Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Obvinenie

Nezákonnosť je to, čoho sa na Slovensku treba stále báť! Skutočný príbeh, inšpirovaný nepravdivým obvinením zo sexuálneho...


🍎 Vypredané, sú však dostupné iné vydania
10,90€

📚Prečítaná za 10,90€ (Zľava 0%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Nezákonnosť je to, čoho sa na Slovensku treba stále báť!

Skutočný príbeh, inšpirovaný nepravdivým obvinením zo sexuálneho zneužívania maloletých dcér, odhaľuje justičné praktiky na Slovensku, rozpráva o živote v cele aj o osudoch spoluväzňov. Niektorých si čitatelia možno pamätajú z novinových riadkov.

Bombastický titulok Otec sexuálne zneužíval malé dcéry! pred pár rokmi pritiahol záujem verejnosti. Podobné správy pravdepodobne istému denníku pravidelne zvyšovali náklad. Ale bolo to naozaj tak? Sexuálne zneužívanie je vážne obvinenie, v očiach verejnosti jedno z najodpornejších. Na Slovensku sa každoročne rieši až 500 prípadov, no občas býva obvinenie nepravdivé, nech už sú pohnútky žalujúcej strany akékoľvek.

Maja Hriešik a Maroš Hečko sa podujali spracovať neľahkú tému na základe denníkových záznamov obvineného. Bezúhonného človeka s dobrým postavením, ktorý práve svojpomocne dostaval rodinný dom, nečakane zatknú a až na policajnej stanici sa dozvie, z čoho ho obviňujú. Absurdita obvinenia mu vyrazí dych, je presvedčený, že ďalší deň strávi doma, no pobyt vo väzení sa predĺži na trinásť mesiacov. Príde o rodinu, majetok, dobré meno a zdravie. Vďaka rodičom a sestre sa mu podarí prestáť väzenské peklo a nestratiť nádej, že pravda raz predsa len vyjde najavo.

Autori sa vynikajúco zžili s pocitmi obvineného a opísali obludný justičný systém, ktorý keď človeka raz zhltne, ťažko ho len tak vypľuje. Obvinený nestratil ľudskú tvár ani vieru v Boha, ktorá mu pomohla prežiť vo väzenskom marazme.


Je nesmierne ľahké niekoho krivo obviniť a inštitúcie len veľmi nerady podrobujú svoje rozhodnutia kritickému náhľadu. Ten istý systém, ktorý neochránil mnohé obete pred agresormi, posadil na 13 mesiacov do vyšetrovacej väzby nevinného človeka, ignoroval a dodnes ignoruje celý rad jeho práv. A preto je nezákonnosť to, čoho sa na Slovensku treba stále báť. Môže sa to stať komukoľvek.

Nataša Holinová, redaktorka




Pri čítaní Obvinenia ma viac ráz zamrazilo aj mi vtislo slzu do oka, keď mi autori pripomenuli, čo som zažil a cítil, ale nikdy nevyslovil. Obdivuhodne sa dokázali vžiť do prostredia a jeho problémov. Príbeh vyznieva trochu pesimisticky, ale v skutočnosti toto ľudsky veľmi ťažké obdobie bolo zároveň veľkým duchovným cvičením. Trpel som a stále trpím, ale každé moje rozhodnutie i myšlienky boli presiaknuté blízkosťou Boha.

obvinený



Pred viac ako rokom k nám prišiel do vydavateľstva rukopis v podobe denníkovej formy od muža, ktorý si na prelome rokov 2006 a 2007 odsedel vo väzbe 13 mesiacov po tom, čo bol obvinený zo sexuálneho zneužívania vlastných detí. Na pozadí tohto príbehu sú každodenné peripetie vo vzťahoch a manželstvách, ktoré neraz ústia do ,,vojny Rosseovcov". V takom prípade by mal nastúpiť štát - systém, ktorý by mal rozpoznávať jednotlivé riziká a poskytovať adekvátnu právnu ochranu všetkým účastníkom konfliktu. Ten však dnes už dlhodobo práve v tejto svojej funkcií zlyháva a v tom horšom prípade napomáha jednej zo strán zbaviť sa jej problémov.


Príbeh nás svojou výpovednou hodnotou a hlavne nastavením zrkadla systému natoľko zaujal, že sme sa rozhodli pre jeho knižné vydanie. Z dôvodu kontroverznosti a preskúmania prípadu sme hľadali investigatívnych autorov zvonka a Maroša Hečka tento príbeh natoľko zaujal, až sme mu ho zverili do jeho rúk a dnes vieme, že to bola tá najlepšia voľba.


Žánrovo ide o dokumentárny román, skutočný príbeh zo Slovenska, ktorého dozvuky stále prebiehajú a mnohé konania ešte neboli ukončené. Titul najlepšie vystihuje samotný záver:


,,Tento román zatiaľ nekončí. Je rok 2014, osem rokov po vznesení obvinenia, no Vladimír Otčenáš napriek oslobodzujúcemu rozsudku stále nevidel svoje dcéry. Absolvoval viac ako 50 súdnych pojednávaní, kauza ho doteraz stála 70 000 eur a tisíce hodín príprav. Kauciu 100 000 korún, na ktorú ho prepustili, mu dodnes nevrátili. Za nezákonnú väzbu a spôsobenú ujmu nedostal žiadne odškodnenie ani ospravedlnenie."



vydavateľstvo

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788022207096 Rozmer: 140×210 mm Počet strán: 264 Väzba: pevná s prebalom Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách