Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Ideológia a racionalita v dejinách vied a živote

„Vedecká ideológia je evidentne nepochopením metodologických požiadaviek a pracovných možností vedy,“ píše v knihe Ideológia...


🍌 Odosielame o 6 dní.
10,00€
Zľava 29%
7,10€

📚Prečítaná za 6,50€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

„Vedecká ideológia je evidentne nepochopením metodologických požiadaviek a pracovných možností vedy,“ píše v knihe Ideológia a racionalita v dejinách vied o živote francúzsky filozof vedy a lekár Georges Canguilhem, žiak Gastona Bachelarda a učiteľ Michela Foucaulta. Popritom si kladie aj ďalšie otázky: Čo sú vedecké ideológie a ako sa líšia od antivedy, povery či pseudovedy? Aký je ich vzťah k ekonomickým, politickým a náboženským ideológiám? Čo odlišuje vedecké ideológie od ideológií vedcov? Je vedecká ideológia iba prekážkou, alebo môže byť aj podmienkou utvárania vedy? Aký je vzťah medzi ideológiou a vedeckou racionalitou? Tam, kde kriticky uvažujúca veda zužuje svoj predmet skúmania, vedecká ideológia ho naopak neopatrne rozširuje a vysvetľuje ním oblasti, nad ktorými daná veda nemá kontrolu. Canguilhem dodáva, že „vedecká ideológia je potom takým poznaním svojho predmetu, ktorému sa vzďaľuje tým viac, čím väčšmi je presvedčená, že sa ho zblízka dotýka“.

Kniha je prvým prekladom diela významného francúzskeho filozofa do slovenčiny. Tvorí ju sedem zozbieraných prác, ktoré Canguilhem postupne vypracoval počas 70. a 80. rokov minulého storočia. Témy, ktoré v nich otvára, nezostarli. Naopak, zásadným spôsobom sa týkajú aj súčasnej vedy.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2015 ISBN: 9788080828349 Rozmer: 148×210 mm Počet strán: 188 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách