Nová knižná akcia so zľavou až do 80%

Poradca č. 11/2023 - Daňový poriadok (s komentárom)

Správa daní

Poradca s.r.o. (2023) • Séria Poradca 2023 • Edícia Poradca • 11. diel

🍎 Vypredané
10,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

V Daňovom poriadku sa zaviedla úprava registrácie z úradnej moci, vzhľadom na nedostatočnú kvalitu dát zdrojového registra tak, že od 1. 1. 2023 sa budú registrovať z úradnej moci daňové subjekty, ktoré sú do tohto registra zapísané z obchodného a živnostenského registra a z ostatných registrov, podľa oznámenia, ktoré bude zverejnené na webovom sídle Finančného riaditeľstva SR.
Ďalej sa pri ukladaní pokút zaviedol systém tzv. „druhej šance“, podľa ktorého správca dane pokutu, ktorú je možné určiť v rámci intervalového rozpätia, neuloží, ale vyzve na splnenie povinnosti s upozornením, že pri ďalšom porušení už bude uložená pokuta. Zároveň sa skrátila lehota na vyrubenie úroku z omeškania pri úplnej úhrade nedoplatku tak, že úrok bude možné uložiť do jedného roka od konca roka, v ktorom bol nedoplatok uhradený.

Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom:
Legislatíva

Daňový poriadok s komentárom – právny stav 1. 1. 2023

Autor:
Ing. Ivanaková

Zosúladili sa ustanovenia Daňového poriadku so zákonom o e-Governmente. Zákon o e-Governmente ustanovuje ovšeobecnú právnu úpravu pre výkon verejnej moci elektronicky. Jeho cieľom nie je zasahovať do kompetencie orgánu verejnej moci, ani zasahovať do postupu v konaní podľa osobitného predpisu, avšak jeho cieľom je ustanoviť odchýlky v prípade elektronickej komunikácie. Orgán verejnej moci si môže upraviť postup alebo inštitúty pri výkone verejnej moci elektronicky aj v osobitnom predpise inak než ustanovuje zákon o e-Governmente, a to tam, kde mu to zákon o e-Governmente umožňuje. Ustanovenia Daňového poriadku bolo nevyhnutné zosúladiť s týmto postupom najmä z dôvodu zamedzenia dvojkoľajnosti právnej úpravy a zabezpečenia vyváženosti právneho poriadku.

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2023 ISBN: 9771335158384 Rozmer: 150×210 mm Počet strán: 304 Väzba: brožovaná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách