľania a chcem vám otvoriť oči, aby ste prestali veriť, že nejaká fantastická diéta alebo nejaký produkt na trhu vyrieši váš problém s nadváhou len tak, ako šibnutím čarovného prútika. Chcel by som upraviť váš spôsob myslenia a odhaliť vám pravdu, ktorá sa skrýva za všetkými možnými prázdnymi sľubmi a fatamorgánami, za ktorými putujete.
Videli ste už niekedy fatamorgánu? Pri jazde autom po cestách v Texase v dňoch takých horúcich, že aj stromy hľadajú tieň, sa mi mnohokrát stalo, že som kúsok pred sebou uvidel na asfalte trblietavú kaluž vody. Keď som sa k nej však priblížil, zmizla. Také čosi sa nazýva cestná fatamorgána a ide o optický klam spôsobený kombináciou horúceho vzduchu tesne nad vozovkou a odrazom slnečných lúčov, ktoré spolu vytvárajú zrkadlový efekt. Náš mozog si doplní medzery v tom, čo vidí, a povie nám, že pár metrov pred nami je na ulici kaluž. Je to však len klam a ilúzia.
Ale vyzerá presvedčivo, všakže? V tejto „vode“ sa predsa odrážajú aj autá. Zdá sa, že sa hýbe. Má vlastnosti dokonalej kaluže, v skutočnosti je však to miesto úplne suché. Ako sa len s nami môže myseľ takto zahrávať?
Keď sa nad tým hlbšie zamyslíte, prípravky na chudnutie majú s fatamorgánou veľa spoločného. Reklamy na tabletky, prášky, systémy, produkty a programy, ktoré sľubujú stratu hmotnosti bez diéty, cvičenia alebo zmeny životného štýlu, znejú veľmi presvedčivo. Stavím sa, že mi z hlavy budete vedieť vymenovať aspoň desať rôznych „zázračných“ produktov, ktoré sľubujú štíhly pás, tehličky na bruchu a odstránenie tuku, a určite ste z nich už mnohé vyskúšali. Sprevádza ich práve toľko pseudovedeckých faktov, koľko stačí na to, aby si váš mozog doplnil medzery a prijal ilúziu. Znejú predsa tak veľmi odborne, logicky a uveriteľne. A tak s najlepším zámerom klikáte na tlačidlo „kúpiť“, vyskúšate ich a možno pár kíl schudnete a možno nie. (Ak ste trochu zhodili, išlo pravdepodobne o placebo efekt z toho, že ste sa chvíľu snažili.) Tak či tak, skôr než si uvedomíte, čo sa deje, stojíte opäť na začiatku, v horšom prípade ešte s nejakými kilami okolo pásu či bokov navyše, pretože ste nadobudli falošnú istotu a zjedli všetko, čo sa nehýbalo alebo pred vami neutekalo dostatočne rýchlo. Horúčava, ligotavé vidiny v diaľke a veľmi šikovný (o jeho cene ani nehovoriac) marketing vás opäť dostali.
Nie ste v tom sami – ani zďaleka. Američania minú na prípravky na chudnutie každoročne 61 miliárd dolárov. Ide o 61-miliardový priemysel s niekoľkými „zázračnými“ produktmi, ktoré nefungujú. Ako je to možné? Ak by ste si kúpili kolieskové korčule, ktorým sa netočia kolieska, surf, na ktorom sa nedá surfovať, alebo auto, ktoré nejazdí, druhý raz by ste si takýto nákup lepšie rozmysleli. Ba čo viac, istotne by ste zúrili. Ale keď nefunguje diéta? No a čo! Milióny ľudí s miliónmi dolárov vo vrecku stoja v rade, lebo zúfalo túžia po zázrakoch a ľahkých riešeniach.
Možno vás presvedčila nejaká celebrita, ktorá sa v televíznej reklame chváli svojou novou, štíhlou postavou a vďačí za ňu tej-ktorej diéte alebo prípravku. Chcete si tipnúť, koľko jej za to chudnutie platia? Priemerný honorár bude niekde medzi 500 000 až 3 miliónmi dolárov. Stavím sa, že keby niekto ponúkol za schudnutie pár „melónov“ vám, veľmi ochotne by ste začali jesť len piliny a priviazali sa k bežeckému pásu, len aby ste sa k takému honoráru dopracovali.
Kým však podobnú ponuku nedostanete, prestaňte si robiť ilúzie. Všetky tie zázračné produkty a programy na chudnutie, ktorým ste uverili, sú podvod. Možno ste už celé roky posadnutí svojou hmotnosťou a diétami. Obsedantné myšlienky a posadnutosť chudnutím vedú k tomu, že tu zrazu máme generáciu ľudí, ktorí sa chorobne snažia schudnúť. Čo keby sme skoncovali s týmto bláznovstvom? Musíte konečne dospieť a uvedomiť si, že hmotnosť naberiete omnoho ľahšie, ako sa jej zbavíte, a ak natrafíte na dobrú diétu, určite sa vám podarí schudnúť. Lenže plánujete byť na nejakej šialenej diéte po celý život? Pravdepodobne nie. Takže schudnete, kým sa budete riadiť diétou, no v momente, keď prestanete, opäť priberiete, lebo ste nezmenili životný štýl.
Prial by som si, aby ste prestali kráčať k ďalším fatamorgánam a konečne sa vydali tou správnou cestou, obrnení zvykmi na celý život, vďaka ktorým schudnete raz a navždy. Možno to znie príliš dobre na to, aby to fungovalo, ale je to možné. Iste, hovorí sa všeličo, veď nové diéty sa objavujú doslova každý týždeň. Vy im však práve teraz potrebujete prestať veriť a začať vyhrávať.


Stavte na zdravý rozum


Americká vládna agentúra nazývaná Federálna obchodná komisia (FTC), ktorej mottom je ochrana amerických zákazníkov, vyzýva médiá, aby si dávali pozor na podvodnícke produkty na chudnutie, ktoré znejú príliš dobre na to, aby fungovali. FTC odporúča médiám, aby pred odvysielaním takejto reklamy nepodcenili „kontrolu zdravým rozumom“, pretože práve tou prípravky na chudnutie častokrát neprejdú. Bohužiaľ, neriadia sa tým všetky médiá, a preto vždy natrafíte na množstvo reklám plných neslýchaných nezmyslov.
Myslím si, že sa dá riadiť nasledovnými siedmimi bodmi, a bol by som rád, keby ste si ich zapamätali aj vy. Nenaleťte nezmyselným produktom vyrobeným jedine nato, aby zoštíhlili vašu peňaženku či v tom horšom prípade vás stáli aj zdravie. Vyvarujte sa prípravkom na chudnutie, ktoré tvrdia, že:

1. vďaka nim schudnete kilo a viac za týždeň počas mesiaca alebo dlhšie, a to bez diéty a cvičenia;
2. vďaka nim výrazne schudnete, nezávisle od toho, koľko a čo jete;
3. neprestanete chudnúť ani po vysadení toho prípravku;
4. zastavujú vstrebávanie tukov alebo kalórií, vďaka čomu schudnete;
5. vďaka nim bezpečne schudnete viac ako 1,5 kg za týždeň počas štyroch týždňov;
6. umožňujú výrazné chudnutie pre všetkých;
7. chudnete pomocou produktu pripevneného na tele, prípadne takého, ktorý sa natiera na pokožku.

Ak vám niekto bude vravieť týmto štýlom o produkte, doplnku, lieku, náplasti, masti či zábale na chudnutie, chce vás len ošklbať. Na schudnutie neexistuje čarovná pilulka, ktorá by fungovala zo dňa na deň. Chudnutie, ktoré nezahŕňa zdravú, vyváženú stravu spojenú s vhodným cvičením, je nebezpečné. A bodka.
Netvrdím, že každá jedna diéta a každý jeden cvičebný plán je podvod. Existuje mnoho fungujúcich (a zdravých) teórií. Lenže možno ste zlyhali aj pri tých zdravých. Prečo? Presne to ma zaujímalo, keď som začal hľadať informácie pri písaní tejto knihy.
Nestačí len vedieť, že niečo nefunguje, ale treba vedieť, prečo to nefunguje. Poznáte príbeh o tom, ako Thomas Edison vynašiel žiarovku? Predchádzalo tomu tisíc, možno viac pokusov, ale ako povedal: „Nezlyhal som. Len som našiel 10 000 spôsobov, ktoré nefungujú.“ Potom vďaka týmto poznatkom prišiel na to, čo funguje. Bingo, nech je svetlo! Ak sa niekto poučil z minulosti, bol to on.
A vy sa práve vydáte na podobnú cestu, na ktorej sa poučíte z vlastných zlyhaní.
Ak bojujete s hmotnosťou a kúpili ste si túto knihu, pravdepodobne trpíte nadváhou už nejaký čas a zrejme ste sa pokúsili schudnúť nespočetne ráz. V prieskume som sa pýtal svojich divákov, fanúšikov na sociálnych sieťach a mnohých iných a získal som tisícky odpovedí, aby sme sa mohli učiť jeden od druhého. Zistil som, že 40,3 percenta opýtaných diétou schudlo, ale v rozmedzí od 90 dní až po jeden rok hmotnosť opäť nabralo. Skutočne ma zaujímalo, prečo toľkí tak často zlyhajú? Tak sme sa pýtali, čo im stálo v ceste. V televíznej reklame vám nepovedia, prečo zlyháte, povedia vám len, k akému úžasnému výsledku sa dopracujete. Vy si však zaslúžite poznať pravdu, a tú som sa rozhodol nájsť.
A vskutku som našiel sedem dôvodov, prečo sa ľuďom nedarí schudnúť. Rozhodol som sa, že touto diétou vám ich pomôžem obmedziť. Sú to:
1. Hlad: nebaví vás ustavične hladovať, preto podvádzate.
2. Chuť maškrtiť: každú chvíľu máte chuť na slané, sladké, koláčiky, a tak podvádzate.
3. Obmedzujúce pocity: máte pocit, že nemôžete jesť mimo domu, že nemôžete ísť nikam ani nič robiť, lebo držíte diétu. Navyše sa stále stresujete tým, čo a kedy môžete či nemôžete jesť, až nemyslíte na nič iné, len na jedlo. Máte toho dosť a zač­nete podvádzať.
4. Nepraktické a drahé diéty: práca, deti, stres, každodenné povinnosti – máte pocit, že to nezvládnete, ak sa navyše musíte riadiť nejakou diétou, najmä ak je zložitá, drahá alebo pri nej treba počítať kalórie a nutričné hodnoty, a tak opäť podvádzate.
5. Nuda: keďže vás nebaví jesť stále dokola to isté, podvádzate.
6. Pokušenia: ak ste obklopení zakázanými, no lákavými jedlami, pokušenie vás napokon premôže a opäť podvádzate.
7. Nestále výsledky a výkyvy: odrádza vás chudnutie, ktoré nepostupuje pravidelne, prípadne chvíľu chudnete a potom náhle prestanete. Tak podvádzate.

Teda, toľko rebélie! Bolo mi jasné, že ak máme spolu vychádzať, musím najskôr ponúknuť riešenie týchto siedmich problémov. Vedel som, že potrebujem navrhnúť plán, ktorý nesabotujú ani tieto prekážky, ktoré pri chudnutí podkopali nohy už mnohým. A presne o to v tejto diéte ide. Vedel som, že ak máte uspieť, musí diéta obsahovať protilátky proti týmto „spúšťačom rebélie“, ktoré by docielili:

* zníženie hladu;
* zníženie chuti na jedlo;
* diétu bez obmedzujúcich pocitov;
* diétu, pri ktorej sa dá žiť;
* diétu, ktorá nenudí;
* priaznivé prostredie;
* postupné a plynulé chudnutie a systém na dosiahnutie
stabilného stavu.

Je to všetko vôbec možné? Ako som už spomínal, kniha Zbavte sa nadváhy raz a navždy vyšla pred desiatimi rokmi a odvtedy uzreli svetlo sveta nové teórie a výskumy, vďaka ktorým vám dnes môžem pomôcť ešte efektívnejšie. Je skutočne zaujímavé, na čo nové výskumy prichádzajú. Zistilo sa, ako rôzne jedlá a aktivity ovplyvňujú telo a mozog. V tejto knihe som využil získané informácie a ponúkam vám praktické tipy, ktoré veľmi ľahko zakomponujete do svojho životného štýlu a budú vás sprevádzať na ceste chudnutia nielen dnes, ale celý život.
Na začiatok budete jesť 20 kľúčových potravín, ktoré podľa súčasného výskumu:

* podporujú v tele termogenézu;
* po ich konzumácii prinášajú pocit sýtosti, takže sa budete cítiť najedení a nebudete od stola odchádzať s pocitom hladu. Čo myslíte, čo sa stane, ak váš žalúdok hladuje natoľko, že si pomaly začne opekať vaše vlastné rebierka? Začnete rebelovať. Ak hlad cítiť nebudete, nič také sa nestane;
* majú efekt „postupného uvoľňovania“, čo znamená, že po ich konzumácii sa budete dlhšie cítiť nasýtení, čiže nebudete na smrť hladní a nesiahnete po každom koláčiku, ktorý uvidíte.

A to je len začiatok. Okrem toho začnete cvičiť, ale spôsobom, ktorý je podľa najnovších výskumov a teórií rýchly, efektívny a udrží vás na správnej ceste. Tento plán, ako aj spomínané výskumy, si do najmenších detailov prejdeme neskôr.
Mojou úlohou je teda vyriešiť týchto sedem problémov a vašou úlohou bude úprimne sa zamyslieť, prečo sa prejedáte, a uveriť, že si zaslúžite schudnúť a byť zdravými. Pretože len ak veríte, naozaj veríte, že máte na lepší život, tak si ho aj vytvoríte. Preto som aj túto kapitolu začal výrokom: V živote dosiahnete len výsledky, ktoré si podľa vás zaslúžite.
V tejto knihe vám chcem povedať pravdu. Počuli ste už všeličo, teraz príde to najlepšie. Môžete donekonečna skúšať všetky možné produkty a návody, ktoré sľubujú chudnutie bez diét a cvičení, a možno sa aj chvíľu budete cítiť lepšie, ale garantujem vám, že o šesť mesiacov budete s najväčšou pravdepodobnosťou vážiť toľko ako dnes, alebo viac. A vy to viete. Alebo si odo mňa vypočujete, čo máte robiť v oblasti poznávania, správania, životného prostredia, spoločenských vzťahov a výživy a osvojíte si tieto zvyky v každodennom živote a budete sa tešiť zo zdravej hmotnosti už stále. Svoj cieľ uvidíte úplne jasne, a vtedy sa dá aj dosiahnuť.
V tomto úsilí stojím pri vás, tak sa teda pusťme do toho.



1

ČÍM JE TÁTO DIÉTA INÁ

Veľké veci nevznikajú z náhleho impulzu, ale z množstva drobností pospájaných dohromady.
Vincent Van Gogh


Bohužiaľ, udržať si ideálnu hmotnosť je frustrujúce. Pokiaľ nie ste jedným zo šťastných výhercov „genetickej lotérie“, ktorí sa narodili s metabolizmom a postavou bežiaceho chrta, tak sa musíte (rovnako ako ja) zmieriť s tým, že máte tendenciu priberať. Ja sa v podstate len prejdem okolo hranolčekov alebo zacítim vôňu čokoládovej torty a priberiem päť kíl. A to nežartujem, pretože som, ako tvrdia odborníci, geneticky predurčený priberať. Ak vraj len zacítim určité jedlá, môj mozog zareaguje spôsobom, ktorý ovplyvní aj efektivitu spracovania potravy v mojom tele. Som jedným z pacientov „odolných voči strate hmotnosti“ a takými ste možno aj vy. (Ak však patríte medzi malé percento ľudí, ktorých sa to týka, stále NEMÁTE zámienku mať nadváhu, ide len o to, že vám život ponúka iné výzvy. Ale o tom ešte budeme hovoriť.) Nech už ste voči chudnutiu odolní alebo nie, stavím sa, že sa cítite ako na bláznivom, nekonečnom kolotoči diét a zdá sa vám, že svoje telo skrátka nedokážete prinútiť k spolupráci. Nemám pravdu?
Ak by vám jedného dňa preskočilo natoľko, že by ste si sadli do kokpitu lietadla, nejako by ste vzlietli, hneď nato havarovali, nasadli doň opäť (ako ÚPLNÝ blázon), znovu vzlietli a havarovali, a toto opakovali stále dokola – až by ste nakoniec odkrívali z trosiek lietadla, podopierajúc sa zlomenou vrtuľou pod jednou pazuchou a konárom stromu pod druhou pazuchou, nepovedali by ste si nakoniec: „Hej, ty somár, čo keby si sa nabudúce najskôr naučil lietať, než sa znovu pokúsiš pilotovať?“ Môžete stále „nasadať“, ale nakoniec určite „odkrívate“. Model je jednoduchý: nezvládate nič, len havarovať.
Nesprávate sa rovnako aj pri pokusoch o schudnutie? Nenastupujete opakovane na diétu a potom narazíte? Možno preto sa volajú „nárazové diéty“! Ja však chcem, aby ste prestali narážať a začali vyhrávať. Ak prídete na to, prečo havarujete, a využijete tento poznatok vo svoj prospech, máte veľmi vysokú šancu, že prestanete s tým, čo nefunguje, hoci je pravda, že udržať sa vo vzduchu je ťažšie. Často hovorievam, že rozdiel medzi víťazmi a porazenými spočíva v tom, že víťazi robia to, čo porazení spraviť nechcú. Ťažké veci, to je pravda. Veci, ktoré si vyžadujú silné odhodlanie. Nadišiel čas rozhodnúť sa pre víťazstvo.
Už sme sa naučili, že sa musíme prestať zháňať po rýchlych fatamorgánach chudnutia, priblížme si však teraz, prečo presne zlyhávajú. Predstavujem vám sedem najväčších „krutých právd“ o diétach z prieskumu, o ktorom sme hovorili v úvode, kde ľudia ako vy priznali, v čom presne zakaždým zlyhávajú. Pri každej krutej pravde vám prezradím, ako vám ju raz a navždy pomôžem prekonať.

Sedem krutých právd o diétach


Hlad

Faktom je, že hladní ľudia jedia. Ak odídete od stola nezasýtení, do večera zjete aj omietku zo stien. Čo sa potom stane? Napcháte sa. Hladní ľudia sa nakoniec musia najesť a najedia sa veru na prasknutie. Prepánajána, veď ako živočíšny druh sme naprogramovaní tak, že musíme jesť, aby sme prežili. Ale vážne, diéta, pri ktorej hladujete alebo ste často alebo neustále hladní, je nanič. Vážnym nedostatkom takej diéty je, že ide proti ľudskej prirodzenosti. A tak cítite vinu za to, že sa správate presne tak, ako vás príroda naprog­ramovala. Táto vina (z toho, že sa správate normálne) potláča mo­-tiváciu, sebadôveru a ničí osobné presvedčenie, a celé úsilie ide dolu vodou. Výsledok: zlyhanie.
Týmto programom vás chcem dostať do stavu, v ktorom nebudete uväznení neprestajným zožierajúcim hladom. Žiadna veda: ak prirodzene vyhladnete, potrebujete sa najesť. Očividne ešte nikomu nedošlo, že počas diéty jednoducho nesmiete hladovať. V prvom rade sa naučíte rozlišovať medzi ozajstným, fyzickým hladom (skutočnou potrebou tela prijímať výživu) a „hladom v mozgu“, ktorý sa dostaví len ako odpoveď na citový alebo iný problém. Základnou zásadou je, že si treba naladiť telo a jeho potreby, a ako som už spomínal, riešiť emocionálne problémy emocionálnymi riešeniami a telesné telesnými. Keď sa ich naučíte rozlišovať a primerane na ne reagovať, máte na 90 percent vyhraté. Predstavím vám tzv. stupnicu hladu a sýtosti, ktorá je veľmi dôležitým nástrojom pri posudzovaní toho, či vaše telo naozaj potrebuje jedlo, alebo či len pociťujete falošný hlad ako reakciu na nejaký spúšťač, alebo len zo zvyku. Ak ide o to druhé, poradím vám, ako falošnému hladu nepodľahnúť a nesabotovať samých seba.
Čo sa týka výživnosti jedál, asi budete musieť zmenšiť súčasné porcie, ak chcete schudnúť. Redukovanie gigantických porcií, ktoré možno teraz jedávate (mimochodom rovnako ako zvyšok vyspelého sveta), na postačujúce, zdravé porcie, ktoré podporujú chudnutie, však neznamená, že musíte hladovať. Prečo? Lebo nejde o to, aby sme jedli menej, ale o to, aby sme jedli dobré jedlo. Pri zostavovaní tohto plánu preto dietetici brali do úvahy najnovšie teórie a výskumy, aby pre vás vybrali jedlá, vďaka ktorým sa budete cítiť nasýtení počas jedenia aj dlho po ňom. Nebojte sa, veď ak sa dostaví ozajstný, fyzický hlad, nájdete v tomto stravovacom pláne veľa jedla. Výsledok: úspech.


Chuť maškrtiť

Keby ste boli drogovo závislí a dostali by ste sa na odvykačku, dostavil by sa u vás abstinenčný syndróm. V čase, keď s touto diétou začínate, ste zrejme závislí od iných „drog“, ako sú cukor, jednoduché sacharidy, soľ či tuky. S chuťou na sladkosti alebo zemiakové lupienky ste sa však nenarodili. Naučili ste sa ich mať radi. Má to však aj svetlú stránku: verím, že všetko, čo sa naučíte, sa viete aj odnaučiť.
Niektoré diéty toto vôbec neberú do úvahy. Hodia vás do vody bez toho, aby vás naučili plávať. Čakajú od vás, že sa zo dňa na deň zbavíte závislosti od rôznych dobrôt, a ani im nenapadne ponúknuť vám nejaký plán alebo nádejné riešenie na potlačenie maškrtných chúťok. Potom je už len otázkou času, koľko vydržíte, kým začnete rebelovať. Ani sa nenazdáte a už tretí raz idete do nonstop otvorených potravín, aby ste si kúpili niečo pod zub (v preklade: zošrotujete všetko, čo nájdete a čo budete tráviť ešte týždeň, rýchlejšie než šrotovačka). Alebo sa v noci pristihnete, že ako hladný zombík zaútočíte na chladničku a celú ju vyplienite. A potom budete ako gremlini z toho hororu, ktorí začali nepríčetne vyčíňať, ak ich nakŕmili po polnoci. Rovnako ako drogovo závislí, aj vy ste zoči-voči nezdravému jedlu skrátka bezmocní. Výsledok: zlyhanie.
Pri iných diétach vám nikto nevysvetlí, že hoci s najväčšou pravdepodobnosťou pocítite zo začiatku isté abstinenčné príznaky, tie po pár dňoch zoslabnú. Mali by zoslabnúť pri psychologických aj fyziologických závislostiach. V takom prípade vám chýba nádej, že takéto príznaky sa raz skončia. Pred niekoľkými rokmi prebehol experiment, pri ktorom jednej skupine účastníkov povedali, že počas testu budú vystavení bolestivému stimulu, za čo na konci dostanú 10 dolárov. Druhej skupine povedali to isté, až na to, že majú k dispozícii núdzové tlačidlo, ktoré môžu stlačiť a bolesť zastaviť, ak bude neznesiteľná. Výsledok ukázal, že účastníci, ktorí vedeli, že v prípade potreby majú situáciu pod kontrolou, zniesli štyri- až päťkrát viac bolesti než tí, ktorým bola len prisľúbená odmena.
V tomto stravovacom pláne vám pomôžem prekonať chuť maškrtiť tak, že budete mať k dispozícii isté špecifické potraviny, ktoré vám pomôžu utlmiť chuť na rôzne nezdravé hlúposti. Hoci ste sa naučili jesť nezdravé jedlá, je možné takéto chute postupne zmeniť. Potom sa jedného dňa len obzriete a poviete si: „Prepánajána, ako som mohol jedávať niečo také?“ Sladká šiška, ktorú ste s pôžitkom jedávali na raňajky, vám bude pripadať ako nechutne mastná, presladená hmota. Pomôžem vám dostať sa do toho bodu prostredníctvom pochopenia situácie a ponúknutia podobných chutí, ktoré zatiaľ potlačia túžbu na tie vaše obľúbené. Výsledok: úspech.


Obmedzujúce pocity

Niektoré diéty zahŕňajú zoznamy zakázaných jedál – jedál, ktorých sa nikdy, za žiadnu cenu nesmiete ani len dotknúť, nech sa deje, čo sa deje. V skratke, takáto taktika môže viesť len k rebélii. Väčšinou to vyzerá takto: mučia vás obmedzujúce pocity, že na tejto neznesiteľnej diéte budete už do konca života a nikdy viac neochutnáte kúsok chleba či rezeň. Nato začnete sami seba ľutovať, akoby ste boli trestaní, akoby ste nemohli ísť von s priateľmi, vychutnať si voľno či ísť na dovolenku. Máte pocit, že vám zo života zmizla všetka zábava, že vám stále niečo uniká, pretože „držíte diétu“. A vtedy vám v mysli začne klíčiť semienko vzdoru.
Ak vám diéta niektoré jedlá úplne zakazuje, môže sa stať, že práve tie budú pre vás ešte vzrušujúcejšie, akoby ste robili niečo „neslušné“. Poviete si: „Psst, nikomu ani muk, ale jem zákusok!“, zjete ho na jeden hlt a vychutnáte si ten víťazný pocit porušenia pravidiel. Ako vzdorovitý pubertiak vyhľadávajúci vzrušenie, aj vy sa vzbúrite proti prísnym obmedzeniam svojej diéty a veľmi rýchlo sa vrátite k zlým zvykom. Výsledok: zlyhanie.
Keďže vás chcem uchrániť pred rebéliou voči tomuto stravovaciemu plánu, bolo mi jasné, že ho nesmiem zahltiť nekonečnými zákazmi či zoznamami prísne zakázaných potravín, lebo tak či tak by ste ich nedodržali. Naopak, chcem, aby ste pochopili, že chudnutie si nevyžaduje bezhraničnú dokonalosť. Nikto nie je dokonalý, a ak sa snažíte práve o to, už vopred ste prehrali. Namiesto dokonalosti sa treba snažiť najviac, ako viete. V tom prípade stačí, ak sa budete držať stravovacieho plánu takmer stále, nie každú jednu sekundu každý jeden deň. Iste, treba si uvedomiť, že na zmenu potrebujete pevnú vôľu a otvorenú myseľ. Neznamená to však, že už nikdy si nejaké jedlo nesmiete dať. Ba čo viac, vymyslel som v tomto pláne systém bezrizikového podvádzania, vďaka ktorému nebudete musieť mať zlé svedomie. Vytvoríte si nový model pre seba a svoje stravovanie – ale vytvoríte si ho postupne. Svet sa nezrúti, ak kde-tu prekročíte jeho hranice a vďaka tomu nebudete cítiť potrebu rebelovať proti plánu. Výsledok: úspech.


Nepraktické a drahé diéty

Vezmem noviny a vidím článok „Šokujúca tragédia: muž nevysvet­liteľne dohryzený domácim miláčikom – vlkom. Nezostáva mi iné, len pokrútiť hlavou a pomyslieť si, ako mohli použiť slová vlk a domáci miláčik v jednej vete. A čo je šokujúce na tom, že napadol človeka? Veď vlci sú predsa mäsožraví predátori odjakživa. Nečudo, že ak nejaký hlúpy blázon nájde vlčie mláďa, vychová ho a naučí pár trikom, no jedného dňa príde domov neskôr a vyhladnutý vlk si ho pomýli s večerou. Prečo? Lebo každý živý organizmus to ťahá k jeho pravej podstate. Ten vlk má hlboko zakorenené inštinkty, ktorými sa riadi v krízových situáciách.
Aj my ľudia máme kdesi v hĺbke vryté zvyky, hodnoty, presvedčenie či správanie. Isteže, môžeme cestou odbočiť, ale tak či tak nás to bude ťahať späť. Preto platí, že ak vaša diéta vyžaduje, aby ste robili niečo, čo sa výrazne líši od vašich typických zvykov – napríklad nejedávať s rodinou, nechodiť do reštaurácie, jesť v čudnom čase, ktorý sa vám nehodí – vrátite sa postupne k tomu, čo je vo vás hlboko zakorenené. Nazýva sa to „inštinktívne smerovanie“.
Toto pravidlo neplatí len pri jedle, ale aj pri cvičení. Ak mám napríklad začať cvičiť ja, určite nie je riešením balet. Také čosi sa ku mne skrátka nehodí – viete si ma predstaviť v sukničke a balerínkach? Nikdy. Dajte mi však možnosť zašportovať si pri niečom, čo zahŕňa súťaženie, nejakú loptu, počítanie bodov a možnosť vyhrať, a hneď brnknete na správnu strunu mojej súťaživej povahy a chlapskej výchovy. Mňa nájdete na tenisovom kurte, nie na hodine jogy či pilatesu. Podobne fungujú aj diéty. Tie, ktoré vás nútia prekračovať hranice svojho každodenného života, sa dajú prežiť týždeň-dva, no veľmi rýchlo sa dostanete naspäť k svojmu bežnému spôsobu stravovania.
Diéty nefungujú ani vtedy, ak sú také náročné, že začnú vládnuť nášmu životu. V prípade, že musíte vypiť špeciálny elixír v momente, keď sa zobudíte, zapamätať si siahodlhé zoznamy dobrých a zlých potravín a celý deň so sebou vláčiť obedáre s presne vypočítanými a odváženými miniporciami, môžete dať rovno výpoveď, pretože máte novú prácu na plný úväzok. Niečo podobné platí, ak si musíte zakúpiť drahé pomôcky na cvičenie (prvá výstraha) podľa plánu, ktorý by nezvládli ani vojaci špeciálnej vojenskej jednotky. Diéta, na ktorú musíte neprestajne myslieť, ktorá vás zamestnáva každú minútu a nezapadá do vašich dní praskajúcich vo švíkoch (ako napokon aj vaše oblečenie) aktivitami, sa jednoducho nedá vydržať. Výsledok: zlyhanie.
Keď vám teda chcem zabrániť vrátiť sa k obvyklému správaniu, pre ktoré trpíte nadváhou, a pomôcť vám vyhnúť sa nepraktickosti diéty, musím zostaviť komplexný plán, ktorý si môžete prispôsobiť tempu každodenného života. Pozrite, je mi jasné, že vám dni ubiehajú rýchlosťou svetla, neprestajne niečo robíte a ani tak to všetko nestíhate. Nepamätáte sa ani, či ste zamkli dvere na byte, nieto ešte, či ste správne odvážili pomer tukov vo svojich raňajkách. Preto vám pri tejto diéte nedám nepraktické a zdĺhavé zoznamy pravidiel, proti ktorým by ste sa aj tak nakoniec vzbúrili. Práve naopak, mám pre vás pripravené 30-sekundové stratégie, jedlá s rýchlou prípravou, ako aj rýchle a efektívne cvičenia, ktoré si ľahko zaradíte do diára. Navyše som z tejto rovnice odstránil všetku matematiku. Pri ponúkanom pláne nemusíte počítať kalórie, obsah tukov, cukru, sacharidov ani ničoho iného. Budete sa učiť za pochodu – pri príprave jedál a porcií odporúčaných týmto stravovacím plánom postupne zistíte, koľko by ste mali jesť. Každé z jedál sa dá ľahko zohnať a pripraviť, a dokonca sa naučíte, čo si objednať, ak jete mimo domu.
Jedno si však musíme ujasniť: ak vášmu životu vládne jedlo, ak skutočne žijete preto, aby ste jedli, ak máte za každých okolností poruke nezdravé pochúťky, ak ani len nepohnete prstom s výnimkou toho, keď sa potrebujete načiahnuť za sladkosťami na vrchnej polici, v tom prípade sa váš životný štýl bude musieť zmeniť. Vašou prioritou sa bude musieť stať zdravie. Nepoviem vám, že môže byť aj vlk sýty, aj ovca celá. Vravím len, že tento plán vám pomôže dosiahnuť pozitívnu zmenu praktickým spôsobom.
Tento plán je takisto ľahký a zrozumiteľný, dá sa zvládnuť aj v hektických časoch. Okrem toho zasadí úder populárnej teórií, že schudnúť sa dá len vtedy, ak nejeme skoro nič, aby sme sa vyhli sacharidom (lebo sacharidy sú smrť, všakže?). Chcem vám predstaviť kroky, ktoré rýchlo pochopíte a ľahko uskutočníte, ako aj informácie o nových teóriách a vedeckých výskumoch, a pomôcť vám tak dosiahnuť, po čom túžite. Výsledok: úspech.


Nuda

Keď jedávate deň čo deň presne to isté a zoznam „dovolených“ potravín sa ľahko vojde na stránku malého poznámkového bločku,
začne vás jedlo nudiť. Monotónnosť je zabijakom každej diéty. Ak môžete jesť len kura a zeler, rýchlo sa dostanete do bodu, keď by ste boli radšej, keby to sprosté kura radšej zjedlo vás, než aby ste vzali do úst ešte jeden kúsok suchého, neslaného-nemastného bieleho mäsa. Ľudia väčšinou oceňujú rozmanitosť, čiže ak si ju odopriete, ženiete svoj čln priamo do búrky. Ak vaše chuťové bunky túžia po niečom, hocičom, len nie po ďalšom kúsku surového zeleru, napokon sa na všetko vykašlete a namierite si to rovno do dverí najbližšieho fastfoodu. A viete, čo ešte? Nudné jedlá bez chuti nijako nezastavia symptómy vracajúcej sa cukrovej závislosti, o ktorých sme hovorili. Takže sa cítite zle, ste hladní a nenávidíte celú diétu. Výsledok: zlyhanie.
Uvedomujem si, že moment, kedy sa začnete pri diéte nudiť, je momentom, keď nastúpite na kĺzačku neúspechu, a preto som aj tento plán navrhol tak, aby som zaujal aj vaše chuťové bunky. Chcem, aby ste sa na jedlo tešili a vychutnali si zdravé pochúťky, ktoré vaše telo potrebuje, a budete až prekvapení, ako rýchlo táto zmena nastane. Pozrite, ak ste si vycvičili mozog tak, že túži po rezňoch alebo kopcoch zmrzliny, asi neuveríte, že by ste sa jedného dňa mohli tešiť na niečo zdravé. Vaše telo však potrebuje výživné základy z čerstvých, celozrnných potravín, a tak keď raz prepnete na režim správneho stravovania, aj mozog sa preladí veľmi rýchlo. Jedlá v tomto stravovacom pláne sa skladajú z pestrých, výživovo bohatých potravín a ochucovadiel, sú rôznorodé a plné rozličných chutí, takže napĺňajú všetky spomínané predpoklady, aby ste neupadli do nudy. Výsledok: úspech.


Pokušenia

Keby sa alkoholik prišiel liečiť do rehabilitačného centra, v ktorom je každá miestnosť zásobená chľastom, čo myslíte, ako dlho by zo­-stal triezvy? Veď to je, akoby sme žiadali rybu, aby prestala plávať. Keď sa snažíte schudnúť a „vytriezvieť“ z dlhoročnej závislosti od jedla, musíte svojim cieľom prispôsobiť aj okolie. Programy na chudnutie, ktoré neporadia, ako si úspešne prispôsobiť prostredie (myslím tým doma, v práci, v aute, ako aj „virtuálne“ prostredie), vás vystavujú neúspechu. Ak v slabej chvíli otvoríte mrazničku a z nej sa na vás usmievajú balenia zmrzliny a mrazenej pizze, nemáte šancu. Výsledok: zlyhanie.
Ukážem vám, ako naprogramovať na úspech celé svoje okolie. Pripomínam, že keď vyhladnete, budete jesť. Tu je niečo nové: Odstráňte zo svojho dosahu všetky pokušenia, aby vás nelákali vrecká zemiakových lupienkov, sladkostí a nanukov, keď naozaj príde čas na jedlo. Keď ich nebudete mať k dispozícii, nastavili ste si svoj svet tak, aby vás podporoval v „triezvosti“. V skutočnosti nechceme skoncovať so zlým zvykom, len ho nahradíme novým. A ten musí spĺňať dve podmienky: musí byť zdravý a nezlučiteľný s tým predošlým.
Prvá podmienka znamená, že musíte nahradiť zemiakové lupienky, sladkosti a nanuky, ktoré odstránime, zdravými alternatívami, ktoré vám budú chutiť tiež. Pri tomto pláne sa nikdy neocitnete v situácii, že by ste nemali niečo pod zub. Budete mať okolo seba dobré jedlá, lebo, ako som už spomínal, hladní ľudia jedia a jedia to, čo majú k dispozícii. A navyše sa za žiadnu cenu nesmiete cítiť vinní za to, že jete.
Druhá podmienka sa týka toho, že si musíte osvojiť také nové zvyky, ktoré vytlačia tie staré, lebo spoločne by nefungovali. Ak ste zvyknutí prísť domov cez kuchyňu a nadláviť sa tisíckami kalórií v podobe drobných pochúťok ešte skôr, ako si dáte dole kabát, tak je potrebné vymyslieť niečo, čo vám zabráni v nájazde na kuchyňu. Prichádzajte domov prednými dverami alebo choďte rovno po práci do posilňovne – vhodná je akákoľvek aktivita, ktorá vám pomôže zbaviť sa starého zvyku. Myslím, že budete prekvapení, akú významnú úlohu zohráva okolie pri neúspešnom chudnutí a ako ľahko sa dá preprogramovať a nastaviť na nové zvyky, ktoré vydržia celý život. Výsledok: úspech.


Nestále výsledky a výkyvy

Predstavte si samých seba, ako sa hneď ráno staviate na váhu, dúfate a modlíte sa, že sa konečne ukáže výsledok všetkej tej niekoľkotýždňovej ťažkej práce. Spomínate si na chvíle, keď ste sa s odretými kolenami prebojovali cez všetky chute na jedlo a hraničné momenty číreho hladovania, až sa zdá, že to bol najdlhší mesiac v živote, a teraz, v tejto chvíli uvidíte, či to stálo zato. Zatvoríte oči, vykročíte na váhu, vydýchnete, otvoríte oči a – ČOŽE?! – ešte ste kilo pribrali? Ako je to možné? Od slova do slova ste sa predsa riadili tou sprostou diétou! Odmietli ste babkin jablkový koláč na rodinnom stretnutí a úplne ste prestali piť sladké limonády. To je neskutočné! Nemožné! Nemysliteľné! A koniec. Je po diéte. Žiadna odmena, žiadne okamžité výsledky, na túto diétu zabudnete. A pomyslíte si, či ešte z toho koláča niečo nezostalo.
Možno diéta na nejaký čas zafunguje, no zrazu so škrípaním zabrzdí a ručička na váhe sa nepohne, nech robíte, čo chcete. Dostali ste sa na obávanú úroveň, keď sa neviete pohnúť z miesta, čo spôsobí extrémnu frustráciu a deštruktívne pochybnosti o sebe samých.
A začnete si hovoriť: „Chyba je vo mne. Nikdy nebudem vážiť ani o kilo menej než teraz. Radšej prijmem svoj osud, skoncujem s touto šialenou diétou, opäť sa začnem obliekať do vrecových šiat a jedávať polevu na torty rovno zo škatule.
Či už ide o posledné tri alebo posledných desať kíl, ak vám diéta nepomôže prekonať túto hranicu, letí von oknom. A onedlho na vás už aj tie maxi šaty začnú vyzerať ako mini – a budú širšie než dlhšie. Výsledok: zlyhanie.
Ak chcem, aby ste nestratili motiváciu, nezostáva mi nič iné než hovoriť o chudnutí pravdu. Odborníci vravia, že by ste sa mali snažiť chudnúť postupne, a to pol kila až kilo za týždeň. Majte preto realistické očakávania – nech už rôzne výrobky na chudnutie hovoria hocičo, 20 kíl za týždeň neschudnete.
Ja vám však pomôžem stanoviť si zdravé priebežné ciele, vďaka ktorým budete mať dobrý pocit, že na svojej misii postupne dosahujete výsledky.
Do ustálenej hmotnosti počas diéty sa dostávate aj preto, lebo keď jete stále to isté a cvičíte presne tak isto deň čo deň, začnete sa nudiť a strácať motiváciu. Preto som navrhol plán s rozličnými cvičeniami a množstvom jedál, vďaka ktorým záujem a motiváciu nestratíte. Na to, aby ste do tohto programu vniesli ešte viac rôznorodosti, mali by ste začať nanovo so všetkými fázami plánu každých 30 dní. Ak teda svoj cieľ nedosiahnete počas prvých 30 dní, v závis­losti od toho, koľko chcete schudnúť, začnete opäť niektorú z troch fáz, a tak budete pokračovať miernym tempom až do cieľa.
Problémy nastávajú aj vtedy, ak strácate počas diéty priveľa svalovej hmoty. Stáva sa to vtedy, keď sa sústredíte výlučne na kardiovaskulárne cvičenie a redukciu kalórií, čiže pri väčšine diét. Svaly však kalórie spaľujú, preto som do plánu zaradil aj špeciálny druh tréningu na výdrž, pri ktorom sa buduje chudé svalové tkanivo, aby sa tak počas dňa zvyšovala miera spaľovania kalórií vo vašom tele. Aj keď budete sedieť a pozerať televíziu, vaše telo bude za vás stále pracovať. Výsledok: úspech.
Ako som povedal, nie som prvý, kto vymyslel diétu, čo naozaj funguje. Porazením siedmich „krutých právd“ o diétach som však spätne zostrojil spôsob, ktorý vám pomôže dosiahnuť vytúženú hmotnosť. Na každom kroku vám ponúkam víziu do budúcnosti. Bez prekvapení alebo trikov, len jasný, uskutočniteľný plán, pri ktorom presne viete, čo môžete čakať.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2017 ISBN: 9788022208437 Rozmer: 140×210 mm Počet strán: 244 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách