Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Oblátnice

Neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého štedrovečerného stola sú vianočné oblátky – prvý chod štedrej večere so...


🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
11,90€
Zľava 5%
11,30€

📚Prečítaná za 6,55€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Neodmysliteľnou súčasťou slávnostne prestretého štedrovečerného stola sú vianočné oblátky – prvý chod štedrej večere so symbolickým posvätným významom. Úkony spojené s prípravou a pečením oblátok majú veľmi starú tradíciu, ktorá korení v tradícii oblátkových hostií – liturgického omšového chleba. Úkony spojené s prípravou a pečením oblátok majú veľmi starú tradíciu, ktorej korene sú späté so zavedením oltárneho chleba v podobe oblátkových hostií do kresťanskej liturgie. S tým bezprostredne súvisí aj vznik samotných oblátnic, špeciálneho kovového nástroja slúžiaceho na vyhotovovanie oblátkového pečiva, u nás neskôr najmä vianočných oblátok.

Nevšedné knižné dielo, výsledok mnohoročnej objavnej práce popredného etnografa, rekonštruuje v celoeurópskom kontexte vývoj oblátnic, ich tvarové premeny, techniky zhotovenia a ikonografiu výzdobných motívov. Podáva množstvo unikátnych informácií a ilustrácií o týchto pozoruhodných artefaktoch našej kultúrnej histórie.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2014 ISBN: 9788081151835 Rozmer: 168×238 mm Počet strán: 128 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách