Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Medzi stagnáciou a oživením

Vývoj a perspektívy svetovej ekonomiky


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
11,00€

📚Prečítaná za 7,15€ (Zľava 35%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Globálna ekonomika je medzi stagnáciou a oživením. Na jednej strane, Európska únia je v dôsledku dlhovej krízy v eurozóne takmer v ekonomickej stagnácii, a na strane druhej, ekonomiky USA a Japonska prekvapujúco znovu ožili. Rovnako aj rozvíjajúce sa a rozvojové ekonomiky pokračujú, i keď s miernym spomalením, v solídnom ekonomickom raste. Tento pozitívny signál, resp. oživenie v niektorých kľúčových ekonomikách je stále veľmi krehké a závisí od ďalšieho vývoja svetovej ekonomiky, najmä v ekonomikách eurozóny.
V každom prípade, svetová ekonomika v jej ďalšom vývoji bude čeliť mnohým výzvam. Prvou z nich je konsolidácia verejných financií v mnohých kľúčových ekonomikách, ale najmä v tzv. periférnych krajinách eurozóny. Druhou výzvou pre globálnu ekonomiku je zníženie miery nezamestnanosti, ktorá je čiastočne dôsledkom medzinárodnej hospodárskej krízy. Tvorba nových pracovných príležitostí ostáva jednou z hlavných úloh vlád v súčasnosti. Riešenie tohto problému znamená zvýšenie súkromnej spotreby, zvýšenie produkcie, zvýšenie úspor a investícií a zvýšenie ekonomického rastu, čo v konečnom dôsledku vedie k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľstva. Ďalšou výzvou, ktorá sa týka všetkých krajín, ale najmä rozvíjajúcich sa a rozvojových krajín, je vyrovnať sa s vysokými cenami primárnych komodít a tlmiť inflačné tlaky z nich vyplývajúce.
Nemenej dôležitou výzvou je riešenie problému dlhodobej globálnej nerovnováhy. Tento problém považujeme za jeden z rozhodujúcich faktorov, ktoré viedli k vypuknutiu poslednej krízy, pričom naďalej ostáva nepovšimnutý, resp. vzhľadom na neochotu kľúčových ekonomík sveta, jeho riešenie je odsunuté na neurčito, čo možno považovať za časovanú bombu globálnej ekonomiky.
Predkladaná monografia, v poradí siedma v sérii publikácií Ekonomické-ho ústavu SAV o vývoji a perspektívach svetovej ekonomiky, má za cieľ priblížiť a analyzovať ekonomické dianie vo svete z národného, regionálneho i globálneho hľadiska a zosumarizovať závery riešiteľského kolektívu vypracované na báze poznania predkladaných problematík, vyplývajúceho z dlhodobého skúmania s využívaním tak prvotných, ako aj sekundárnych informácií čerpaných z medzinárodných inštitúcií (SB, MMF, WTO, FAO, ILO, UNCTAD atď.) a iných renomovaných vedeckých organizácií. Obsah predkladanej monografie je určený nielen odbornej a podnikateľskej verejnosti, ale aj študentom ekonomického zamerania.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2012 ISBN: 9788071441977 Rozmer: 145×210 mm Počet strán: 354 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách