Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Ako o život

Zmena v živote prichádza, keď ju človek najmenej čaká. To isté platí o príbehoch Alice Munroovej. Ľudia v nich žijú, akoby o...


🍌 Odosielame o 5 dní.
13,50€
Zľava 27%
9,80€

📚Prečítaná za 7,43€ (Zľava 45%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Zmena v živote prichádza, keď ju človek najmenej čaká. To isté platí o príbehoch Alice Munroovej. Ľudia v nich žijú, akoby o tom ani nevedeli, a zrazu sa im stane niečo dramatické, bláznivé, tragické či smiešne. Rodiny sa spájajú a rozpadajú, láska vybuchuje ako sopka a presúva celé kontinenty alebo sa vášeň mení na pokojnú rezignáciu. Kanadská spisovateľka opisuje všetky tieto príbehy s rovnakým zaujatím, akoby sa aj v tom najnenápadnejšom osude ukrývalo tajomstvo vesmíru.

Alice Munroová sa narodila v roku 1931 vo Winghame v kanadskej provincii Ontario. Začala písať ako tínedžerka, prvú zbierku poviedok (Tanec šťastných tieňov) však vydala až na prahu štyridsiatky. Je považovaná za jednu z najlepších súčasných poviedkariek a kritika ju často prirovnáva k A. P. Čechovovi. Za svoje dielo dostala viacero prestížnych ocenení, Švédska akadémia jej v roku 2013 udelila Nobelovu cenu za literatúru. Je prvou osobnosťou kanadskej literatúry, ktorá získala toto významné ocenenie. Zbierka poviedok Ako o život (2012) je jej poslednou vydanou knihou.

Boj o autentickosť sa najvýraznejšie odohráva v oblasti sexu. Spoločnosť u Munroovej – ako väčšina spoločností, kde je v záležitostiach sexuality normou mlčanie a tajnostkárstvo – má silný erotický náboj a tento náboj sa ako neónová žiara vinie okolo každej postavy, osvetľuje krajiny, miestnosti i predmety.
Margaret Atwoodová

Alice Munroová dokáže svoje postavy presúvať v čase tak ako nijaký iný spisovateľ. Neuvedomujete si, že čas plynie, len že už uplynul. V tomto zmysle čitateľ pripomína jej postavy, ktoré tiež zisťujú, že čas uplynul a im sa zmenil život, hoci celkom nechápu ako, kedy a prečo. Táto vzácna schopnosť vysvetľuje, prečo sú jej poviedky také obsažné a pôsobivé ako u iných spisovateľov romány.
Julian Barnes

Píše s takou precíznosťou, až to vyráža dych.
Charles McGrath, New York Times

Je takmer nepredstaviteľné, ako môže spisovateľ nazbierať také množstvo subtílnych pozorovaní o živote ľudí, o tom, ako sa správajú, ako žijú.
Åsa Beckman, Dagens Nyheter

O poviedkach A. Munroovej ktosi povedal, že sa z nich človek naučí niečo, na čo nikdy predtým sám nepomyslel. Je to pravda. Takisto je však pravda, že konečne tu nájdete slová na to, čo ste si sami mysleli a cítili, ale nevedeli ste to vyjadriť. Že toto skryté, napohľad nevypovedateľné a nepatrné, sa dá nielen zdieľať, ale môže byť i veľkou literatúrou.
Marie Lundström, Sveriges Radio

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Dear Life: Stories Rok vydania: 2014 ISBN: 9788097153434 Rozmer: 132×204 mm Počet strán: 308 Väzba: brožovaná Štýl: duchovný, filozofický, historickýJazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách