Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Návrat do horiaceho domu

Anna GruskováAnzio (2015)

🍌 Dodanie môže trvať viac ako dva týždne
12,20€
Zľava 10%
10,98€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Historický dokument s priloženým komiksom. Film Návrat do horiaceho domu ponúka nový, ženský pohľad na vojnu. Predstavuje život Chavivy Reickovej (1914 - 1944), hrdinky Slovenského národného povstania, príslušníčky britskej spravodajskej služby, aktivistky i zanietenej sionistky. Stojí za to vymeniť lásku, či rodinu za hrdinské skutky?
Chaviva Reicková bola vojnovou hrdinkou, no jej dobrodružný príbeh môže inšpirovať aj dnes. Narodila sa do chudobných pomerov, a celý život bojovala o svoje miesto pod slnkom. No nestarala sa len o seba: bola hnaná nutkavou túžbou pomáhať druhým. Ešte doma, v Bystrici ju poznali ako výstrednú mladú ženu, jazdiacu na motorke a aktívnu v miestnych dobrovoľníckych spolkoch. Keď prišiel na Slovensko fašizmus, pomáhala Židom vybavovať víza do vtedajšej Palestíny. Nakoniec tam sama odcestovala, budovať židovský štát, dnešný Izrael. Keď vypuklo na Slovensku povstanie, nezaváhala.
Dala sa naverbovať do Churchillovej tajnej služby, kde prešla rovnakým výcvikom ako James Bond. To všetko preto, aby sa mohla vrátiť do Bystrice- pomáhať v povstaní. Mohla v bezpečí svojho kibucu zakladať rodinu, no ona sa vrátila do horiaceho domu. Chavivin osobný príbeh zároveň otvára i všeobecnejšiu tému pôsobenia žien v SNP i v dnešnej armáde. Čo si myslia dnešné Chavivy, vojačky na Slovensku i v Izraeli, o svojej službe vlasti? Na pozadí udalostí spred 70 rokov sa režisérka s obavami pozerá na rast pravicového extrémizmu v súčasnosti.
Film prináša nielen množstvo neznámych archívnych materiálov, spomienky pamätníkov a putovanie po Chaviviných stopách na Slovensku, vo Veľkej Británii a v Izraeli, ale predovšetkým príbeh príťažlivej osobnosti, ktorý môže inšpirovať i v súčasnosti.


Recenzie a kritiky

Recenzie na ČSFD
Rok vydania: 2015 Rozmer: 135×170 mm Dĺžka: 70 Obal: DVD obal Jazyk: slovenčina, angličtina

Zaradené v kategóriách