Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Dar lásky pre rodičov

Každý rodič sa občas pýta sám seba, či pre svoje deti robí naozaj to najlepšie, či ich dobre pripravuje na život a vzťahy,...


🍎 Vypredané
11,90€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Každý rodič sa občas pýta sám seba, či pre svoje deti robí naozaj to najlepšie, či ich dobre pripravuje na život a vzťahy, či im vhodným spôsobom prejavuje lásku...

Cieľom tejto knihy je pomôcť zaneprázdneným mamám a otcom naplno ľúbiť svoje deti, tešiť sa z nich a zároveň ich sprevádzať všetkými obdobiami života. Ponúka štyridsaťdňový program, prostredníctvom ktorého môžu rodičia získať svieže impulzy a začať vnímať svoje deti a vzťahy s nimi v novom svetle. Povzbudivé myšlienky a rady autorov sa opierajú o múdrosť citátov z Biblie, a tak ponúkajú nielen ľudský, ale aj duchovný pohľad na výchovu v láske a pre Lásku.

VAŠE DETI NIE SÚ BOŽÍM DAROM LEN PRE VÁS, SÚ AJ DAROM PRE BUDÚCE GENERÁCIE.

Pre rodičov nie je nič krajšie ako intenzívny vzťah s vlastnými deťmi a vedomie, že v ich živote zakorenila láska a všeľudské hodnoty.

Láska… všetko znáša,
všetko verí, všetko dúfa
a všetko vydrží. ( 1Kor 13, 7 – 8)



Ukážka textu z knihy



Predhovor autorov


Od prvého vydania knihy Dar lásky (The Love Dare) v roku 2008, nás neustále nadchýna skutočnosť, že ľudia po celom svete sa podľa nej vydávajú na cestu a v každodennom manželskom živote sa učia uplatňovať princípy lásky. Dostali sme nespočetné množstvo e-mailov, v ktorých sa s nami manželia delia o to, ako sa do seba nanovo zaľúbili, ako si zachránili stroskotávajúce manželstvá a ako pochopili skutočnú podstatu pravej oddanej lásky.
Popritom nás ľudia najviac žiadali, aby sme podobný program vypracovali aj pre rodičov, ktorí by podľa neho postupovali vo vzťahu k svojim deťom. A tak vám teda s veľkou radosťou predstavujeme knihu Dar lásky pre rodičov (The Love Dare for Parents).
Cieľom jednotlivých kapitol je v prvom rade inšpirovať a povzbudiť mamy a otcov v ich každodennom spolunažívaní s deťmi. Napriek tomu, že kniha má rovnakú štruktúru ako Dar lásky (The Love Dare), cesta, ktorú ponúka, je úplne nová!
Hoci sme sami rodičmi desiatich detí, nedokážeme dostatočne vyjadriť vďačnosť našim rodičom, Larrymu a Rhonwyne Kendrickovcom, ktorí okrem toho, že nás vychovali v milujúcej rodine, delili sa s nami o rady a nápady aj pri písaní tejto knihy. Ich podpora, modlitba, vernosť a dobrý príklad, ktorými nás počas všetkých tých rokov sprevádzali, sú mnohorakým spôsobom prítomné takmer v každej kapitole.
Niektoré zásady rodičovstva uvádzané v tejto knihe sa vám môžu zdať veľmi jednoduché a samozrejmé, zatiaľ čo iné budú pre členov vašej rodiny predstavovať priam prelomové myšlienky. Najdôležitejšie však nie je to, čo sa naučíte, ale to, čo budete reálne a dôsledne uplatňovať vo vzťahu k svojim deťom. Ak človek žije podľa spoznanej pravdy, veci sa menia. Zakaždým, keď si pomyslíte „to už viem“, mali by ste si položiť otázku „a robím to?“. Dúfame, že táto skúsenosť vo vás naštartuje nový, dynamický spôsob myslenia a svieži prístup k životu.
Každý rodič cíti, že v niektorých oblastiach by mal zabrať, ale väčšinou nevie ako. Táto kniha chce zaneprázdneným mamám a otcom pomôcť naplno ľúbiť svoje deti, tešiť sa z nich a zároveň ich sprevádzať všetkými obdobiami ich života. Naším cieľom je naučiť vás vytrvalo prejavovať deťom lásku.
Zároveň dúfame, že vám pomôžeme zblížiť sa s nimi natoľko, aby vaše vzťahy odteraz stáli na vzájomnej úcte a dôvere. Táto skúsenosť by vám mala pomôcť čo najlepšie vychovať svoje deti a pripraviť ich na odovzdávanie dôležitého posolstva budúcim generáciám.
Jednotlivé úlohy sme sa snažili napísať tak, aby boli zmysluplné bez ohľadu na to, či máte doma škôlkarov alebo stredoškolákov, ale uvedomujeme si, že niektoré úlohy budete musieť ešte aj sami prispôsobiť veku vašich detí a konkrétnym podmienkam.
Chceme vás povzbudiť, aby ste pokračovali v začatej ceste a tešili sa z nej, aj keby reakcie detí neboli hneď pozitívne! Na úvod vás chceme poprosiť, aby ste si prečítali týchto päť otázok a odpovedí:

1. Čo ak som slobodná matka/slobodný otec alebo ak sa môj manžel/moja manželka nechce podieľať na tomto programe?
Nevadí. Každú úlohu si jednoducho prispôsobte svojej situácii. Bude to skvelá príležitosť prehĺbiť osobný vzťah s deťmi a zároveň rozvíjať svoje rodičovstvo.

2. Čo ak zaostávam a nedokážem držať krok?
Ak nedokážete dokonale splniť každú úlohu, neobviňujte sa. Postupujte tempom, aké vám vyhovuje. Ak sa kdesi zaseknete a zvádzate boj, pamätajte, že kráčať pomaly a dôjsť do cieľa je dôležitejšie, ako ju prejsť za štyridsať dní. Robte, koľko vládzete, a program si podľa potreby prispôsobte.

3. Čo ak som práve od svojich detí odlúčený/á?
Nevzdávajte to a hľadajte tvorivé riešenia. Zamerajte sa na to, čo sa dá urobiť. Môžete si prečítať knihu, oboznámiť sa s úlohami, a potom vo vhodnej chvíli splniť tie, ktoré sa dajú uskutočniť, keď sa vám naskytne príležitosť byť so svojimi deťmi. Alebo môžete jednotlivé výzvy premeniť na modlitby za svoje deti. A napokon, niektoré sa dajú zrealizovať aj prostredníctvom pošty alebo internetu. Jednoducho sa prispôsobte situácii.

4. Čo ak moje deti nereagujú dobre?
V tomto programe nejde až tak o to, ako reagujú vaše deti, ale o to, aby ste sa ich naučili ľúbiť. Nenechajte sa odradiť. Väčšina detí zareaguje pozitívne ihneď, ale niektorým to trvá dlhšie. Ak s vami zažili roky plné bolesti a emocionálneho napätia, budú potrebovať viac času a podpory, aby sa rany zahojili. Vyzbrojte sa trpezlivosťou, myslite na budúcnosť a nikdy nepodceňujte silu bezpodmienečnej lásky.

5. Mám každý deň splniť danú úlohu iba s jedným dieťaťom alebo so všetkými?
Môžete to urobiť tak aj tak. Dá sa prejsť celých štyridsať dní s každým dieťaťom osobitne a určite to pre každé z nich bude jedinečný zážitok, ale uvedomte si, že na to treba podstatne viac času. Ak sa pre to rozhodnete, nezabudnite ostatným deťom vysvetliť, čo vlastne robíte, aby nemali pocit, že sú odstrčené. Druhá možnosť je ísť so všetkými deťmi naraz, ale úlohy, v ktorých máte venovať každému dieťaťu osobitnú pozornosť, uskutočnite s každým dieťaťom zvlášť, a až potom pokračujte ďalej. Plnenie úloh by ste si mali čo najviac prispôsobiť vašej aktuálnej situácii.
Dúfame, že kniha Dar lásky pre rodičov bude pre vás jedným veľkým dobrodružstvom, ktoré prinesie do vašich vzťahov nové svieže impulzy.
A potom sa nezabudnite o svoj príbeh a nové skúsenosti podeliť s ostatnými, aby ste ich inšpirovali a povzbudili! Nechceli by ste, aby také čosi podnikli aj vaši rodičia pre vás? Nebojte sa teda vykročiť na cestu lásky!

Nech vás na nej sprevádza požehnanie,

Stephen a Alex Kendrickovci
Autori knihy Dar lásky pre rodičov


Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás.
Ostaňte v mojej láske!
(Jn 15, 9)





AKO VYCHOVÁVATE SVOJE DETI?
Bezplatný dotazník

Rodičovstvo nás väčšinou pohltí natoľko, že si len málokedy nájdeme čas, aby sme realisticky zhodnotili, ako sa nám vlastne darí byť rodičmi a či svoje deti ľúbime tak, ako by sme chceli. Krátkym BEZPLATNÝM dotazníkom by sme vám chceli pomôcť zistiť, akí ste rodičia, a postupne mapovať vaše pokroky na odvážnej ceste lásky. Dotazník je jednoduchý, dostupný a určený len na súkromné použitie. Stačí ísť na stránku LoveDareTest.com.
V priebehu niekoľkých minút zistíte, v ktorých oblastiach by ste mali ako rodičia pridať a ako môžete systematickejšie využívať knihu Dar lásky pre rodičov, aby vám osobne priniesla čo najväčší úžitok. Spolu so spracovanými výsledkami vám v rámci niekoľkých zásadných oblastí ponúkneme aj užitočné návrhy, ktoré vám môžu pomôcť stať sa čo najlepšími rodičmi. Zároveň vás upozorníme na konkrétne „dni“ v Dare lásky pre rodičov, ktoré sa najviac dotýkajú vašich potrieb. Dotazník si môžete kedykoľvek bezplatne zopakovať a zistiť, aký pokrok ste urobili.
Tento dotazník sme vytvorili v spolupráci so spoločnosťou LifeWay Research, ktorá v súčasnosti patrí medzi najlepšie v oblasti výskumov zameraných na kultúrne trendy a otázky týkajúce sa viery a vzťahov. Veríme, že vám poskytne zaujímavé informácie a bude pre vás prínosom. Nezáleží na tom, či si ho urobíte osamote alebo vo dvojici, či dokonca anonymne. Veríme, že pre vás bude užitočný a pomôže vám stať sa naozaj dobrými rodičmi.
Takisto si môžete bezplatne urobiť dotazník zameraný na fungovanie vášho manželstva, ktorý je k dispozícii na tej istej stránke. Všetci sa máme čo učiť, ale dobrá správa je, že kým máme čas a príležitosti, môžeme sa zdokonaľovať vo vzájomnej láske i v láske voči svojim deťom.



A MÔŽEME ZAČAŤ
Úvod

Sväté Písmo hovorí, že deti sú Boží dar. Krásne plody života a drahocenné šípy v ruke (Ž 127, 3 – 5). Boh ich urobil na svoj obraz, presne vie, prečo ich stvoril, nesmierne ich ľúbi a zveril ich do opatery práve vám. Sú vaším dedičstvom i odkazom.
Zmeniť svojich rodičov je takmer nemožné. Ale deti sa dajú formovať. Pre zvyšok sveta možno nie ste ničím výnimočným, no pre svojho syna či dcéru ste práve vy hlavným hrdinom alebo hrdinkou príbehu; človekom, čo s nimi prekonáva krízy a plní sny. Cez vás dennodenne objavujú svoju podstatu, cenu a životné hodnoty.
Keby sme si dokázali naplno uvedomiť, ako rýchlo naše deti vyrastú a aký vzácny je každý okamih prežitý s nimi, žasli by sme. Od narodenia dieťaťa do jeho osemnástych narodenín prejde približne 6 575 dní. A hoci sa v tej chvíli naše rodičovstvo nekončí, koľké mamy a otcovia premrhajú ten oceán vzácnych príležitostí, detstvo svojich detí, neustálou honbou za peniazmi a chvíľkovým potešením?
Táto kniha vás vyzýva, aby ste ľúbili a formovali svoje deti, kým sa dá. Nasledujúce dni sa môžu stať mozaikou skúseností, ktorá vašim deťom poskytne obraz nesebeckej, bezpodmienečnej lásky. Rodičovstvo nie je ľahké, ale mení životy a to je úžasné. Ste to práve vy, kto najviac vplýva na svoje deti a preto vám vyprosujeme Božie požehnanie na tejto ceste.
Chce to však odvahu a vytrvalosť. Ak sa na to dáte, malo by vám byť jasné, že nebudete viac svoje srdce nasledovať , ale budete ho musieť viesť. Biblia hovorí, že „nadovšetko klamlivé je srdce“ (Jer 17, 9) a vždy sa usiluje o to, čo v danej chvíli považuje za správne.
Nech vás na tejto ceste neodradia žiadne emócie. Objavujte a preukazujte úprimnú lásku aj vtedy, keď na to vôbec nemáte chuť ani dostatočnú motiváciu. Láska totiž nie je iba pocit, ale vedomé rozhodnutie. Je nesebecká, obetavá a premieňa. Ovocím skutočnej lásky je väčšia radosť, trvalejší vplyv a spomienky bez tieňov.
Rovnako ako v knihe Dar lásky každý deň pozostáva z troch dôležitých častí:
Najskôr rozoberieme jednu charakteristiku lásky a rodičovstva. Texty určené na jednotlivé dni si prečítajte pozorne a s ochotou prijať nový pohľad na spôsoby vyjadrovania lásky deťom.
Po nej nasleduje konkrétna úloha, prejav lásky, ku ktorému ste pozvaní. Niektoré budú jednoduché a iné zas pomerne náročné. Každú výzvu však berte vážne a pustite sa do nej tvorivo a s odvahou. Ak vám vonkajšie okolnosti bránia splniť niektorú úlohu, nenechajte sa odradiť. Uskutočnite ju vtedy, keď to bude možné, a potom pokračujte v ceste.
Na konci každého dňa máte priestor, aby ste si mohli zapísať, čo ste zistili, ako ste úlohu zvládli a ako reagovali vaše deti. Vaše poznámky môžu byť o pár rokov nesmierne vzácne pre vás i vaše deti.
Nevzdávajte sa a nenechajte sa znechutiť. Dajte si predsavzatie, že vydržíte až do konca, pretože naučiť sa úprimne ľúbiť je v živote človeka to najdôležitejšie.

Teraz teda zostáva viera, nádej a láska, tieto tri,
ale najväčšia z nich je láska. (1K 13, 13)






Keby som hovoril ľudskými jazykmi,
ba aj anjelskými, a lásku by som nemal,
bol by som iba ako cvendžiaci kov
a zuniaci bubon.

A keby som mal aj dar prorokovať a poznal by som všetky tajomstvá a mal by som všetko poznanie a keby som mal takú silnú vieru,
že by som hory prenášal,
no lásku by som nemal, nebol by som ničím.

A keby som rozdal všetok svoj majetok a vydal svoje telo na upálenie, no lásku by som nemal, nič by mi to neosožilo.

1 K 13, 1 – 3




1. DEŇ
Láska prekvitá

… ste tak zakorenení a upevnení v láske… (Ef 3, 17)

Najčistejšou a najsilnejšou motiváciou v živote človeka je láska. Neúnavne dáva zo seba to najlepšie a pobáda nás, aby sme vo vzťahoch išli stále hlbšie. Láska dodáva životu sviežu chuť a obnovuje radosť z dávania. S ňou nadobúdajú vzťahy hlbší zmysel. Ak v rodine niet lásky, chýba v nej aj pravé šťastie.
Láska vytvára najlepšie podmienky pre výchovu detí. Láskyplný domov je najvhodnejším miestom, kde sa deti môžu rozvíjať podobne ako je skleník ideálnym prostredím pre rastliny. Deti sú nielen plodom lásky, ale mali by sa vo vašej starostlivej láske neprestajne zakoreňovať.
Každé dieťa už od narodenia dychtivo túži po láske. Jeho srdce ju nevyhnutne potrebuje rovnako ako pľúca potrebujú kyslík. Láska ho napĺňa a posilňuje. Vďaka nej cíti, že je v bezpečí. Syn, čo vyrastá v milujúcej rodine, je vo dne odvážnejší a v noci pokojnejšie spí. Dcéra zakorenená v láske viac žiari, keď sa jej darí, a menej sa bojí zlyhania. Úspech sa totiž znásobí, ak ho spolu oslávite. Zlyhanie sa zas znáša ľahšie, ak sa človek má o koho oprieť.
Láska, ktorú prejavujete svojim deťom, je oveľa cennejšia než akékoľvek bohatstvo, čo im kedy dáte. Môžete svojim deťom zaplatiť štúdium na prestížnych školách, kupovať im značkové oblečenie, naučiť ich dodržiavať múdre pravidlá a pomôcť im odvážne čeliť strachu, ale ak ich nezahŕňate bezpodmienečnou láskou, zanedbávate oveľa dôležitejšiu potrebu, od ktorej závisí, ako v živote obstoja.
Deti prichádzajú na svet s balíčkom zásadných otázok ukrytých hlboko v srdci: Má môj život zmysel? Záleží na mne niekomu? Zaslúžim si to vôbec? Boh poveril otcov a mamy, aby boli prví, kto na tieto otázky bude jasne a neprestajne odpovedať.
Keď si dieťa nie je isté, či aj preň platia slová „ľúbim ťa“, bude neustále v pokušení presviedčať sa o tom prostredníctvom svojich výkonov alebo názorov iných ľudí. Neistota bude časom narastať a každé zlyhanie ešte viac spochybní jeho hodnotu a podstatu.
Čo sa vlastne deje, keď rodičia svojmu dieťaťu prejavujú lásku? Napĺňajú tým jeho potreby, podporujú jeho plány a sny. Dieťa sa teší, že mu rodičia rozumejú, že ho majú radi, že mu poskytujú usmernenia, ochranu a prijatie. Učí sa poslúchať a dodržiavať pravidlá. Vie, že mama a otec sú trpezliví a ochotní odpúšťať, a tak im môže úprimne a bez strachu z neprimeranej reakcie povedať, čo cíti. Dokonca aj náročné obdobia plné sklamaní zvládne vďaka láske svojich rodičov.
A navyše, láskyplné puto medzi rodičmi a deťmi je tým najlepším prostredím na odovzdávanie presvedčení, hodnôt, viery a posolstva budúcim generáciám.
Láska vytvára bezpečný priestor, v ktorom sa dajú zvládnuť všetky životné situácie i akokoľvek krutá realita. Napomenutie a disciplína sa prijímajú ľahšie, ak sú ochutené úprimnou láskou. Vaše deti dokážu skôr rozpoznať a odmietnuť klamstvá cudzích ľudí, ak im vy ako prví v nežnom a láskyplnom prostredí poskytujete múdre usmernenia.
Sväté Písmo nám v tejto súvislosti hovorí: „aby sme už neboli nedospelí, sem-tam hádzaní a zmietaní závanom hocijakého učenia – ľudskou úskočnosťou, chytráctvom a ľstivým zvádzaním na blud. Buďme pravdiví v láske, aby sme vo všetkom dorastali“. (Ef 4, 14 – 15).
Hoci tieto verše hovoria o duchovnom raste v kontexte cirkvi, „byť pravdiví v láske“ je základným predpokladom aj efektívneho rodičovstva – a vôbec každého vzťahu. Pravda vám hovorí, čo máte povedať, a láska vám hovorí ako, prečo a kedy to povedať. Keď je láska úrodnou pôdou, pravda do nej zasiata bude ešte úrodnejším semenom.
Keď pravda ide ruka v ruke s láskou, buduje sa medzi vami a vaším dieťaťom hlboká dôvera. Naproti tomu, ak rodičia vnucujú svoje pravdy vo vzťahu, ktorý je poznačený hnevom, zatrpknutosťou, neistotou či emocionálnou osamelosťou, deti ich s veľkou pravdepodobnosťou časom prekrútia alebo úplne zavrhnú. Bolesť a nedorozumenia sú ako burina, ktorá potichu rastie a zadusí všetko, čo sa snažíte povedať. Aj keď je vaša reč zrozumiteľná, múdre slová padajú na otrávenú pôdu. A preto rany z minulosti bolia a zahoja sa len vtedy, keď sa odkryjú a nežne liečia. Vtedy sa vaše slová opäť môžu dotknúť sluchu a srdca dieťaťa.
Odpovedzte si na tieto otázky:
• Nakoľko láskyplná a úrodná pôda je u nás doma?
• Koľko lásky odo mňa denne pocítia moje deti?
• Osvojujú si pravdy, ktoré im vštepujem? Alebo ich ignorujú?
• Akú burinu či jed treba odstrániť?
Možno ste vyrastali v milujúcom prostredí a zahŕňať deti láskou sa vám zdá byť ľahké a samozrejmé. Sú aj takí, čo vo svojej pôvodnej rodine nezažili veľa lásky a teraz by chceli dať svojim deťom to, čo im chýbalo. Či už je to tak alebo onak, pozývame vás, aby ste sa vedome rozhodli vytvárať pevné zázemie lásky, v ktorom budú vaše deti prekvitať. Začnite v tom ešte dnes.




LÁSKU MOŽNO VYJADRIŤ SLOVAMI.
PRVÁ ÚLOHA SPOČÍVA JEDNODUCHO V TOM,
ŽE SI NÁJDETE CHVÍĽKU, KEDY BUDETE MÔCŤ
SVOJIM DEŤOM POVEDAŤ, ŽE ICH ĽÚBITE.
BEZ OHĽADU NA TO, ČI ICH MÁTE DOMA
ALEBO S NIMI MÔŽETE HOVORIŤ IBA TELEFONICKY,
AK JE TO ČO I LEN TROCHU MOŽNÉ,
NECH VÁS DNES POČUJÚ POVEDAŤ: „ĽÚBIM ŤA!“.

Keď dnešnú úlohu splníte, odpovedzte si na tieto otázky:

Aký bol výsledok tejto úlohy?
Ako na ňu reagovali deti?
Bola pre vás táto úloha ľahká alebo náročná?
Prečo je také dôležité neustále opakovať tie jednoduché slová, ktoré sa často berú ako samozrejmosť?

Recenzie a kritiky

Originálny názov: The Love Dare for Parents Rok vydania: 2015 ISBN: 9788022207393 Rozmer: 140×215 mm Počet strán: 252 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách