Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Judikatúra vo veciach dokazovania v civilnom konaní

Judikatúra vo veciach dokazovania je ďalšou publikáciou zo žiadanej edície výberu judikatúry vo vydavateľstve Wolters...


🍎 Vypredané
35,30€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Judikatúra vo veciach dokazovania je ďalšou publikáciou zo žiadanej edície výberu judikatúry vo vydavateľstve Wolters Kluwer.

Dokazovanie patrí dnes vzhľadom na nové procesné kódexy (na ktoré sa tiež autori odvolávajú) medzi najvýznamnejšiu časť občianskeho súdneho konania. Správny súhrn všetkých poznatkov dôležitých pre rozhodnutie je predpokladom pre zákonné rozhodnutia súdov. Tieto postupy dosiaľ upravoval Občiansky súdny poriadok, no s účinnosťou od 1. júla 2016 sú to tri nové procesné kódexy, a to Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.
Predkladaný prehľad judikatúry sa sústreďuje predovšetkým na rozhodnutia vzťahujúce sa na ustanovenia, ktoré upravujú základné princípy dokazovania, dôkaznú povinnosť, spôsob vykonávania dôkazov, jednotlivé dôkazné prostriedky a hodnotenie dôkazov. Okrem nich je dotvorená úpravou označovania a navrhovania dôkazov, zabezpečovania dôkazov pred začatím konania, požiadavkami na obsah odôvodnenia súdneho rozhodnutia, ak ide o hodnotenie dôkazov súdom, odvolacími dôvodmi vzťahujúcimi sa na zisťovanie skutkového stavu, vykonanie či nevykonanie dôkazov, úpravou dokazovania v odvolacom konaní, významom dôkazov vo vzťahu k obnove konania či v dovolacom (mimoriadnom dovolacom) konaní.

Podstatnou je však aj judikatúra poukazujúca na odlišnosti v procese dokazovania v nesporovom konaní a v správnom súdnictve.

Vzhľadom na to, že všetka aplikovateľná judikatúra k dokazovaniu, ktorú možno využiť po nadobudnutí účinnosti nových procesných kódexov, sa viaže k Občianskemu súdnemu poriadku, je pri jej aplikácii nevyhnutné zohľadniť legislatívne odlišnosti v oblasti dokazovania, ktoré nadobudli účinnosť 1. júla 2016. Tu nepostačuje iba mechanické porovnanie textu jednotlivých ustanovení, je potrebné vychádzať zo základných princípov dokazovania podľa dnes účinnej a novoprijatej právnej úpravy civilného procesu.

Výber judikatúry obsahuje rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, Ústavného súdu SR a takisto je doplnená rozhodnutiami Najvyššieho súdu ČR.

Publikácia je určená pre širokú právnickú verejnosť (právnikov, advokátov, sudcov, vyšších súdnych úradníkov,...), ako aj pre študentov práva.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2016 ISBN: 9788081684647 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 412 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách