Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Judikatúra vo veciach trov občianskeho súdneho konania

Výber obsahuje publikované aj nepublikované súdne rozhodnutia tak slovenských, ako aj českých súdov, pokiaľ môžu byť vďaka...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
26,90€
Zľava 17%
22,20€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Výber obsahuje publikované aj nepublikované súdne rozhodnutia tak slovenských, ako aj českých súdov, pokiaľ môžu byť vďaka hodnotným zovšeobecneným názorom užitočné aj pre slovenskú právnu prax. Keďže právna úprava trov konania je v obidvoch republikách v procesných kódexoch takmer totožná, nie je pochýb o tom, že aj judikatúra českých súdov je pre slovenskú právnu prax plnohodnotným prameňom zaujímavých právnych názorov.

Do publikácie neboli zaraďované súdne rozhodnutia týkajúce sa individuálneho oslobodenia od súdnych poplatkov, ktoré síce vychádzajú z § 138 OSP, ktorý je systematicky zaradený do tretej hlavy tretej časti Občianskeho súdneho poriadku nazvanej „Trovy konania“, no ich spracovanie môže odborná verejnosť nájsť v publikácii ,,Judikatúra vo veciach súdnych poplatkov“, kde sme pre komplexnosť spracovania témy súdnych poplatkov považovali ich zaradenie za vhodnejšie.

Z jednotlivých rozhodnutí bola vyabstrahovaná právna veta a pri niektorých rozhodnutiach uvádzame tiež stručný opis skutkového stavu alebo časť odôvodnenia rozhodnutia pre lepšie pochopenie interpretácie a následnej praktickej aplikácie konkrétnej právnej úpravy zo strany súdu. Z veľkého množstva dostupných rozhodnutí sme sa snažili vybrať hlavne tie, ktorých zovšeobecnené závery by mohli byť užitočné pre čo najviac súčasných či budúcich sporov a eliminovať výber takých rozhodnutí, ktoré by už pre svoju špecifickosť alebo zásadné zmeny v relevantnej právnej úprave nenašli širšie využitie.
Výber judikatúry je určený vyšším súdnym úradníkom, sudcom či advokátom.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2015 ISBN: 9788081681837 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 272 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách